10 tips als je kleintje voor het eerst naar de opvang gaat

10 tips als je kleintje voor het eerst naar de opvang gaat

Na drie maanden (of langer) non-stop knuffelen komt er dan echt die dag … je kleintje gaat naar de opvang. Het “echte leven” begint weer. Dag bubbel, dag baby. Voor first time parents hier wat dingen waar je aan moet denken als je baby voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat om nog meer stress te voorkomen.

Geschreven door Kim

1. Zorg dat je een wenschema afspreekt

Je kleintje kan echt niet in één keer een hele dag naar het kinderdagverblijf, dus zorg dat je goed afstemt hoe je het gaat opbouwen. Daar wordt iedereen vrolijker van. En bedenk: niet alleen je kleintje moet wennen, maar jullie als ouders ook.

2. Zorg voor een uitgebreide overdracht/intake

Misschien zijn de leidsters wel meer ervaren in het verzorgen van baby’s dan jijzelf, maar jij kent jouw kleintje het beste. Zorg dus dat ze alle informatie hebben, zodat jij je er ook een rustig gevoel bij krijgt.

3. Plan geen uitgebreide uitjes voor jezelf op wendagen

Het overkwam mij, na één uur op de eerste wendag werd ik al gebeld. ‘We krijgen hem niet rustig en hij wil niet slapen, kan je hem komen halen?’. Dus dat.

4. Begin op tijd met je kleintje te laten wennen aan de fles (in geval van borstvoeding)

Je zult maar net zien dat je kleintje juist als hij/zij naar de opvang moet voor het eerst de fles geweigerd wordt. Dus: begin ruim op tijd met je kleintje te laten wennen aan de fles om dit soort problemen te voorkomen.

5. Begin op tijd met een voorraad gekolfde melk aan te leggen (in geval van borstvoeding)

Dit gaat je een heleboel rust geven - zorg voor een voorraad in de vriezer zodat je niet in de knel komt met kolven.

6. Check welke voeding ze geven (als je geen borstvoeding geeft)

Luiers en voeding is vaak inbegrepen bij de kosten van het kinderdagverblijf, dus wel zo handig als je kleintje veel dagen gaat je thuis ook al start met dezelfde kunstvoeding.

7. Maak een tasje klaar met:

Schoon setje kleding, slaapzak, knuffel, eventueel speen, flesje, gekolfde melk als je borstvoeding geeft of anders poedertoren met voeding (in mijn geval geef ik andere voeding dan het kinderdagverblijf).

8. Label alle items van je kleintje

Mijn grote fout was dat ik niks had gelabeld, toen ik hem ophaalde had hij opeens een vreemde romper aan en lag hij in een andere slaapzak. Een tip: de labelpakketten van Goedgemerkt, naamstickers die magnetron en vaatwas/wasmachine proof zijn, wel zo handig!

9. Zorg dat de leidsters opschrijven hoe de dag is verlopen

Niks zo irritant als een drukte van jewelste bij het ophalen en je daardoor mist dat je kleintje helemaal niet in zijn hum was.

10. Houdt er rekening mee dat je baby niet gaat slapen

Opeens moet je baby leren slapen met een heleboel lawaai en afleiding. Huilende baby’s, leidsters die de slaapkamer in en uit lopen. Houdt er dus rekening mee dat de eerste weken heel vermoeiend voor hem zullen zijn.

Beeld: iStock.com