7x hulp bij oefenhapjes
Mijn zoontje is ondertussen de vier maanden grens gepasseerd en dat betekent tijd voor de volgende stap, namelijk nieuwe smaken ontdekken, oftewel de ‘oefenhapjes’. Are you ready!?
Als ouder denk je; yes wat leuk! Eindelijk eens wat anders dan die saaie melk. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Waar begin je mee? Wat is een goede tactiek om je baby kennis te laten maken met nieuwe smaken én een nieuwe manier van eten?
Hier een aantal handige tips wanneer je start met het geven van oefenhapjes. En bereidt je maar voor, het gaat één grote, gezellige kliederboel worden, yay! (or nay…).
1. Fruit vs Groente
Tegenwoordig maakt het niet uit of je nu met groente of met fruit begint. Sommige ouders zijn een voorstander van groente, omdat je kind dan niet meteen aan zoetigheid went. Anderen juist weer wel, omdat een kind sneller het zoete tot zich zal nemen, zoals bijvoorbeeld een banaan. Ik weet trouwens ook wel wat ik lekkerder vind hoor! Maar belangrijker nog, there is no right or wrong!
2. Begin met zachte smaken
Denk aan smaken als banaan, perzik, appel en peer. Deze smaken zijn mild en niet overdreven zoet. Zelf ben ik begonnen met mango, omdat ik dit op meerdere malen gelezen had en het consultatiebureau dit ook benoemde; ik ben er echter snel van terug gekomen. Mijn zoontjes darmen reageerde hier misschien iets te enthousiast op, if you know what I mean. Als je met groente begint dan is wortel, broccoli, bloemkool of boontjes een goede eerste keus.
3. Laat je baby een paar dagen wennen aan dezelfde smaak.
Wennen aan een smaak gaat niet van vandaag op morgen. Gun je baby de rust en tijd om hieraan te wennen, bijvoorbeeld zo’n 4 tot 7 dagen. Je zult dan zien dat het steeds beter gaat en dat je kindje vanzelf went aan de smaak.
4. Pureer het hapje tot een glad papje!
De staafmixer wordt opeens je beste vriend. Op deze manier kun je heel makkelijk een klein stukje fruit of groente in no time glad mixen. Waarom glad? Omdat je baby tot op heden alleen nog gewend was aan de structuur van melk. Om naast de smaak ook meteen de structuur van het eten te veranderen lijkt me iets teveel van het goede.
5. Potje vs Vers
Dit is ook per ouders verschillend. Misschien hebben jullie beiden een drukke baan en daarom geen tijd om alles vers klaar te maken. Dan kan zo’n kant-en-klaar potje uit de supermarkt natuurlijk de uitkomst zijn. Echter is het helemaal niet zoveel werk om verse groenten- en fruitpotjes te maken. Maak gewoon grote hoeveelheden en vries het in kleine potjes in! Super makkelijk en ook nog eens beter voor je portemonnee!
6. Gebruik een smalle plastic babylepel
Je baby is tot nu toe alleen maar gewend om aan een speen te zuigen maar zal nu moeten leren eten van een lepeltje. Gebruik daarom in het begin een speciale plastic babylepel. Begin langzaam en laat je kindje eerst wennen aan de structuur en vorm van de lepel, hij zal tenslotte niet direct weten wat hij er mee moet doen en hoe hij hem moet gebruiken met zijn mond.
7. Dat eerste hapje! ( en vergeet je camera niet!)
Tijdens dat allereerste hapje krijg je vast en zeker een paar gezichtsuitdrukkingen die zeker een fotootje (of tien) waard zijn. ‘Wat is dat nu in mijn mond’, ‘Ik kan het niet plaatsen’, ‘Het smaakt raar’, ‘Vind ik dit überhaupt wel lekker?’, waarschijnlijk allemaal gedachten die er door je baby’s kleine hoofdje gaan.
Geef per keer een heel klein afgestreken hapje, zodat hij dit als het ware van de lepel af kan slurpen. Doordat deze manier van eten nog onbekend is, zal het hapje dan ook geregeld langs zijn kinnetje omlaag druipen of zal hij het uitspugen. Voor je het weet zit die banaan dus overal, behalve in zijn mond!
Lees ook: 10x vraag en antwoord over je baby en eten