De missie van papa Tim: van slangetjes naar slapeloze nachten

De missie van papa Tim: van slangetjes naar slapeloze nachten

Het is alweer een jaar geleden dat onze zoon Kees ter wereld kwam met 24 weken en 5 dagen. En nu, terwijl ik dit schrijf, kijk ik naar Joep, het broertje van Kees. Waar we met Kees bezig waren met de slangetjes en apparaten die Kees in leven hielden, zijn we nu bezig met Joep die - met zijn tevreden, bolle toet - vraagt om borstvoeding bij mijn vriendin Birgit.

Geschreven door Tim van Dalfsen

Op 30 oktober 2019 werd Birgit opgenomen in het ziekenhuis met, wat later bleek, weeën. Vol ongeloof stapten we het medische proces in en gingen we voor het leven van Kees. Weeënremmers, longrijpingsprikjes en veel gesprekken met artsen en gynaecologen volgden. Vijf dagen later kwam Kees op onze wereld. En wat deed hij het goed de eerste dagen.

Het noodlot

Helaas werd Kees ziek na 4 dagen en kreeg hij een dubbele longontsteking. Hij heeft 5 weken gevochten voor zijn leven. Op 13 december 2019 was Kees moe en op. Dan komt het gesprek met de kinderarts dat we niet wilden voeren tijdens dit hele proces. Kees was te zwak en zou het niet gaan redden. Rond 06.30 uur is Kees op mijn borst in alle rust overleden. Hierop volgde een tijd van verdriet en rouw. Tegelijkertijd ook een periode van trots en liefde, want wat een strijder was onze Kees.

Taboe doorbreken

En dan moet je het leven weer oppakken, hoe moeilijk dat ook is. Het oprichten van een eigen kledinglijn byKees* heeft ons door deze tijd geholpen. Samen met mijn zwager en schoonzus, Jeroen en Sanne, hebben we de handen ineengeslagen. Zij hebben in 2016 hun zoon Naud verloren na 22 weken zwangerschap.

Ons idee was om ons verdriet om te zetten tot iets positiefs waarin we het taboe doorbreken en we het onderwerp vroeggeboorte bespreekbaar maken. Omdat onze kinderen altijd onderdeel blijven van ons gezin. Door het ontwerpen en verkopen van t-shirts en hoodies met unieke handmade prints voor volwassen en kinderen steunen wij Strong Babies. We doneren een groot deel van de opbrengst zodat er onderzoek gedaan kan worden naar de oorzaken van vroeggeboorte.

Vroeggeboorte leed voorkomen

Mede door deze onderzoeken hebben wij Joep nu gezond in onze handen. Met 18 weken voelde Birgit zich weer niet goed en voelde druk op haar bekken. Gelijk door naar het ziekenhuis en daar bleek dat de baarmoedermond enorm verzwakt was. Het woord bevallen viel weer en de flashbacks naar Kees kwamen weer vol in beeld.

Door het plaatsen van een cerclage is Joep geboren met 39 weken en 3 dagen en kwam hij huilend en gezond ter wereld. Hierdoor blijkt maar weer dat we met byKees* het juiste doel steunen. We hopen dat door onderzoeken dit vroeggeboorte leed voor veel meer ouders kan worden voorkomen. Nu heb ik de normale slapeloze nachten en de gezonde zorgen die horen bij ouders zijn van een pasgeboren baby. Ik hoef geen apparatuur in de gaten te houden en de spanning is weg. En Kees blijft de grote broer van Joep en zal altijd over hem waken.

Meer over vroeggeboorte?

Lees ook het verhaal van Kayleigh. Zij beviel met 27 weken van haar dochter.