7 opmerkingen die een jonge moeder niet meer wil horen

7 opmerkingen die een jonge moeder niet meer wil horen

De gemiddelde leeftijd voor vrouwen die hun eerste kind krijgen ligt in Nederland rond de 30 jaar. Ik was 23 toen ik in verwachting raakte van Arya en ben dus een ‘jonge’ moeder.Dit is een bewuste keuze was en ik ben er erg gelukkig mee. Toch krijg je als jonge moeder vaak rare opmerkingen te horen. Hoewel het allemaal vast niet slecht bedoeld is, ik wil deze zeven dingen niet meer horen!

Geschreven door Lidewij

1. Was het gepland of was het een ongelukje?

Als je deze vraag krijgt, gaan ze vaak al uit van het laatste. Alsof je niet ‘bewust’ zwanger kan worden als je zo jong bent. En zelfs als het niet helemaal gepland was, je hebt toch bewust gekozen voor je kind en houdt echt niet minder van hem of haar. Daarbij, zwangerschappen zijn toch nooit echt te plannen.

2. Maar hoe oud ben je dan?

Helemaal als je de eerste vraag hebt beantwoord met dat het bewust was, willen wildvreemden opeens weten hoe oud je bent. Ehhh, sorry, maar dat gaat jou toch helemaal niks aan … het lijkt wel alsof een dikke buik of kinderwagen een vrijbrief zijn om de meest onbeschofte vragen te stellen.

3. Hoe reageerden je (schoon)ouders?

Vraag je dat ook aan een vrouw van 30 die zwanger is? Mijn (schoon)ouders reageerden precies zoals de meeste mensen die te horen krijgen dat ze opa en oma worden. Misschien een beetje extra verbaasd, maar dolgelukkig!

4. Mis je het uitgaan niet? (of nog erger) Wilde je niet eerst genieten van je leven?

Excuse me, maar ik geniet volop van/met mijn dochter! Dat je een kind hebt betekent niet dat je leven voorbij is. Nee, ik sta niet elk weekend in de kroeg, maar dat deed ik voor ik een kind had ook al niet. Er zijn genoeg leuke dingen die je kan doen met kinderen en vaak geniet ik daar meer van dan activiteiten zonder kind. En als we wel een avondje voor onszelf willen, zijn er genoeg gegadigden die een avondje op ons dochtertje willen passen.

5. Komt er dan ook al snel een tweede?

Ja, nee, misschien, maar die beslissing hoef ik toch niet met de hele wereld te delen? Of vraag je dat aan alle moeders die je op straat ziet lopen?

6. Had je niet eerst je opleiding af moeten ronden? En een carrière op moeten bouwen?

Nee. Mijn opleiding heb ik afgerond en een carrière opbouwen heeft voor mij geen prioriteit. Als jij daar gelukkig van wordt, prima, maar ik niet. Daarom ben ik zelfs bewust thuisblijfmoeder. En daarnaast betekent het hebben van kinderen niet dat je zelf niks meer kan opbouwen.

7. Het moederschap is zeker wel extra zwaar, nu je zelf nog zo jong bent?

Nee, waarom zou dat zo zijn? Sommige mensen kunnen prima voor een kind zorgen op hun twintigste, anderen zijn er op hun veertigste nog niet klaar voor. Dat hangt toch maar net van de persoon af.

Lees ook: Maaike werd op haar 15e moeder: ‘Iedereen dacht van haar komt niets meer terecht’

Beeld: iStock.com