Kraamvisite wel of niet de baby vasthouden? Dit vinden jullie ervan

Kraamvisite wel of niet de baby vasthouden? Dit vinden jullie ervan

Wanneer je kraamvisite hebt, komt vaak ook de bekende vraag: ‘Mag ik de baby vasthouden?’ Voor sommige moeders is dit dé vraag die ze het meest vrezen, terwijl anderen er minder moeite mee hebben. Wat het antwoord ook is, de discussie over het vasthouden van een pasgeboren baby zorgt altijd voor een levendig gesprek. Op de Facebookpagina van WIJ vroegen we naar jullie mening en dít is wat jullie vinden.

Geschreven door Redactie

Allereerst: er is geen goed of fout. Elke moeder gaat anders om met de geboorte van haar kleintje. Luister vooral naar je gevoel. Als je het liever niet wilt, houd dan jouw baby gewoon lekker bij je.

Mag iedereen mijn baby vasthouden?

Hieronder een greep uit de reacties van onze volgers.

 1. “Nee, het is geen pop. Hier vijf kinderen maar nooit zo van hand naar hand laten gaan. En ja, daar worden sommige mensen boos van, maar het is niet anders.”

 2. “Ik haalde mijn baby niet uit bed om hem te laten vasthouden. Voordat de visite kwam, gaf ik hem borstvoeding. Soms kon de visite hem dan nog even knuffelen, maar als mijn baby al sliep, legde ik hem in de wieg.”

 3. “Al mijn visite mocht mijn kind vasthouden. Gewoon niet te veel visite plannen.”

 4. “Het is geen pakje boter!”

 5. “Wel veel mensen, maar niet iedereen. Toen iemand eerst zei dat hij bang was om baby’s te laten vallen en daarna zei er klaar voor te zijn om mijn baby vast te houden, heb ik hem vriendelijk bedankt.”

 6. “Bijna iedereen. Het hangt af van hoe mijn baby zich voelt, of hij slaapt of moe is, of hij goed tegen prikkels kan en wie de persoon is die hem wil vasthouden.”

 7. “Nee, het past niet in de wereld van een pasgeboren baby om door iedereen vastgehouden te worden.”

 8. “Iedereen die ik op kraamvisite wilde hebben, mocht haar ook vasthouden. Natuurlijk niet voor uren en ik maakte haar niet wakker om haar even vast te houden, maar verder mocht de kraamvisite lekker knuffelen. Daarna was ik weer aan de beurt om te knuffelen.”

Lees ook: Voorbereiden op kraamvisite? Met deze tips blijft het leuk.

Waarom sommige moeders liever niet willen dat hun baby wordt vastgehouden

Het is heel normaal dat je als moeder, vooral in de eerste maanden na de geboorte, niet graag hebt dat andere mensen zomaar aan je baby komen of hem vasthouden. Nathalie Baeyens, vroedvrouw en lactatiekundige bij de Geboortepraktijk, verklaart dat dit komt doordat de baby maandenlang veilig in je buik heeft gezeten. Als moeder voel je de behoefte om je kostbare kleintje te beschermen tegen alle gevaren van buitenaf.

Daarnaast zegt Nathalie dat hormonen een grote rol spelen. De manier waarop de bevalling verloopt heeft een grote invloed op hoe je je voelt ten opzichte van je baby en mogelijke ‘indringers’. Een bevalling roept bij alle moeders een sterke drang op om hun kind te beschermen en voortdurend dichtbij zich te houden. Voor degenen die een erg intense bevalling hebben meegemaakt, kunnen deze gevoelens soms zelfs veranderen in een soort ’tijger-mama-modus’.

Hoe ga je om met teleurgestelde kraamvisite?

Wat kun je doen als je ‘Nee’ antwoordt op de vraag ‘Mag ik de baby vasthouden?’, en de kraamvisite teleurgesteld is? Hier zijn vijf tips.

 • Leg rustig uit waarom je op dit moment liever hebt dat de persoon de baby niet vasthoudt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat de baby net heeft geslapen of gevoed is, en je wilt dat hij rustig blijft.

 • Stel de persoon gerust door te zeggen dat het niet persoonlijk is en dat je zijn begrip waardeert. Vertel eerlijk dat je de behoeftes van jouw baby voorop stelt.

 • Geef ruimte voor emoties. Begrijp dat teleurstelling een natuurlijke reactie kan zijn, maar probeer de situatie luchtig te houden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat er nog genoeg kansen zullen komen.

 • Als de persoon echt teleurgesteld lijkt te zijn, bied dan aan om later terug te komen wanneer het beter past bij de behoeftes van de baby en die van jou.

 • Zorg voor een positieve afsluiting. Laat weten dat je het leuk vindt om de persoon te zien en bedank voor de komst.

Je kunt er ook voor kiezen om een kraamfeest te geven. Bekijk hier de verschillen tussen kraamvisite en een kraamfeest.

Bron: Libelle Mama

Beeld: iStock.com/Stígur Már Karlsson /Heimsmyndir