Lacht, beweegt en gilt je baby veel? Dit zegt het over hem

Lacht, beweegt en gilt je baby veel? Dit zegt het over hem

Toen mijn dochter werd geboren maakte zij als baby veel geluidjes en glimlachte vaak. Ze is inmiddels uitgegroeid tot een echte peuterdraak en staat graag in het middelpunt van de aandacht (met veel bombarie en gekke dansjes). Hadden we kunnen weten dat mijn dochter een extravert meisje ging worden gebaseerd op haar goedlachse en luidruchtige babygedrag? Het lijkt er zeker op, maar kunnen baby’s op jonge leeftijd al sterke persoonlijkheidstrekken vertonen eigenlijk? Google is my best friend, dus ik startte een onderzoekje.

Geschreven door Romy

Ik stuit op een interview met Dr Mayra Mendez, een gediplomeerd psychotherapeut, die antwoord geeft op deze vraag. Volgens haar is glimlachen een ‘universele communicatietool’ en is dit zeker niet een eigenschap die hoort bij extraverte mensen, inclusief baby’s. “Een glimlach kan vele betekenissen hebben, zoals begroeten, erkennen, vreugde of geluk delen, tevredenheid en acceptatie tonen om er maar een paar te noemen. Baby’s die veel glimlachen ontwikkelen vaak wel een extraverte persoonlijkheid, maar een glimlach wordt ook getoond door baby’s die een rustig, stil en voorzichtige karakter ontwikkelen.”

Verder kijken dan de glimlach van je kind

Hmm interessant, veel lachen zegt dus niets. Mendez vertelt in het interview dat je verder moet kijken dan de glimlach: “Een extraverte persoonlijkheid kun je ontdekken door een baby die veel reageert op mensen, ze aanraakt, veel geluid maakt en heel bewegelijk is.” Je baby kan ook verhoogde emotionaliteit vertonen, een hoge mate van reactiviteit hebben, of luid en prikkelbaar zijn.’

Als je denkt dat je baby een introvert persoon wordt, kun je dat volgens Dr. Mendez zien aan het feit of je baby rustig en stil is, langzaam beweegt en beter kan aarden in een rustige omgeving. Andere tekenen zijn niet zoveel lawaai maken als andere baby’s en zichzelf goed kunnen vermaken.

Wanneer kun je het karakter van je baby ontdekken?

Volgens Mendez toont een pasgeboren baby onmiddellijk zijn temperament, of ze nu actief en energiek (extravert), of kalm, voorzichtig en stil zijn (introvert). Een persoonlijkheidstype of -stijl is samengesteld uit verschillende aspecten, zegt Mendez, waaronder genetische en culturele invloeden.

Zelfs als je baby dus een echte lachebek is, betekent dit dus (volgens Dr. Mendez) niet dat hij een extravert persoon wordt, tenzij je kleine daarnaast veelvuldig andere eigenschappen vertoont (lees: veel geluid maakt, veel energie heeft en en heel reactief is).

Extravert of introvert?

Het is natuurlijk allebei goed. Aan mijn peuter hebben we het dus direct kunnen zien. Een echte extraverte meid. Maar wat wordt ze snel groot. Genieten van je babytijd dus!

Deel je verhaal

Wil jij jouw persoonlijke verhaal, hersenspinsel of tips met andere mama’s delen? Stuur je blog (500 - 800 woorden) naar redactie@wij.nl en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op ons kanaal. Anoniem plaatsen is mogelijk.

Beeld: iStock.com