7x zo help je je baby lekker te slapen

7x zo help je je baby lekker te slapen

Al vanaf het moment dat je kleine humpie er is, zijn er twee belangrijke dingen in zijn leven: eten en slapen. En over dat laatste wil ik het even hebben. Er zijn lekker zwart-wit, twee soorten baby’s. Baby’s die altijd slapen, en baby’s die slapen nu al zien als een verspilling van tijd. Die laatste versie gaat heel hard huilen als hij of zij op bed gelegd wordt en wil alleen maar bij jou zijn. Je raadt het al, mijn exemplaar is die laatste versie.

Geschreven door Marit

Inmiddels is hij bijna 12 weken en met heel veel tips van mijn mama-vriendinnen en ofcourse l’internet, slaapt meneer in zijn bedje. Niet altijd, maar meestal. Heb jij nou ook zo’n exemplaar met FOMO (Fear Of Missing Out) dan kun je misschien wat hebben aan deze tips.

1. Baby’s kun je niet verwennen

Tot drie maanden in ieder geval niet en zeker niet in de eerste levensweken. Dus pak lekker je kind op als hij huilt en houd hem bij je. Wil hij alleen maar op jou slapen, laat het dan lekker toe, want het is heerlijk om je humpie bij je te hebben.

2. Koop een draagdoek

Inmiddels ben je het wel zat om je plas 2,5 uur op te houden wanneer je kind op jou slaapt, dus je wilt wat meer vrijheid, maar in bed slapen lukt nog niet zo goed en ja, je wilt wel dat je kind slaapt. Een draagdoek kan hier uitkomst bieden, bij mij is deze echt slaapstof en dan kon ik tenminste de was ophangen, bloggen, en ja ook plassen!

3. Overdag slapen

We zijn inmiddels op een punt dat je wilt dat je kind overdag ook in zijn bedje gaat slapen, want eerlijk is eerlijk, mama is toe aan een beetje me-time. Jonge baby’s hebben nog geen controle over hun armen en benen dus een inbakerslaapzak of inbakeren doet wonderen. Zo slaan ze zichzelf niet wakker als ze net in slaap vallen.

4 Let op de wakker-tijden

Sommige baby’s geven aan wanneer ze moe worden en die kun je daarna in hun bedje leggen. Die van mij doet dat niet, of nouja, dan ben ik eigenlijk al te laat. Ik kijk dus nu op de klok. De eerste 3 maanden is de wakkere tijd tussen slaapjes maar 45 minuten, dus ik deed mijn ventje steeds na een half uur weer in bed. Vrolijk, lachend en kletsend. Soms viel hij dan vanzelf in slaap. Soms ook niet, maar ik let nog steeds op die wakker tijden.

5. Het gebeurt iedereen

Je kind is oververmoeid en wil niet slapen. Huilen, huilen, huilen. Wat je dan kunt doen is je kind wiegen, met eventueel een doekje over zijn ogen. Als hij rustig is, leg je hem in zijn bedje en ga je ernaast zitten. Je sust hem door Ssst- Ssst- Ssst te zeggen en afhankelijk wat je kind fijn vindt, laat je het doekje over zijn ogen of haal je die weg. Wat bij mij werkt is een hand op zijn voorhoofd leggen, zijn ogen draaien weg en je ziet hem wegvallen. Blijf hierna nog wel even bij hem zitten, totdat hij echt weg is.

6. Nachthemd of shirt in bed

Leg een shirt of een hempje van jou ’s nachts in zijn bedje. Zo ruikt hij mama dichtbij en is hij meer geneigd om in slaap te vallen.

7. De ultieme tip: een baby-projector

Deze speelt een liedje af en projecteert tegelijk lichtjes op de muur/wieg/luifel. Ik zet hem 30 minuten aan en mijn kind kijkt hysterisch naar de lichtjes en luistert naar het liedje en valt prompt in slaap. Hoe het werkt, Joost mag het weten, maar het werkt. Je baby raakt op deze manier ‘ontprikkeld’ van zijn wakkere tijd.

Ook je verhaal delen?

Wil je ook graag je verhaal delen met andere (aanstaande) moeders? Schrijf je verhaal op (maximaal 800 woorden) en stuur dit naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog. Anoniem blijven? Vermeld dit er dan even bij. Let op: we plaatsen geen verhalen die elders al zijn gepubliceerd.

Beeld: iStock.com