Doe ons die maar: deze moeder had een ontzettend ontspannen bevalling

Ontspannen bevalling

Over ontspannen bevallingen gesproken: haar vliezen braken, maar deze moeder kon rustig aan naar het ziekenhuis. Ze haalde zelfs haar id-bewijs nog even op tussendoor. En tijdens de bevalling had ze óók nog eens hetzelfde dreamteam die haar erdoorheen sleepte.

Op 20-01-2020 beviel ik van ons eerste kind, onze zoon Nova. Ter inleiding van de bevalling, werd op zondag 19 januari een ballonnetje geplaatst. Die nacht had ik hele gesprekken met verloskundige Emma die op de rand van mijn bed kwam zitten, terwijl ik op een yogabal de weeën opving. De bevalling werd overdag begeleid door verloskundige Francisca en samen met dokter Dirks brachten zij mijn zoon ter wereld. Wat een powervrouwenteam, dat zou ik bij een volgende bevalling wel weer willen. 

Vliezen gebroken

Dit jaar was ik zwanger van ons tweede kind, een dochter, en op 06-09-2021 braken mijn vliezen spontaan. Ik belde de verloskundigenpost en zij vertelden me dat ik rustig aan naar het ziekenhuis kon gaan. Mijn man was aan het werk, dus ik belde hem dat hij naar huis moest komen. Ondertussen heb ik nog wat rond gescharreld, dingen in huis klaargezet en opgeruimd en de luiertas voor oma ingepakt.

Nova naar de opvang

Toen heb ik Nova uit bed gehaald. Hij had vanuit zijn bed zelf al zijn kast open getrokken, slaapzak open gedaan en zijn luier afgedaan. Ik heb daar nog een foto van gemaakt, want dat was natuurlijk heel grappig. Toen mijn man thuiskwam, zaten Nova en ik te ontbijten. Hij bracht Nova naar de opvang en wij konden gaan.

Langs het gemeentehuis

Om 9 uur was de auto ingeladen, maar we gingen eerst nog even langs het gemeentehuis om mijn ID-kaart op te halen. Die was vandaag klaar en we hadden alle tijd. Daarna zetten we koers richting het ziekenhuis. Mijn man was zijn boek vergeten en we reden toch langs huis, dus ach: daar stopten we nog even. Hij pakte ook nog wat extra onderbroeken en een flesje drinken voor mij.

Ziekenhuisbevalling

Rond 1 uur ’s middags begonnen de weeën. Om 2 uur kwam verloskundige Franciska binnen. Wat een toeval, zij was er ook met de geboorte van Nova. En even later kwam ook verloskundige Emma nog binnen gelopen. Dat voelde fijn!

Ruggenprik 

Om 3 uur ’s middags belden we nog even met Nova, die was inmiddels bij oma, maar hij begon al snel te huilen. Om 5 uur zijn de weeën niet meer uit te houden en komen ze heel snel achter elkaar. Even later werd de ruggenprik gezet, maar het duurde erg lang voordat deze werkt. Om 7 uur ’s avonds begonnen we een poule met de verloskundigen en Dr. Dirks. Hoe laat zou ze komen, wat zou de lengte zijn en hoe veel zou ze wegen? We hadden de grootste lol.

Ontsluiting, maar geen persweeën 

Om kwart voor 8 had ik volledige ontsluiting, maar geen persweeën. Er gebeurde niets, wat heel gek was. De verloskundigen maakten grapjes over de instructies die ze me zouden geven, want dan konden ze de poule beïnvloeden. Iedereen wilde zo’n doosje pralines winnen.

Minder pijn dan eerste bevalling

Om 8 uur had ik nog steeds geen persgevoel, maar het persen werkte wel, dus ik kreeg toestemming. Ik werd goed geholpen en onze dochter was er binnen een halfuur: om 20.36 werd Dijn geboren. Dat het hoofdje werd geboren voelde ik, maar het brandde veel minder dan bij mijn eerste bevalling.

Compleet gezin

Ze kwam veel soepeler en zonder enig hulpmiddel ter wereld. Ze was heel licht en klein en werd op mijn borst gelegd. Wat een mooi meisje, met haar grote ogen en hoge huil. Dankzij Dijn is ons gezin compleet!

Dreamteam

Ik ben dankbaar dat ik bij beide bevallingen dit dreamteam heb gehad. De poule heb ik mee naar huis genomen en komt in het plakboek van Dijn. Voor wie wil weten wie de poule gewonnen heeft: Steven, en hij kon helemaal níets beïnvloeden.

Ook je verhaal delen?

Heb jij ook een bijzondere bevalling meegemaakt en wil je die graag met andere mama's delen? Deel dan je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Verhalen worden anoniem geplaatst. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.