De tip der tips: baby's hebben maar 4 dingen nodig

De tip der tips: baby's hebben maar 4 dingen nodig

Ik weet het nog als de dag van gisteren, de dag dat alle zorgverleners van kraamzorg en gynaecoloog tot verloskundige en huisarts mijn huis uit waren en mij alleen achter lieten met een tweeling van drie weken.

Geschreven door Marjet

‘Alleen’, zo voelde het. Ik had mijn man, maar die was alweer aan het werk en dus voelde het overdag toch vaak als ‘alleen’. Hoe ging ik dat doen? Wie vertelt mij wat ik moet doen als er eentje onverstoorbaar huilt? Of als ze koorts krijgen? Ik voelde me al verslagen nog voordat ik begonnen was. Het vloog me een beetje aan.

Super onzeker als moeder

Mijn favoriete verloskundige Chantal was de laatste die nog een bezoekje bracht die bewuste dag in augustus. Ze deed een laatste controle en had feilloos door dat er iets was. Ze vroeg ernaar en beschaamd deelde ik mijn zorgen. “Hoe ga ik dat doen met een tweeling? Hoe word je een goede moeder? Wat nou als ik het niet kan? Wat als het helemaal mis gaat?” Ik voelde me super onzeker. En ik had er ook nog eens twee tegelijk. Ik was overrompeld door het hele ouderschap en wist niet of ik dit wel kon.

De tip der tips: baby’s hebben 4 dingen nodig

Chantal bleef rustig en hoorde mijn zorgen aan. Ze knikte, terwijl ik doorratelde. “En wat nou als ik er eentje laat vallen? Hoe doe je dat met je werk? Wat als ze ziek worden? Ga je dan gelijk naar de EHBO? Waar ga je naar toe met vragen? Ik heb geen vriendinnen in de buurt wonen. Mag ik jou dan bellen?” Toen ik een beetje uitgerateld was, was ze nog steeds heel relaxed en kwam met de tip der tips:

“Baby’s hebben vier dingen nodig: een schone luier, eten, slapen en liefde. Als je dat allemaal gedaan hebt, kan je rustig gaan zitten en even iets voor jezelf doen.”

Lees ook: ‘Ik wist niet dat een tweede je zo onzeker kon maken als moeder’

Relativering en houvast

Ik liet het even bezinken en kwam vrij snel tot rust. Dit kan ik wel, dacht ik. Vier dingen. Het was de relativering en de houvast die mij hielpen. Het waren die vier dingen die mij in de dagen en maanden erna erdoor heen hielpen. Heb ik ze allemaal gedaan? Ja, dan kan ik rustig gaan zitten. Vier dingen die je wel kan als ouder. Vier dingen die ik af kon vinken. Het was als de 3 R-en: Rust, Regelmaat en Reinheid. Ook heel overzichtelijk. Ze gaven mij rust en een stabiele basis om als ouder te groeien.

Natuurlijk kwamen er daarna andere uitdagingen, maar als je het ouderschap zo kan relativeren en kan terugbrengen, dan kun je veel aan. Inmiddels zijn ze 15 en geef ik dit advies aan alle nieuwe ouders. Blijven ademen, check je ‘vier’ en ga rustig zitten. Met dank aan Chantal!

Marjet is intiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com