Gebarentaal met je baby? Dit zijn de voordelen!

Gebarentaal met je baby? Dit zijn de voordelen!

Toen ik vorige week bij een vriendin was, vertelde ze mij over baby-gebarentaal. Ik werd meteen enthousiast, want iedere extra vorm van communicatie met mijn kleine vriendinnetje is natuurlijk meer dan welkom. Toen haar zoon van elf maanden wakker werd, liet ze me zien hoe ze het precies aanpakt met haar kleine man en baby-gebarentaal. Ik was verkocht, dit ga ik sowieso ook proberen.

Geschreven door Eva

Baby-gebarentaal is een aangepaste versie van de Amerikaanse gebarentaal die wordt gebruikt om met je baby te communiceren. Het doel ervan is om baby’s te helpen om hun gedachte duidelijk te maken, wat hen kan helpen drift- en huilbuien te verminderen. Yes voor mama!

Laura Berg, oprichtster van My Smart Hands, een baby-gebarentaalprogramma, vertelde aan Today’s Parent dat de ideale leeftijd om te beginnen met gebaren tussen de vier en acht maanden is. ‘’Kies een paar algemene tekens om mee te beginnen, maar stop niet met de mondelinge communicatie want beide vormen van communicatie zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.’’

1. Een beter band

BabySignLanguage.com zegt dat baby-gebarentaal je band met je baby versterkt, en schrijft ook dat het een gevoel van nabijheid vergroot, waardoor de band met je kind alleen maar sterker wordt.

2. Minder driftbuien

Dr. Joseph Garcia, die het “Sign With Your Baby” -systeem heeft opgericht, vertelt aan ABC News dat het brein van een baby volledig in staat is om gebaren te leren, en “hoe meer gebaren baby’s leren, hoe groter de kans dat het driftbuien kan verminderen’’

Als je baby jou kan ‘vertellen’ wat hij wilt, zal hij hierdoor minder snel gefrustreerd raken of een driftbui krijgen. Dit zou ook je eigen frustratie moeten wegnemen, wanneer het onmogelijk lijkt om erachter te komen waarom je kind nou zo onhandelbaar is. Win-win.

3. Verrijkte taalontwikkeling

Zodra je baby de gebaren onder de knie heeft die hem helpen te communiceren, is het een domino-effect dat overgaat in andere ontwikkelingsgebieden. Met name taal, communicatie en vanwege het directe oogcontact, ondersteunt het ook de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

4. Het bevordert een hoger zelfrespect

Volgens PsychCentreal.Com wordt van baby’s die babygebarentaal leren ook gedacht dat ze er psychologische voordeel van hebben, zoals een verbeterd zelfvertrouwen en zelfrespect.

5. Je begrijpt elkaar al eerder

Als communicatie de basis is voor alle relaties, waarom zou je dan niet zo snel mogelijk die communicatie met je kind vergroten? Natuurlijk, baby-gebarentaal lost niet alle communicatiestruggels op, maar het kan je wel een alternatief bieden totdat je baby leert praten. Als het maar een klein beetje!

Lees ook: ‘Lacht, beweegt en gilt je baby veel? Dit zegt het over hem’

Beeld: iStock.com