Hoe goedbedoelde kraamcadeaus ook verkeerd kunnen uitpakken

Hoe goedbedoelde kraamcadeaus ook verkeerd kunnen uitpakken

Hoe lief en goedbedoeld ze ook zijn, kraamcadeaus kunnen ook verkeerd uitpakken. Ik ben afgelopen jaar tijdens de lockdown bevallen van een zoontje. Dat resulteerde in een rustige kraamtijd met nauwelijks bezoek. Ook weinig kraamcadeaus zou je denken. Nou niet dus! Integendeel. Ik kreeg ze op allerlei manieren aangereikt. Aan de deur, door de brievenbus of rechtstreeks bezorgd. Van rompertjes, boekjes tot babyverzorging. Maar waar werd ik nu écht blij van?

Allereerst: cadeautjes krijgen is te gek en helemaal als je het niet verwacht. Ik weet nog goed hoe ik thuis, na mijn bevalling in het ziekenhuis, als een afgepeigerde hormoonbom op de bank plofte. Nog vol adrenaline en nauwelijks beseffende wat er de 24 uur daarvoor allemaal gebeurd was. Ik had een kind op de wereld gezet. Het was gelukkig allemaal goed gegaan. En daar lag ‘ie dan in zijn babynestje. Ons wolkje, ons propje, ons alles. Zo afhankelijk, zo klein en zo lief.

Babyverzorging als kraamcadeau

De dagen erna stroomden de eerste kaarten en cadeautjes binnen. We waren totaal overdonderd door de hoeveelheid aandacht. Wauw, wat ontzettend leuk! Van een aantal ervaren moeders om mij heen, ontving ik verschillende babyverzorgingsproducten. Vaak onder het mom van: ‚ÄúDeze cr√®me is zo heerlijk, ik gebruik ‚Äėm ook‚ÄĚ of ‚ÄúDeze is top en ruikt zo lekker‚ÄĚ. Als kersverse moeder geloofde ik deze adviezen meteen. Zij zouden het tenslotte wel weten, toch?

Ik had tijdens mijn zwangerschap een ‘basisuitrusting’ met babyverzorgingsproducten in huis gehaald. Mijn voorraad bleek achteraf ietwat karig. Zo vlogen de billenbalsem en doekjes erdoorheen. Gelukkig had ik een la vol kraamcadeaus. Daaruit pakte ik op een avond een cr√®me om mijn baby mee in te smeren. Maar wat bleek? Zijn huidje leek er niet goed tegen te kunnen. Schrik! Later bleek dat bepaalde synthetische ingredi√ęnten in de cr√®me bij ons zoontje zorgden voor wat lichte irritaties op zijn huid. Daar kon de geefster (een vriendin) van de cr√®me natuurlijk niets aan doen. Ze had dit met de beste bedoelingen cadeau gedaan. Voor mij was dit als nieuwe moeder een wijze les. Haar baby is tenslotte de mijne niet. Iedere huid reageert anders.

Puur natuur vanaf de geboorte

Vanaf dat moment ben ik bewuster gaan zoeken naar producten zonder synthetische ingredienten, omdat die beter passen bij de gevoelige huid van mijn zoontje. Het huidje van je baby is na de geboorte nog niet helemaal volgroeid en daardoor erg kwetsbaar. Om het goed te beschermen is een milde verzorging zonder belastende ingredi√ęnten essentieel.

Ik kies daarom nu bewust voor Weleda, omdat alle producten uit 100% natuurlijke ingredi√ęnten bestaan. Ze hebben een volledig natuurlijke en biologische babyverzorgingslijn met Calendula: Weleda Baby. Deze biedt een breed assortiment: van shampoo en billenbalsem tot babyolie. De producten verzorgen, kalmeren en beschermen vanaf de geboorte. Ik gebruik zelf ook de Tepelzalf en Zwangerschapsolie (gewoon omdat het nog steeds kan). Heerlijk spul! Wist je trouwens dat Weleda dit jaar 100 jaar bestaat? En dus al een eeuw al het waardevolle uit de natuur in haar verzorgingsproducten verwerkt? Ik ben fan. Het huidje van mijn baby is sinds ik Weleda gebruik in ieder geval weer rustig, soepel en zacht.

Liever vooraf vragen

En wat betreft het geven van kraamcadeaus: waarom vragen we van tevoren niet gewoon aan elkaar wat we willen hebben? En dat jij als kraamvrouw dan vervolgens een wensenlijstje in de app dropt. Hoe fijn en makkelijk zou dat zijn? Ik zit nu bijvoorbeeld met vijf speenkoorden, vier bijtringen, drie naamslingers en een berg verzorgingsproducten van verschillende merken die ik niet gebruik. Hoewel ik het spontane gebaar natuurlijk kan waarderen, liggen deze goedbedoelde cadeaus nu te verstoffen in de kast. Zonde! Dus laten we het anders doen, want daar worden we uiteindelijk allemaal blijer van. Ja toch? High five!

Beeld: iStock.com