Goed voorbereid met je baby op pad? Zó doe je dat

Goed voorbereid met je baby op pad? Zó doe je dat

Waar je vroeger zo de deur achter je dichttrok voor een spontane wandeling, is dat nu net even anders. Op pad gaan met een baby lijkt wel een volksverhuizing. Iets belangrijks vergeten? Dat zal jou niet gebeuren. Maar alles overal meenemen is ook geen optie. Wat neem je wél mee en waarom? WIJ geeft tips. Oftewel, goed voorbereid met je kleintje op pad, zó doe je dat!

Geschreven door Redactie

Wandelen met je baby

Lekker naar het park, het bos of gewoon in je eigen buurt een frisse neus halen. Wandelen met je kleintje is een fijn uitje voor jullie allebei. Een kinderwagen, draagzak of buggy zijn natuurlijk dé wandelitems bij uitstek. En natuurlijk ga jij de deur niet uit zonder je luiertas.

Luiertas als lifesaver

Want die luiertas is onlosmakelijk met jou en je kind verbonden. Een luiertas moet vooral handig zijn, want je gaat ’m héél veel gebruiken. Je hebt luiertassen in alle soorten en maten. Groot en klein, van schoudertas tot rugzak. In een grote schoudertas past vaak meer dan in een rugzak. Terwijl het voordeel van een rugzak is dat je je handen meer vrij hebt en de tas (vaak) over meer opbergvakjes beschikt.

Wat stop je in je luiertas? Tenminste het volgende:

  • Extra luiers, billendoekjes, billencrème
  • Verschoningsmatje (tip: gebruik een hydrofiel op het matje, die kun je steeds makkelijk vervangen, zodat het matje schoon blijft)
  • Extra setje kleding + extra rompers voor als je kleintje doorlekt
  • Hydrofiele doek(en)
  • Voeding, flesje, snacks
  • Speeltje, knuffeltje, bijtring (want erg fijn als je kleintje tandjes krijgt)
  • Schoon shirt voor jezelf (om te voorkomen dat je de hele tijd met babyspuug rond moet lopen)

Draagzak of draagdoek

Als je gaat wandelen kun je ervoor kiezen om je kind te dragen in een draagdoek of draagzak. Lekker knus en dicht tegen je aan. Dat vinden vooral jonge baby’s heerlijk. Je hebt draagzakken en draagdoeken in alle soorten en maten. Benieuwd welke bij jou past? In dit uitgebreide assortiment vind je verschillende soorten draagsystemen.

TIP! Op Prénatal.nl kun je een keuzehulptest doen om te zien welke draagzak of draagdoek het beste bij jou past.

Van kinderwagen naar buggy

Vooral in het begin is een kinderwagens een musthave. Als je baby wat ouder en sterker wordt, kun je ook kiezen voor een buggy. Een buggy is een kleine, compacte wandelwagen. Een buggy heeft kleinere wielen, klapt anders in, is handzamer en makkelijker te vervoeren dan een kinderwagen. Je baby mag hier pas in als hij zelfstandig kan zitten. Het is belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding kan komen. Meestal leert je kind dit tussen de 6 en 9 maanden. Doet je kleintje dit nog niet? Kies dan voor een kinderwagen of draagzak. Kan je kleintje al wel zelfstandig zitten? Dan is de buggy een prima optie. Je kunt een buggy ook in ligstand zetten, zodat je kleintje comfortabel ligt als hij moe wordt.

TIP! Check het weerbericht voor je op pad gaat en vergeet bijvoorbeeld de regenzak van je kinderwagen of buggy niet mee te nemen. Bij koud weer neem je de voetenzak van je kinderwagen mee of een extra dekentje. Ook een sjaal, muts en wantjes kunnen dan goed van pas komen.

Een dagje weg met je baby

Hoe oud je kind ook is, door samen een dagje weg te gaan maak je mooie herinneringen met je gezin. Dieren aaien op de kinderboerderij of samen naar een indoor speeltuin. Wanneer je een dagje weg gaat met de auto is een goede autostoel natuurlijk een must. Weet je niet wat je moet kiezen? Raadpleeg de online keuzehulp van Prénatal voor het kiezen van de juiste autostoel voor jouw kleintje.

Voor een dagje weg is een buggy ook dé ideale wagen om mee te nemen in de auto. Een buggy is een stuk compacter en lichter in gewicht dan een kinderwagen. Ook een draagzak of draagdoek zijn heel geschikt als je kleintje graag dichtbij je is. En vergeet natuurlijk je goedgevulde luiertas niet als je een dagje weggaat.

Lees ook: Dagje weg checklist: dit neem je mee voor je baby

Vakantie met een baby

Een verre reis met je kleintje, een tripje door Europa of een vakantie in eigen land. Met een kleintje wordt je vakantie nét iets anders. De inpaklijst wordt langer, de to-do lijst wordt groter en er wordt iets meer geregeld en gepland. Dit betekent niet dat de vakantie minder leuk is. Hieronder vind je tips, zodat je niets belangrijks vergeet als je op vakantie gaat met je kleintje.

Vervoer

Ga je met de auto? Dan is een goede en veilige babyautostoel natuurlijk een must. Met het vliegtuig? Dan zit je baby op jouw schoot. Al kun je bij langere vluchten soms een speciaal babybedje regelen of een extra stoel boeken en daar de reiswieg op bevestigen. Informeer van tevoren over wat mogelijk is bij de maatschappij waarmee je vliegt.

Op vakantie is een buggy vaak het handigst, omdat die lichter en compacter is dan een kinderwagen. Daarnaast kun je natuurlijk ook als extra optie een draagzak en draagdoek meenemen om af te wisselen. Hier lees je meer over je baby en vervoer op vakantie.

Bescherming tegen de zon

Als je naar een zonnige vakantiebestemming gaat dan zijn babyproof zonnebrand en een zonnehoedje onmisbare items. Ook kan een parasolletje of een speciale doek tegen de zon voor de kinderwagen erg fijn zijn. Doe overigens nooit een hydrofiel over je kinderwagen heen om je baby te beschermen tegen de zon, hierdoor kan de temperatuur namelijk heel hoog oplopen bij warm weer. Zorg altijd dat er voldoende ventilatie is.

Slapen

Misschien is er op plaats van je bestemming een babybedje beschikbaar, maar zelf een bedje meenemen kan natuurlijk ook. Je hebt campingbedjes in alle verschillende varianten en prijsklassen. Is het warm op plaats van bestemming? Vergeet dan niet een zomerslaapzak in te pakken en rompers met korte mouwen. Ook een extra slaapset (slaapzak/dekentje, lakentje en pyjama) is een aanrader voor het geval er een ongelukje gebeurd in bed. Ook een babyfoon kan handig zijn om mee te hebben op vakantie.

Zwemmen

Samen zwemmen met je baby is ontzettend leuk en cute! Een zwembroekje of badpakje, een pak zwemluiers en een babyfloat (bandje) mogen dan niet ontbreken. Zwemmen is voor je kind een waar avontuur. Je kleintje zal misschien even moeten wennen, maar het uiteindelijk heerlijk vinden om samen met jou door het water te dobberen.

Speelgoed

Zorg dat je de favoriete speeltjes van je kind ook inpakt. Denk aan zijn knuffeldoekje of favoriete knuffel, (knisper)boekjes, blokken, een bal en speelgoed voor buiten of in het zwembad (schepje, emmer enzovoort). Tip: check hier welk speelgoed bij de leeftijd van je kind past.

Ook niet vergeten

Naast de gebruikelijke verzorgingsproducten als o.a. babyshampoo en verzorgende crème, is het ook raadzaam om een medisch toilettasje samen te stellen als je wat langer weggaat. Denk aan een thermometer, doosje kinderparacetamol, kinderpleisters, neusspray en druppels tegen tandenpijn. We hopen natuurlijk dat je dit niet nodig hebt, maar het feit dat je het bij je hebt, geeft toch een fijn gevoel. Benieuwd wat je nog meer mee kunt nemen? Check onze vakantie inpaklijst.