Dit was de oplossing voor de helse slaapproblemen van onze dochter
Julia was zes maanden toen ze steeds vaker wakker werd. Elk uur moesten we naar haar toe. Toen ik het consultatiebureau om hulp vroeg, zeiden zij dat het ’een gecreëerd gedragspatroon was’. Het was wachten op het moment dat ik er als moeder klaar mee was en Julia liet huilen. We hadden al zoveel geprobeerd! Uiteindelijk heeft Julia ruim een half jaar tussen ons in geslapen. We konden niet anders meer, ik was helemaal op en nu hoefde ik niet steeds het bed uit om haar te troosten.
De zoektocht naar een oplossing ging verder. Helaas moest ik bij het consultatiebureau steeds aangegeven dat Julia ons nog wakker hield. Dan kreeg ik de vraag: “Wat denk je dat de beste oplossing is?” Het antwoord wat ik gaf, werd dan hun advies aan mij. De vraag op verjaardagen of dochterlief lekker doorsliep moesten we ontkennend beantwoorden. Dat Julia, inmiddels 1 jaar oud, nog tussen ons in sliep ontweken we maar.
Als Julia overgevoelig reageerde zag je mensen met opgetrokken wenkbrauwen kijken. Tja, wat wil je als je dreumes oververmoeid is? Gevoelens van machteloosheid, frustratie en verdriet passeerden de revue.
Afstuderende slaapcoach zoekt slapeloze baby
Tot een collega mij wees op een winactie op Facebook. ‘Afstuderende slaapcoach zoekt slapeloze baby’. En we wonnen! Wat een verademing was dat. Misschien wel het meest om de erkenning die Mijke (de coach) ons gaf. Ook haar slaapplan bleek effectief. We moesten eerst de slaaptekorten herstellen volgens een slaapritme die zij ons gaf. We waren namelijk een gezond slaapritme verloren. En het werkte! Julia liet op vaste momenten slaapgedrag zien.
Dubbele oorontsteking
Ook eventuele lichamelijke blokkades moesten we uitsluiten. Nu had ik zelf al eens bij het consultatiebureau gevraagd of ik Julia’s oren moest laten controleren. Maar dat was volstrekt onnodig zolang ze geen koorts of een loopoor had. Dat had Julia niet, dus ik nam het als onervaren moeder aan. Tot Julia communicatief vaardiger werd en zelf naar haar oren wees. Een huisartsbezoek volgde en wat bleek: een dubbele oorontsteking. We ontdekten dat ze veel vaker oorontsteking had en niet lang daarna werden buisjes geplaatst. Direct daarna ging het slapen beter!
Stap voor stap naar zelfstandig slapen
Ondertussen bleef Mijke betrokken. Stap voor stap lukte het om Julia zelfstandig te laten slapen. Als het even niet lukte, dacht Mijke mee. Ze wees ons op de successen die we al hadden behaald.
Nu, vijf maanden later, slaapt Julia als iedere peuter. Lieve mama’s, je kunt niet tegen je baby zeggen: “Ik ben er even niet”. Luister naar je moedergevoel en houd moed! Er is een manier om je kind te laten slapen, zonder (veel) huilen. Echt!
*De schrijfster van deze blog wil anoniem blijven. Tess is een fictieve naam.