De 20 mooiste ervaringen met borstvoeding

De 20 mooiste ervaringen met borstvoeding

Het geven van borstvoeding is voor veel vrouwen bijzonder. Soms is het even zoeken én doorzetten naar hoe borstvoeding geven voor jullie beiden goed voelt. Borstvoeding geven, live of afgekolfd, zorgt vooral voor een intiem gevoel. Echt een moment voor jou en kind samen. Op social media vroegen we jullie naar jullie mooiste borstvoedingservaringen. Hieronder vind je een greep uit de vele reacties.

Vooral ’s nachts een fijn moment

Laura: “s Nachts heerlijk samen snoezelen en drinken … Helaas duurde deze prachtige periode maar kort. Ik had onvoldoende melk voor mijn dochter. Na een paar dagen werd ze erg onrustig. Toen ik afkolfde, kwamen we erachter dat ze véél meer wilde drinken dan wat ze uit de borst kreeg. Dus stapten we over naar kunstvoeding. Waarna de rust terugkeerde.”

In onze families geen taboe

Ilse: “Borstvoeding geven is heel gewoon bij onze familie van beide kanten. Als je op een verjaardag bent of een kopje koffie samen drinkt, dan neem je op het voedingsmoment een beetje afstand, maar we gaan niet apart op een kamer zitten. Er ligt geen taboe op. Bovendien ging de borstvoeding bij mij en mijn dochter Hannah erg goed. Wat ik nooit zal vergeten in mijn kraamweek: er waren verschillende mensen op bezoek en we zaten gezellig te praten. Mijn dochter was toe aan een voeding, en terwijl ik haar de borst gaf, werd er iets heel grappigs verteld. Ik schudde zo hard van het lachten, dat de kraamzorg naar me toe kwam: ‘\Pas op voor het shaken baby syndrome!’ Ze meende het ook nog. Ik haalde mijn dochter van de borst, die op haar beurt hard ging huilen. Dit maakte korte metten met mijn lachbui, waarna ik haar rustig verder kon voeden. Het was géén grap van de kraamzorg, maar ik wist echt niet dat een babyhoofdje zo kwetsbaar is net na de geboorte.”

Hulp bij borstvoeding

Hulp bij borstvoeding: je hoeft het niet alleen te doen

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je baby tegen ziekten en het helpt jou om weer op gewicht te komen. Het geven van borstvoeding kan in het begin even zoeken zijn, maar er is hulp en ondersteuning beschikbaar. Op de website van het Voedingscentrum lees je alles over het geven van borstvoeding en waar je met je vragen over borstvoeding terecht kunt.

Meer informatie

Dysmature baby dronk meteen goed

Familie Reek: “Wij zijn elf weken geleden ouders geworden van ons vierde zoontje. Hij werd dysmatuur geboren en de verpleegkundigen gaven aan dat borstvoeding bij dysmature en/of premature baby’s lastig kan zijn, omdat ze vaak de kracht of de energie niet hebben. Maar onze Zayn hapte direct aan. Op dag 2 had ik stuwing en de borstvoeding gaat tot nu toe erg goed. Onze zoon groeit en het voeden loopt op rolletjes. Ik vind het een heerlijk moment voor mij en hem. Hopelijk kunnen we dit nog lang voortzetten.”

Lees ook: Dysmaturiteit: als je baby een te laag geboortegewicht heeft

Blij dat ik borstvoeding geef

Suzanne: “Mijn kleine meisje is nu bijna negen maanden en ik geef nog steeds borstvoeding. Ik geniet er enorm van en de kleine ook. Het is echt ons momentje samen, waarbij de wereld even op pauze lijkt te staan. Ondanks dat ik het af en toe mis om zonder nadenken een wijntje te kunnen drinken, ben ik blij dat ik borstvoeding geef. Het was soms niet makkelijk, zelfs zwaar, maar als ik naar onze Luna kijk, dan is dat het allemaal waard.”

Borstvoeding na geplande keizersnede

Anouk: “De borstvoeding ging meteen na de geplande keizersnede super. Ze pakte mijn tepel gelijk en dronk meteen goed. De verpleging en de kraamzorg dachten dat het mijn tweede of derde kind was, maar neem de allereerste. Na ongeveer vier weken kreeg ik een borstontsteking. Helse pijn! Maar de kleine moest toch drinken, dus ik gaf de voeding met tranen in mijn ogen. Ik kolfde daarnaast veel af, zodat ze ook uit een flesje kon drinken. Uiteindelijk was mijn lichaam meer bezig met de ontsteking, dan met melk produceren. We besloten over te stappen op kunstvoeding, waarbij ik ook afkolfde totdat de melkproductie stopte. Ik ben blij dat ik het vier weken heb kunnen doen.”

Lees ook: Alles over borstvoeding geven na een keizersnede

Zo lang mogelijk mee doorgaan

Sharon: “In het begin was borstvoeding geven moeizaam. Maar gelukkig kan ik na heel wat tranen mijn zoon nu al vijf maanden live voeden. Ik ben van plan om er zo lang mogelijk mee door te gaan. Het is ons allerfijnste moment samen.”

Het interesseert me niet wat een ander denkt

Miranda: “Ik heb mijn oudste elf maanden borstvoeding gegeven en mijn jongste borstvoed ik nu een jaar. Eén moment is mij altijd bijgebleven. Mijn oudste was vierenhalve maand oud en we hadden gewinkeld. Het was tijd voor een voeding, dus gingen we naar een koffiezaak. Blijkbaar waren er meer baby’s met honger, want aan drie tafels gaven moeders de fles. Twee vrouwen van rond de zeventig jaar zaten ernaast. Eén van hen zegt op een gegeven moment: ‘Ah, kijk nou, die vier baby’s hebben allemaal honger.’ Zegt de ander: ‘Vier? Ik zie er maar drie.’ Die eerste weer: ‘De vierde drinkt ook, maar dan borstvoeding.’ Zegt de andere, heel hard: ‘Gadverdamme. Dat vind ik toch zo smerig. Midden in een restaurant. Dat vind ik écht vies.’ Ik was te geschrokken om er iets van te zeggen en de tranen sprongen in mijn ogen. Zat ik daar als jonge onzekere moeder. Mijn partner kwam aanlopen en wilde er meteen op af. Ik hield hem tegen. Zo onvoorstelbaar dat die vrouw zo hard haar mening gaf. Mijn partner maakte deze foto van het betreffende moment. Ik wilde namelijk graag zien hoe het eruit zag vanaf haar kant. Niks te zien. Bedankt voor die flinke kras op mijn zelfvertrouwen. Nu zijn we bijna een jaar verder en bij kind nummer 2 interesseert het mij helemaal niks meer wat een ander ervan denkt of vindt.”

Genieten van dat warme lijfje

Jasja: “Ik heb enorm genoten van het borstvoeding geven. Nu nog maar één keer per dag, maar nog steeds is het heerlijk om dat warme lijfje tegen me aan te voelen. Om die handjes die alle kanten op zien wapperen. En om te zien hoe hij geniet. Dit gun ik iedere moeder.”

Hij pakte de borst zonder tepelhoedje

Marloes: “In december 2020 had ik weer een positieve test na een aantal miskramen eerder dat jaar. Dit zou ons derde kind worden. Het stond voor mij vast dat ik borstvoeding ging geven. Bij mijn oudste, onze dochter Féline, die met een ernstige hartafwijking is geboren, verliep de borstvoeding moeizaam. Ze was te zwak om aan de borst te drinken. Af en toe lukte dit even. Maar over het algemeen kreeg ze afgekolfde melk. Mijn tweede, onze zoon Pepijn, heeft tien maanden lang borstvoeding gedronken. Met een tepelhoedje, want zonder wilde hij niet uit de borst drinken. Ik vond zo’n tepelhoedje echt een gedoe. Schoonmaken na elke voeding, zorgen dat je ‘m bij je hebt als je weggaat. Hoe mooi zou het zijn als ik zonder zou kunnen voeden bij deze derde?

Op 29 augustus 2021 werd na een rustige en fijne bevalling onze zoon Hidde geboren. Hij dronk meteen uit mijn borst, toen hij rustig aan het bijkomen was. Wat was ik trots op dit kleine mannetje. Samen startten we die dag ons borstvoedingsavontuur. Hij bleef ook in de kraamweek de borst goed pakken en dát zonder tepelhoedje. De kraamzorg vond noemde hem na een paar dagen een volleerde borstvoedingsbaby. Hidde groeide en groeit nog steeds heerlijk op mijn melk. Voorlopig zijn wij nog niet van plan om te stoppen met ons avontuur. We genieten beiden nog steeds van deze momentjes.”

Mijn tweeling tegelijk voeden

Hadewych: “Het moment dat ik mijn tweeling tegelijk kon voeden, was zó fijn! Geen hongerig en huilend kind dat moest wachten.”

Zwanger én borstvoeden

Dakota: “Voor mijn oudste zoon heb ik op één dag na twee jaar gekolfd. Toen wilde hij zelf niet meer. Ik was toen al zwanger van mijn tweede zoon, die ik nu een half jaar borstvoeding geef. Mooi en zwaar tegelijk.”

Baby en peuter aan de borst

Marlous: “Mijn oudste dochter Diede heeft altijd borstvoeding gehad. Tijdens de zwangerschap van de tweede was de productie nihil. Na de geboorte van Nora kreeg ik stuwing en Diede was blij verrast: ‘Mama melk!’ Op dag 3 was er meer dan voldoende melk voor beide dames. Nog steeds drinken ze graag samen, waarvan ik ook geniet. Samen vinden ze hun plaats op schoot om te drinken. Ik besef dat dit niet iedereen is gegund.”

Veel voordelen voor moeder en baby

Linda: “Op de foto is onze tweede dochter drie maanden oud. Inmiddels is ze negen maanden en voed ik haar nog steeds. We hadden een lastige start vanwege een keizersnede, maar met kolven en bijvoeden is het toch gelukt. En gelukkig maar, want het is een intiem moment voor moeder en baby. Met veel voordelen voor allebei. Hopelijk kunnen we nog even door, want onze oudste dochter heeft anderhalf jaar borstvoeding gekregen. Dat ik moest kolven op de vreemdste plekken - in de bezemkast van de kroeg en de zittingszaal van de rechtbank - nemen we voor lief.”

Combinatie moedermelk en kunstvoeding

Anne: “Ik heb twee keer met liefde borstvoeding gegeven. Mijn oudste viel alleen te veel af, waardoor ik moest bijvoeden. Daarnaast ging ik kolven, omdat ze niet meer wilde aanhappen, behalve ’s avonds en in de nacht. Toch heb ik haar tot dertien maanden moedermelk kunnen geven. Om de drie uur kolfde ik, plus die twee borstvoedingsmomenten in de nachtelijke uren. Mijn zoontje hapte meteen aan, maar werd naar de kinderafdeling in het ziekenhuis gebracht. Daar gaven ze hem meteen de fles. Als ik kwam, dan had hij zijn buikje al vol. Ik ben hem gaan aanleggen, zodat de melkproductie alsnog op gang kwam. Langzaam bouwden we de flesvoeding af. Uiteindelijk heb ik ook hem dertien maanden kunnen voeden. Wat was ik trots. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat je ook een combinatie van moedermelk en kunstvoeding kunt geven. Je hoort vaak: ‘Ik heb onvoldoende melk, dus ik ben gestopt.’ Maar dat hoeft dus niet.”

Lees ook: Alles over het combineren van borstvoeding en flesvoeding

Prenataal afkolven vóór keizersnede

Ruth: “Bij ons gaat de borstvoeding heel goed. Vanaf moment 1 na de keizersnede met ruggenprik. Misschien heeft het prenataal kolven hieraan bijgedragen. Kaya heeft geen druppel kunstvoeding gekregen. Naast Kaya voed ik ook nog een andere baby. De eerste zes weken kolfde ik extra af en kwamen zijn ouders de melk halen. Zo was 75 procent van zijn voeding moedermelk. Inmiddels doe ik dat niet meer, maar als ik melk over heb, dan is het voor hem. Het voelt goed om ook hem dit te kunnen geven.”

Oefenen tot het lukte zonder tepelhoedje

Selena: “Ik geef nu een jaar borstvoeding. Ik ben zo trots op mij en mijn dochtertje. In het begin hapte ze niet goed aan, vanwege de vorm van mijn tepels. We begonnen onze borstvoedingsreis dan ook met een tepelhoedje. Wat een onding. Overdag vond ik het niet zo erg om met dat ding te prutsen, maar ’s nachts was het verschrikkelijk. Ik wilde graag samen slapen en voeden wanneer ze dat wilde. Na veel oefenen en blijven aanbieden zonder hoedje lukte het na vijf weken. Wat was ik blij. Daarna stelde ik mezelf steeds kleine doelen: 3 maanden voeden, zes maanden, negen maanden en nu dus een jaar. Alleen het kolven op mijn werk vind ik vervelend. Maar liefst zou ik nooit meer afbouwen. Het is zo mooi en intiem. Hopelijk redden we het samen nog een jaar.”

Borstvoeding op uitvaart en bruiloft

Natascha: “Ik heb overal borstvoeding gegeven, ook in het openbaar. De eerste keer was tijdens de uitvaart van mijn schoonvader, toen onze zoon acht weken oud was. Hij dronk terwijl hij in de draagdoek lag. Ik kreeg er alleen maar mooie reacties op. En met onze tweede zoon in het openbaar was het andere uiterste, namelijk op de bruiloft van mijn broer. Tijdens het tekenen als getuige dronk mijn baby van zes weken aan de borst. Ik had wel een degelijk jurkje aan, je zag het eigenlijk niet, Maar ik denk dan: ‘Wat moet, dat moet.’ En liever een tevreden baby aan de borst dan een krijsend kind tijdens de ceremonie.”

Borstvoeding geven voor gemak en moment

Roodborstje: “Borstvoeding geven is voor ons erg prettig. Het gemak en vooral het moment. Na een eerste week kolven, vanwege een ziekenhuisopname, pakte ze bij thuiskomst meteen de borst. Inmiddels is ze ruim twee jaar en genieten we van ons ene momentje op de dag. Ik ben nu zwanger van onze tweede en hoop ook deze baby borstvoeding te kunnen geven. Mogelijk kan ik zelfs tandemvoeden!

Lees ook: Het derde borstvoedingsavontuur van mommy influencer Margot

Beeld: iStock.com