
Van het moment dat je kleintje op je borst ligt tot de eerste verjaardag. Het eerste jaar als moeder is heftig, intens, maar ook machtig mooi. Hier lees je verhalen van mama's met een baby. Van stuntelen in het consultatiebureau tot hoe overleef je gebroken nachten. Ja alle clichés zijn waar!
<p>
De zwangerschap was er één uit een boekje, de bevalling mondde uit in een keizersnee. Kleine Sophie deed het meteen prima, maar haar moeder Suus (32) kon, toen de kraamhulp weg was, de slaap niet meer vatten. “Ik sliep anderhalve week helemaal niet.”
<p>
Roze wolk? Die is ver te zoeken met een huilbaby. Het eindeloze gebrul kan je als ouder tot wanhoop drijven. En meestal zit er niets anders op dan wachten tot het vanzelf overgaat, want een medische oorzaak is er zelden. Ook de dochter van Lara (35) huilde non-stop, maar bij haar bleek er wel degelijk iets aan de hand.
Ze had het nooit van zichzelf verwacht, maar nu ze moeder is wil ze helemaal niet meer werken. Ik wil mijn kind niet achterlaten en zelf weggaan.
<p>
Marjet weet het nog als de dag van gisteren: dat ze alleen achterbleef met haar tweeling. Lichtelijk in paniek gaf de verloskundige haar de beste tip ooit: een baby heeft maar 4 dingen nodig.
Zelf heeft Hanneke, samen met haar man, een gezin met vier kinderen en is ze inmiddels op middelbare leeftijd. Toch geeft ze al ruim twintig jaar crisispleegzorg aan kinderen van nul tot vier jaar.
<p>
Weer aan het werk na je zwangerschapsverlof: het is niet niks. Van 24/7 samen, naar je kleintje naar de crèche brengen. Mama Renee schreef er een eerlijke blog over.
Deze moeder vertrouwde het niet: haar baby haar steeds toevallen. Eenmaal in het ziekenhuis eiste ze te mogen blijven en dat was maar goed ook, hij had een subduraal hematoom.
Na een goede bevalling en zwangerschap, blijkt er thuis toch iets mis met de baby van Wendy. Na onderzoeken kwamen ze erachter dat ze de ziekte van Hirschsprung heeft.
Denk je dat het gek is dat je als kersverse mama de hele dag aan je baby wil ruiken? Absoluut niet! Sterker nog: het dient zelfs een belangrijk doel.
Bij de 20 wekenecho hoorde Lize dat er iets mis was met haar baby. Dat resulteerde in een openhartoperatie toen de baby pas een week oud was.
Het is je grootste nachtmerrie: als je baby stikt. Wat doe je dan? Het overkwam Raymon. Dankzij adequaat handelen liep het allemaal goed af.
Ook al heb je het nog nooit gedaan, ik denk dat jij het kan. Moeder worden.
<p>
“Dat ons hele leven op zijn kop zou staan vanaf de geboorte van onze zoon, wisten we. Dat vrije tijd een schaars goed zou zijn, realiseerden we ons ook. Maar dat onze relatie er zo enorm onder zou lijden? Nee, daar waren mijn wederhelft en ik even níet op voorbereid.”
<p>
Het is de uitvinding van de eeuw, maar ook een grote crime. Het verkopen van gebruikte babykleding via Marktplaats.
Sinds 1 juli 2020 zorgt een nieuwe wet ervoor dat partners in Nederland recht hebben op maar liefst vijf weken aanvullend geboorteverlof tegen 70% loon, naast de reguliere vijf vrije dagen.
Hoe lief en goedbedoeld ze ook zijn, kraamcadeaus kunnen ook verkeerd uitpakken.
Heeft niet iedere moeder de neiging om veel te vaak schattige foto’s en filmpjes te maken van haar kroost? Ik in ieder geval wel!
Voorheen ging ik naar een vriendin om bij te kletsen, samen te lachen (of huilen) en leuke dingen te doen. Met kids ziet dit er toch net even anders uit.
Het moment waar ik de laatste weken zowel naar uitkijk als tegen opzie: het einde van mijn zwangerschapsverlof.
Wanneer begin met je oefenhapjes bij je kind en welke eerste hapjes kies je? Blogger Maartje deelt tips en haar succesvolle aanpak.
Wat doe je als je er tijdens de 20-weken echo achterkomt dat je baby een aangeboren hartafwijking heeft? Bastiaan en Lieke vertellen hun ervaring in deze gastblog.
Net als iedere moeder, is blogger Maartje helemaal verliefd op haar kleine. Maar waarom is ze eigenlijk zo verliefd op haar kind? Alle redenen op een rij.
Niets vervelender dan luieruitslag bij je kleine! Die rode billetjes die in de fik staan, hartstikke zielig. Wat kun je doen? Anne geeft tips.
Blogger Maartje had niet verwacht dat de stuitligging van haar baby later nog voor problemen zou zorgen. 'Maar nu blijkt dat 'ie heupdysplasie heeft. Ik wist niet eens wat het was.'
Blogger Maartje 'doet maar wat'. "Die placenta komt een tijdje nadat de baby geboren is, maar waar blijft die gebruiksaanwijzing? Dat was toch wel handig geweest."
Blogger Maartje zei van te voren nog zo tegen vriendinnen: 'Zó word ik echt niet!'. Maar zo werd ze wel. 'Ik roep nu de hele dag chocoladevla, omdat 'ie dan gaat lachen.'
Het duizelt blogger Maartje soms, al die keuzes. Van borstvoeding tot kinderwagen en van kindernaam tot vaccineren. 'Iedereen vindt er ook iets van, dat is soms wel lastig.'
Maartje wist het zeker: ik ga borstvoeding geven. Het ging eerst dan ook prima, maar uiteindelijk bleek het toch niet genoeg te zijn voor haar kleine. Ze moest stoppen: "En dat voelde als vloeken in de kerk."
Als je baby in een sprongetje zit, is 'ie hangerig, huilerig en humeurig. Blogger Maartje weet er nu alles van: 'Op dit soort dagen ben ik moe, moeier, moeder.'
Geschreven door Sjifra Meester
Geschreven door Marit
Geschreven door Barbara de Vries
Het is alweer een jaar geleden dat onze zoon Kees ter wereld kwam met 24 weken en 5 dagen.
Het moederschap zit bomvol leuke, grappige en ontroerende eerste keren. Maar wat ik al vrij snel als moeder ontdekte is dat ze ook bomvol zit met minder leuke momenten, zoals die eerste keer dat je het echt zonder kraamzorg moet doen, hoe dan?!
Ineens was ‘ie daar: de opmerking van de buurvrouw. “Lauren kan wel aardig brullen he? We horen haar wel eens als we in de tuin zitten”, zei ze quasi lachend toen ik haar toevallig tegenkwam.
Geschreven door Eva
Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn na afgelopen jaarwisseling.
<p>
<p>
<p>
Geschreven door Redactie
<p>
31 augustus 2020 - Annette van den Berg
<p>
<p>
<p>
<p>
<p></p>
Hoe het is om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan? Ik zal eerlijk zijn.
Toen ik voor de eerste keer moeder werd, had ik geen idee waar ik eigenlijk allemaal mee bezig was.
Jippie, de baby is er! En dan … komt er visite, visite en nog eens visite! Kraamvisite dus.
Elf uur nadat mijn weeënopwekkers zijn gestart, wordt onze kleine man Auke geboren.
Op het moment dat je als stel een baby probeert te krijgen, denk je vaak niet na over wat het met je relatie kan gaan doen
Na drie maanden (of langer) non-stop knuffelen komt er dan echt die dag … je kleintje gaat naar de opvang.
Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze spontaan weer smoorverliefd worden op hun partner na het krijgen van een kind.
Hoe kan het dat ik drie kinderen heb, maar hier nog nooit eerder van gehoord had!
Wanneer je kind tandjes krijgt verandert het van een schattige baby in een kwijlend knaagdier.
Mijn zoontje is ondertussen de vier maanden grens gepasseerd en dat betekent tijd voor de volgende stap, namelijk nieuwe smaken ontdekken, oftewel de ‘oefenhapjes’. Are you ready!?
De eerste keer ongesteld worden na mijn bevalling was echt de menstruatie from hell.
Onze klein boef is inmiddels zes maanden geweest.
Toen mijn dochter werd geboren maakte zij als baby veel geluidjes en glimlachte vaak.
De gemiddelde leeftijd voor vrouwen die hun eerste kind krijgen ligt in Nederland rond de 30 jaar.
Het eerste jaar van ons tweede kind. En oh boy wat was dat anders dan ik mij had voorgesteld.
Soms vind ik het lastig dat het nooit ophoud. Moeder zijn bedoel ik dan. Nooit pauzes, nooit even alleen ik.
Julia was zes maanden toen ze steeds vaker wakker werd. Elk uur moesten we naar haar toe.
Kruipend, rolland, "optrekkend" aan van alles, tikken ze bijna de 1 jaar aan. Oh, wat een jaar!
Er floept tijdens de bevalling soms iets uit je mond (of die van je partner), waarvan je later denkt: say what?! We hebben daarom een onderzoekje gedaan naar hilarische uitspraken tijdens de bevalling.
Iedere zaterdag deelt een mama anoniem haar bijzondere bevallingsverhaal. Lees je weer mee?
Je kind heet Sean, je spreekt het uit als Shawn, maar mensen noemen hem Sjien … Herkenbaar?
De eerste weken na de bevalling van Stijn waren niet makkelijk.
Had jij toen je zwanger was ook zoveel zin om te shoppen? Zeker als het je eerste kind is, heb je veel nieuwe spulletjes nodig. Op het internet circuleren talloze lijsten voor je babyuitzet (zoals deze handige babyuitzetlijst). Toch mag je best een beetje kritisch zijn, niet alles is namelijk even bruikbaar in de praktijk. Op Facebook vroegen we aan jullie: wat vond jij het meest onzinnige of nutteloze babyitem? De meest opvallende reacties lees je hieronder.
Het is dinsdagochtend en ik kom al wat later als gewenst aan bij onze gastouder. Ik ben zelf nog niet helemaal wakker en ook niet helemaal fit.
“Geef hem maar hier, ik verschoon hem wel”. Haastig trek ik mijn zoontje uit de handen van mijn man, waardoor mijn familieleden hem niet meer kunnen vasthouden.
Het is 6 juli, de dag van de waarheid. Eigenlijk nog te vroeg om een zwangerschapstest te doen, maar mama kan niet meer wachten.
Ik noem mezelf vaak gekscherend een lazyfitgirl, omdat ik er graag fit uit wil zien. Maar dan zonder ervoor te hoeven leven als een fitgirl.
“Je kijkt 40 weken uit naar de komst van je kind. Alle lichamelijke ongemakken heb je doorstaan. En dan, het moment van de bevalling."
Een persoon gedichtje, een rammelaar of een leuke armband. Je ziet het allemaal voorbij komen. Er zijn genoeg kraamkado’s.
Uitgemergeld en uitgeput slenter ik naar de huisarts. Van elke scheet die ik laat krijg ik een paniekaanval, en dat zijn er behoorlijk wat de laatste tijd.
’s Morgens vroeg schijnt de zon de slaapkamer in en ik word wakker van gebrabbel uit de kamer naast die van ons.
Voorzichtig komen de eerste sneeuwklokjes boven de grond. Nog een paar dagen en dan is ons meisje zes maanden oud.
De zomer is overgegaan in de herfst. De regen slaat tegen de ramen, het is donker en het stormt.
Ik zit op de bank. Het is midden op de dag, de gordijnen zijn dicht en bewegen zachtjes door het briesje van het openstaande raam.
De auto komt tot stilstand, ik doe de deur open en stap uit. Mijn lief tilt ons meisje uit de auto en we lopen naar de portiekdeur.
In de buurt zijn bij onze dochter is het beste medicijn wat de dokters hadden kunnen voorschrijven.
Ik word wakker van een geluid dat ik niet goed kan thuisbrengen. In het halfdonker lig ik te luisteren, tot ik het geluid herken.
Inmiddels rijgen de dagen in het ziekenhuis zich aaneen. Het is een strak regime.
Het is zes uur als de wekker van mijn telefoon gaat. Ik wrijf in mijn ogen en trek het kolfapparaat dichterbij.
Mijn bed wordt door de gang gereden. De kraamafdeling af, naar de lift.
Het is half 7 ’s ochtends als de nachtverpleegster binnenkomt. De ochtendzon schijnt tussen de gordijnen door onze kraamsuite in.
Het is donker op onze ziekenhuiskamer. Op een slaapbank, beneden naast mijn bed hoor ik zachtjes de vertrouwde ademhaling van mijn vriend.
“Jullie gaan niet meer naar huis. Althans, niet met z’n tweeën.” Pardon? Geschokt kijk ik naar de arts, terwijl hij doorpraat."
Mama Kayleigh was 27 weken zwanger toen haar dochter geboren werd. Haar meisje woog tijdens de geboorte maar 570 gram. De afgelopen weken deelde ze haar verhaal. Vandaag het laatste deel.
Eerder vertelde Kayleigh hoe alles begon, de kritieke toestand en de overplaatsing naar een ander ziekenhuis. Vandaag deel vijf van Te vroeg geboren. Lees je weer mee?
Mama Kayleigh was 27 weken zwanger toen haar dochter geboren werd. Haar meisje woog tijdens de geboorte maar 570 gram. De komende weken deelt ze haar verhaal met ons. Eerder vertelde ze hoe alles begon, over haar kritieke toestand en de overplaatsing naar een ander ziekenhuis. Vandaag deel vier. Lees je weer mee?
De afgelopen weken vertelde mama Kayleigh hoe het allemaal begon. Ze was 27 weken zwanger toen haar dochter geboren werd. Haar meisje woog tijdens de geboorte maar 570 gram. De komende weken deelt ze haar verhaal met ons. Vandaag deel drie. Lees je mee?
Vorige week vertelde mama Kayleigh hoe het allemaal begon. Ze was 27 weken zwanger toen haar dochter geboren werd. Haar meisje woog tijdens de geboorte maar 570 gram. De komende weken deelt ze haar verhaal.
Kayleigh beviel in haar 27e week van een meisje dat 570 gram woog. In zes delen vertelt ze haar verhaal en laat ze zien wat de impact van een te vroeg geboren kind is.
Toen ik onlangs met een zwangere vriendin een kop thee dronk en ik samen met haar foto’s bekeek van mijn destijds pasgeboren baby’s, was het er weer. Jeetje, was ik dit echt vergeten?!
Ze zeggen wel eens: ‘een kind is een wonder der natuur, maar in de darmen is iets niet goed gegaan.’ Nou, dat heb ik ervaren. Mijn kleine had darmkrampjes en dat is zó naar om te zien. Vooral toen ‘ie zich overstrekte en het uitschreeuwde van de pijn. Ik werd daar echt wanhopig van.
De baby van blogger Maartje is nu vijf maanden. En de clichés zijn waar: de groei en ontwikkeling van een baby gaat zó snel.