Geboortebloem per maand: ontdek die van jouw kind

Geboortebloem per maand: ontdek die van jouw kind

Zodra je de geboortemaand van je baby hoort, weet je ook welk sterrenbeeld hij heeft. Maar weet je ook wat de geboortebloem van jouw kleine is? De geboortebloem zegt iets over het karakter van je kind. Interessant en mooi hé? Ontdek hier welke bloem bij jouw kind hoort én wat de betekenis is.

Geschreven door Redactie

Overzicht van alle maanden

Ben je benieuwd naar een specifieke maand? Klik op de link en ga er direct naartoe.

Geboortebloem januari

In januari zijn de sneeuwklokjes en anjers de geboortebloemen. Vroeger werd er gedacht dat sneeuwklokjes ongeluk brachten. omdat ze vaak op begraafplaatsen groeiden. Maar nu staat het witte bloempje juist voor hoop en schoonheid.

De andere geboortebloem, de anjer, heeft verschillende betekenissen. Elke kleur heeft een andere betekenis. Witte anjers symboliseren pure liefde, roze staat voor genegenheid, rood voor liefde, gestreepte anjers wijzen op onbeantwoorde liefde en gele anjers staan voor afwijzing en teleurstelling.

Geboortebloemen sneeuwklokjes en anjers

Geboortebloem februari

In februari staan er twee geboortebloemen centraal, namelijk de viooltje en sleutelbloem. Viooltjes symboliseren trouw. Bij het geven of krijgen van een blauwpaarse bloem als cadeau, wordt ermee gezegd dat degene er altijd voor je zal zijn. Een sleutelbloem is een van de eerste bloemsoorten die na de winter gaat bloeien.

Geboortebloemen viooltje en sleutelbloem

Geboortebloem maart

Een veld vol van die gele bloemen, daar word je toch vrolijk van? Een teken dat de lente eraan komt. In maart is de narcis de geboortebloem. Het woord ’narcis’ komt van het Griekse ’nakissos’ en ’narké’. Misschien denk je aan het woord ’narcose’, wat een handige manier is om de eigenschappen van deze plant te onthouden. De narcis heeft namelijk een pijnstillende eigenschap, maar is ook giftig. Deze gele bloem symboliseert ongeëvenaarde liefde, oftewel ’niemand houdt zoveel van je als ik’. Past mooi bij het gevoel voor jouw lieve kleintje.

Geboortebloem narcis

Geboortebloem april

In april bloeien twee prachtige geboortebloemen: het madeliefje en de welriekende lathyrus, ook wel bekend als de pronkerwt. De madelief staat symbool voor onschuld, trouwe liefde, puurheid en het bewaren van geheimen. Dat zijn toch mooie betekenissen van die schattige bloempjes, vind je niet?

Naast dit witte bloempje is ook de roze-paarse welriekende lathyrus een geboortebloem van april. Deze bloem staat voor zowel plezier als afscheid.

Geboortebloemen madeliefje en welriekende lathyrus

Lees ook: Geboortesteen per maand: welke brengt jouw baby geluk?

Geboortebloem mei

Een heerlijke zoete geur verspreidt zich rond de geboortebloem van mei, het lelietje-van-dalen. Deze geur past perfect bij de betekenis van de bloem, die lieflijkheid en bescheidenheid symboliseert. Aan de andere kant bloeit de witte geboortebloem de meidoornstruik. Deze bloem staat symbool voor hoop en geluk.

Geboortebloem lelietje-van-dalen

Geboortebloem juni

In de maand juli staan de geboortebloemen roos en kamperfoelie als symbool. De roos komt in verschillende kleuren voor: rood, roze, wit of geel. Bij ieder van deze geurende bloemen hoort een betekenis. Zo staat een roze roos voor perfect geluk, een rode voor ‘ik hou van jou’, een witte voor onschuld, puurheid en een schone lei, en een gele voor jaloezie. Een heel boeket rozen staat symbool voor dankbaarheid.

De andere geboortebloem, kamperfoelie, symboliseert een eeuwigdurende liefdevolle band. Een perfecte beschrijving van de band tussen jou en je baby, nietwaar?!

Geboortebloemen roos en kamperfoelie

Geboortebloem juli

In juli zijn de waterlelie en ridderspoor de geboortebloemen. De waterlelie, ook bekend als de ster van het water, staat symbool voor puurheid en elegantie. Aan de andere kant maakt de ridderspoor indruk met zijn vaak wel twee meter hoge trossen. Omdat deze bloem in verschillende kleuren voorkomt, heeft elke kleur een andere betekenis. Zo staat roze voor wispelturigheid, wit voor vrolijk karakter en paars voor eerste liefde.

Geboortebloemen waterlelie en ridderspoor

Geboortebloem augustus

In de zonnige laatste weken van de zomer zie je vaak heldere en opvallende bloemen, waaronder de gladiool. Deze geboortebloem staat voor rust en eerlijkheid. Naast de gladiool is ook de klaproos de geboortebloem van augustus. De vrolijke klaproos heeft verschillende betekenissen per kleur. Rode klaprozen staan voor ‘plezier’, witte voor ’troost’, en de gele worden geassocieerd met rijkdom en succes.

Geboortebloem gladiool

Geboortebloem september

De maand september heeft twee prachtige geboortebloemen. De lila-kleurige aster staat symbool voor krachtige liefde, wat goed past bij de band tussen jou en je kleine. De klimmende winde komt in verschillende kleuren voor, zoals lieflijk roze, paars of blauw, en symboliseert genegenheid.

Geboortebloemen aster en klimmende winde

Geboortebloem oktober

In oktober staan de geboortebloemen cosmea en goudsbloem symbool. De cosmea komt in twee kleuren voor, namelijk roze of paars. Cosmea symboliseert orde, vrede en rust. Vroeger stond de goudsbloem symbool voor rouw na het verlies van een dierbare. Tegenwoordig staat de geeloranje bloem juist voor optimisme en voorspoed.

Geboortebloemen cosmea en goudsbloem

Geboortebloem november

In november staat er maar één geboortebloem centraal, namelijk de chrysant. Deze bloem wordt toegeschreven met bijzondere krachten. In China en Japan staat de chrysant symbool voor jeugd. Chrysanten verschijnen in verschillende kleuren, elk met een eigen symboliek. De rode chrysant betekent ‘ik hou van jou’, de witte staat voor onschuld en puurheid, en de gele staat voor onbeantwoorde liefde.

Geboortebloem chrysant

Geboortebloem december

In december zijn er twee geboortebloemen: de hulst en de kamer-narcis. Beide staan voor hoop, maar op verschillende manieren. De hulst symboliseert de hoop op huiselijk geluk, terwijl de kamer-narcis, die in de winter bloeit, de wens uitdrukt dat je dierbaren precies blijven zoals ze zijn. Prachtige betekenis!

Geboortebloemen hulst en kamer-narcis

Fleurige bloemen op je geboortekaartje?

Waarom niet de komst van jouw bloempje vieren met een bloemenkaartje? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze schattige kaartjes?! Bij WIJ Geboortekaartjes hebben we een mooie collectie kaartjes met bloementhema’s. Met code WIJPROEF bestel je gratis een proefkaartje. Met deze geboortekaartjes zet je de bloemetjes écht buiten voor de komst van jouw kleintje!

WIJ Geboortekaartjes

Beeld: iStock.com/ptaxa, everydayplus, Janno Vaan, fermate, Dhoxax, stock_colors, Whiteway, Karin de Mamiel, OGphoto, VIDOK, jxfzsy, Mantonature, dgoood, ChristopherBernard, AntiMartina, stockcam, niuniu, Peter Ekvall, fotolinchen, simonbradfield, Sarah Massey, gollykim