6x dit ga je vergeten van je pasgeboren baby

6x dit ga je vergeten van je pasgeboren baby

Na de bevalling van mijn eerste kind vertrouwde ik blind op mijn moeder die vier kinderen had grootgebracht. Ik dacht toen dat ik alles zou onthouden, maar wat bleek? Dit was helemaal niet het geval. Toen ik onlangs met een zwangere vriendin samen foto’s van mijn destijds pasgeboren baby’s bekeek, was het er ineens weer. Jeetje, was ik dit echt allemaal vergeten?!

Geschreven door Amber

1. Hoe klein hij was bij de geboorte

“Koop geen maatje 50. Vaak veel te klein!” Deze uitspraak kreeg ik heel vaak te horen tijdens mijn eerste zwangerschap. Aangezien mijn baby bij de geboorte uitkwam op 8 pond, kocht ik niet de allerkleinste outfit. Dit bleek een verkeerde beslissing te zijn. Bedenk dat de meeste pasgeborenen in de eerste week of twee weken bijna altijd zullen passen in maatje 50. Wat was hij klein na de geboorte, zo lief. Als je die foto’s nu weer ziet. Ongelooflijk!

2. Het geboer na elke maaltijd

Iedereen weet dat je baby boert, toch? Maar toch lukte het mij na verschillende voedingen niet altijd om te onthouden dat ik ze moest laten boeren. Ik was zo gefocust om mijn kleine spruit te laten eten en voelde mij daardoor zo voldaan en trots, dat ik de oprisping soms helemaal vergat.

3. Baby acne

Voordat ik kinderen kreeg, ging ik ervan uit dat babyhuid precies de huid was die ik op televisie zag. Perfect dus. Bij mijn beide zonen begon de huid op hun gezicht en bovenrug ongeveer drie weken lang uit te breken en raakte bedekt met baby acne. Gelukkig is baby acne meestal binnen twee weken weer weg.

4. Zijn ‘oude man haarlijn’

Net toen mijn kleintjes over hun acne heen waren, begon hun haarlijn te wijken. Ze gingen op een oude man lijken. Mijn kleine jongens waren allebei geboren met veel haar. In het eerste jaar verloren ze vrijwel hun hele haardos en daarna groeide het ‘echte’ haar pas. Een normaal proces dat best spannend kan zijn, omdat het ’echte’ haar een andere kleur kan hebben.

5. De huilperiode

Tijdens de eerste paar weken van hun leven huilen baby’s niet zoveel als je zou verwachten (dat vond ik althans). Ze zijn vooral druk met slapen. Na twee weken begint het huilen pas echt en rond zes weken ligt de piek. Na de eerste twee weken dacht ik dat hij een perfecte engel was, maar toen begon het huilen. Eindeloos leek het soms en wat voelde ik mij soms ontredderd. Maar ach, het hoort er nu eenmaal bij. Alles is een fase!

6. Dat hij nauwelijks knippert

Baby’s knipperen aanzienlijk minder dan volwassenen. Gemiddeld knipperen ze minder dan twee keer per minuut, waarbij volwassenen 10-15 keer per minuut knipperen. Mijn baby staarde mij steeds langdurig aan en vroeg ik me af of er iets aan de hand was. Hoewel het een beetje verontrustend is om naar je baby te kijken en beseft dat ze niet knipperen, onthoud dat het normaal is en je deze kennis altijd kunt gebruiken om vrienden en familie uit te dagen voor een staarwedstrijd met je baby!

Lees ook: 5 manieren waarop je baby je vertelt dat je het fantastisch doet

Beeld: iStock.com