De 7 soorten kraamvisite (hoeveel heb jij er op bezoek gehad?)

De 7 soorten kraamvisite (hoeveel heb jij er op bezoek gehad?)

Jippie, de baby is er! En dan … komt er visite, visite en nog eens visite! Kraamvisite dus. En die is er in alle soorten en maten. Wie heb jij allemaal op bezoek gehad?

Geschreven door Lonneke

1. De supersnelle kraamvisite

Mensen die na je bericht dat de baby er is METEEN op de stoep staan. Meestal zijn dit toch de opa’s en oma’s en die zijn meer dan welkom. Maar soms zijn er ook andere familieleden en vriendinnen die het liefst binnen een uur komen kijken. En of je daar op zit te wachten als je nog een beetje in de kreukels ligt …

2. De spuit 11 kraamvisite

Dat is het tegenovergestelde van nummer 1. Mensen die bij de eerste verjaardag denken, ohja, daar moeten we nog steeds een keer op kraamvisite … Die mensen krijgen overigens geen beschuit met muisjes meer wat mij betreft.

3. De ik-praat-liever-over-mezelf kraamvisite

‘Oh leuk zeg, jullie kleintje. Maar wat ik nou deze week heb meegemaakt …’ Overigens prima, maar in de kraamtijd is er even geen ruimte voor anderen. Dus helaas, het gaat waarschijnlijk het ene oor in en het andere meteen weer uit.

4. De ik-richt-me-alleen-op-de-baby kraamvisite

‘Akoediekoediekoedie’ Ja echt. Er zijn mensen die dat de gehele kraamvisite uitkramen. Alleen maar dat soort lief bedoelde peptalk voor je baby. Maar hallo, je bent zelf ook net vader en moeder geworden, beetje aandacht voor de rest in de kamer graag!

5. De verwerking-van-de-eigen-bevalling kraamvisite

Tja. Er zijn veel vrouwen die al eerder bevallen zijn. Ze horen je niet zo gedetailleerde verhaal aan en grijpen vervolgens de kans om hun eigen verhaal tot in de kleinste details met je te delen. Jullie zijn nu eenmaal partners in crime, dus kan dit eindelijk een heerlijk gedeeld worden. Prima, maar NIET NU!

6. De ik-smul-van-de-details-van-je-bevalling kraamvisite

Mensen die elk detail van de bevalling het liefst willen horen. Gewoon, waar iedereen bij is. Hoe smeuïger, hoe beter. Zou het andermans leed verzachten wellicht?

7. De plakkers

Ja, ook die zijn er nog steeds. Hoe vaak het ook gezegd wordt, er zijn nog altijd mensen die blijven zitten. Lang. Veel te lang. En die van de koffie over willen gaan op de borrel. En als ze er dan toch zijn ook wel honger hebben.

Maar gelukkig zijn er toch ook nog gewoon de gezellige, dierbare mensen, die vol gezonde interesse je kleintje komen bewonderen, je verhalen aanhoren en gezellig een beschuitje mee eten.

(Waar je overigens als kersverse moeder geen genoeg van kunt krijgen! Nee, die muisjes gaan niet vervelen, echt niet!)

Deel je verhaal

Wil je ook graag je verhaal delen met andere mama’s (to be)? Dat kan. Stuur je blog (500 - 800 woorden) naar redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Vermeld dit er dan bij.

Beeld: iStock.com