Als je baby bijna stikt: HELP, hij gaat dood!

Als je baby bijna stikt: HELP, hij gaat dood!

Op zondag 14 maart was onze zoon Brodi bijna twee maanden. Omdat we maar een huishouden per keer op kraambezoek kregen, was het nu de beurt aan vrienden met een iets oudere baby.

Geschreven door Raymon

Onze zoon Brodi kreeg zoals gebruikelijk rond 12.30 zijn fles. Naderhand liet ik hem rechtop zitten, zodat de welbekende boer zou komen. De melk had hem moe gemaakt en hij viel in slaap. Ik legde hem in de box in de woonkamer, zodat de visite de baby kon blijven bekijken

Een moment om nooit te vergeten

Rond 14.30, vlak voor zijn volgende voeding, gebeurde datgene wat we nooit meer zullen vergeten. Hij werd wakker en gilde heel hard. Mijn vrouw Amanda riep in paniek: “Raymon, HELP! Hij stikt, hij gaat dood!”

Ik rende ernaartoe en zag dat hij zich verslikte in zijn melk. Hij stopte met geluid maken, overstrekte zich en werd helemaal blauw. Amanda pakte hem op om te kijken of hij nog leefde, belde in paniek 112 en legde hem terug.

Verslikking ging over in verstikking

De verslikking ging over in verstikking en dan moet je íets proberen. Op dat moment pakte ik hem op uit de box en legde ik hem op mijn onderarm, zodat hij schuin naar beneden lag. Na enkele seconden kwam er slijm en melk uit zijn mond en begon hij te huilen. Ik wist niet dat je zó blij kon zijn om een huilende baby.

Terwijl Amanda de centralist van 112 aan de lijn had en vragen beantwoordde, hoorde de mevrouw op de achtergrond het gehuil van Brodi. Ze probeerde Amanda te kalmeren en gaf aan dat er in ieder geval een ambulance aan zou komen. Ik was blij dat Brodi huilde, maar ik zag ook dat hij nog niet rustig was. Dan vraag je jezelf toch af of het allemaal wel goed komt en wat de oorzaak is. Dat wachten op een ambulance duurt dan ineens heel lang.

Vitale functies checken

Toen de ambulance aankwam, zag de broeder dat Brodi geluid maakte, waardoor hij rustig zijn spullen kon pakken. Zijn vitale functies werden gecheckt: hartslag, bloeddruk en zuurstof. Alles bleek goed te zijn.

We werden in zekere zin gerustgesteld, maar vroegen ons wel af hoe dit kon gebeuren? Na wat aandringen, belde de ambulancebroeder de huisartsenpost om te vragen of we langs mochten komen voor een dubbelcheck. Bij baby’s wordt (gelukkig) geen enkel risico genomen. Op de huisartsenpost werd besloten om Brodi twee dagen ter observatie op te laten nemen - hij leek ook nog niet helemaal zichzelf. Na twee dagen bleek alles goed en werd de diagnose gesteld: verborgen reflux in verband met terugschieten van melk.

EHBO-training gespecialiseerd in baby’s

Ondanks deze diagnose, bleven we bang. Vooral Amanda vond het eng dat ze geen idee had wat ze moest doen als het weer gebeurde. Vanuit mijn werk heb ik EHBO-trainingen gevolgd, maar ik was niet gespecialiseerd in baby’s. We zochten een EHBO-training met 1-op-1 begeleiding aan huis, maar dat konden we niet vinden. Toen besloot ik om mezelf om te laten scholen tot instructeur op het gebied van baby’s en kinderen en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Zo kan iedereen leren hoe ze een levensbedreigende situatie herkennen en wat ze moeten doen.

Lees ook: Verslikking of verstikking bij je kind? Alles wat je moet weten

Beeld: iStock.com/Daniela Jovanovska-Hristovska