9 gouden tips voor je bezoek aan het consultatiebureau
Het consultatiebureau, inmiddels omgedoopt tot Centrum Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek waar je baby gecheckt wordt en jij met al je vragen terecht kunt. Maar liefst 95% van de ouders maakt er gebruik van. Om jouw bezoekjes gesmeerd te laten verlopen, delen we als redactie graag onze gouden tips met jou, zodat je achteraf niet denkt: waarom wist ik dit niet?!
1. Ga op tijd van huis
De absolute nummer-1 gouden tip is: ga op tijd van huis. Zoek van te voren uit hoe lang je onderweg bent. Reken daar wat extra tijd bij, want baby’s hebben er een handje van dat ze hun luier nog even volpoepen nét voordat je van huis wilt gaan. Ook een parkeerplekje zoeken, kan even tijd kosten. Ga dus ruim op tijd weg. Geloof ons, liever kom je niet vol stress en adrenaline binnengerend. Ook je baby voelt die onrust en dat is allemaal niet zo fijn als je kleintje daarna ook nog een prikje krijgt.
2. Wees voorbereid op vaccinaties
Daarover gesproken. De kans is groot dat je kleintje ook vaccinaties krijgt. Uit ervaring weten we dat dit best een dingetje kan zijn. Je weet vaak niet zo goed wat je moet verwachten en hoe je kleintje op de prik gaat reageren. Vind je het erg spannend? Zorg dan dat je iemand meeneemt, bijvoorbeeld je partner, moeder of een vriendin.
3. Noteer vooraf je vragen (en vraag door)
Tijdens je bezoek wordt je baby altijd eerst gemeten en gewogen. Daarna volgt in een aparte ruimte een gesprekje met de arts of jeugdverpleegkundige. Zij stellen tijdens je bezoek vragen om te kijken hoe het met jou en je baby gaat. Weet dat ook jij vragen kunt stellen, zoveel je wilt en domme vragen bestaan niet. Je baby kwam er tenslotte niet met een gebruiksaanwijzing uit.
Om te voorkomen dat je later naar huis wandelt en je ineens een prangende vraag weer te binnenschiet, is onze tip aan jou: noteer je vragen vooraf in je telefoon of schrijf ze op in een notitieboekje en neem die mee. Ga voor je bezoek even zitten met je partner en bespreek samen hoe het gaat. Waar zijn jullie onzeker over? Hoe gaat het met slapen en de voedingen? Maar ook: wat gaat er goed, waar ben je blij mee? Spreek het uit en noteer al jullie vragen. Je hebt dan meteen een reflectiemomentje te pakken samen, ook fijn.
We kunnen uit ervaring spreken dat je niet altijd helemaal 100% met je gedachten bij het gesprek kan zijn. Soms ben je gewoon super moe, heb je last van een mom brain of is je kleintje even niet in z’n hum. Het is dan een uitdaging om de adviezen die je krijgt goed in je op te nemen. Durf de vraag te herhalen als je afgeleid was. Na afloop kun je ook altijd even bellen om iets nog na te vragen. Gewoon doen!
4. Neem een wikkeldoek of dekentje mee
Bij binnenkomst kleed je je baby uit tot z’n luier (die overigens schoon moet zijn in verband met het wegen). Om te voorkomen dat je met een half naakte baby op je schoot zit te wachten, neem je een wikkeldoek of badcape mee. Sla die lekker om je baby heen. Dat maakt het wachten voor jullie allebei een stuk comfortabeler.
5. Trek gemakkelijke kleertjes aan
Aangezien je dus je baby moet uitkleden én weer aankleden, is het een aanrader om niet dat boxpakje met 58 knoopjes en strikjes aan te trekken. Uitkleden gaat nog wel, maar aankleden is vaak erger. Je kleintje is misschien huilerig door het prikje van zojuist, of moe of hongerig aan het worden. Trek het meest makkelijk outfitje aan, dan is het zo gepiept en kunnen jullie weer snel naar huis.
6. Kleed jezelf niet te warm aan
Thuis leek jouw comfy, warme trui nog een top idee, maar op het gemiddelde consultatiebureau staat de kachel op standje sambal. Nou ja, een stand die aangenaam is voor baby’s. Na de uitkleedsessie van je kleintje staat het zweet al op je rug en dan moet alles nog beginnen. Met een zweetsnorretje in gesprek gaan, is ook niet zo fijn. Dus zorg ook goed voor jezelf en kies een outfit die niet te warm is of waarbij je een laagje kan uittrekken.
7. Goedgevulde luiertas, check!
Natuurlijk ga jij de deur niet uit zónder je luiertas. Zorg wel dat ‘ie goed gevuld is. Stop er wat extra luiers in, voeding, eventueel een tussendoortje, billendoekjes, speeltjes en een setje extra kleertjes. Voor het geval dat. En vergeet natuurlijk de GroeiGids niet, dat is het groene boekje dat je tijdens je eerste bezoek krijgt.
8. Wees open en eerlijk over alles
Weet dat het consultatiebureau je baby checkt, maar ook vraagt hoe het met jou gaat. Wees open en eerlijk. Deel waar je onzeker over bent, misschien valt het je moederschap je zwaar of vond je een bepaalde opmerking uit je omgeving over je kind erg kwetsend. Als nieuwbakken ouder komt alles wat harder aan. Je bent kwetsbaar en het is niet zo gek dat je emoties soms alle kanten op schieten. Wees er open over. Het hoeft overigens niet alleen maar negatief te zijn. Deel ook wat er goed gaat, waar je trots op bent. Ook positieve dingen mogen gezegd worden, dat zet je juist in je kracht. Als het maar eerlijk is. Doen!
9. Voel je niet veroordeeld
Als je kind ‘gecheckt’ wordt, voel je je misschien veroordeeld. Weet dat dat niet zo is. De mensen bij het consultatiebureau zijn er om je te helpen en hebben het beste voor met jou en je gezin. De arts en verpleegkundige kijken naar groeicurves om de groei van je kind te monitoren (of misschien kijk je er zelf naar via de GroeiGids App). Het gaat bij deze curves om gemiddelden. Niet elk kind is hetzelfde. Ook hier geldt: spreek het uit als je je geraakt voelt door een constatering of een bepaalde opmerking niet helemaal begrijpt. De arts of verpleegkundige kan je vaak geruststellen of meer uitleg en tips geven. Vergelijk je kind daarnaast niet met anderen. Jouw kind is uniek en ontwikkelt zich in z’n eigen tempo.
Meer weten? Lees ook dit artikel over de rol van het consultatiebureau.