
Wie zijn er bij je bevalling? Wie bel je zodra je merkt dat het ‘menens’ is? Wat zet je klaar om mee te nemen naar het ziekenhuis? En wat wordt baby’s eerste pakje? In je Geboorteplan staat alles.
Als je zwangerschap normaal verloopt, mag je in principe zelf kiezen waar je wilt bevallen. Dat kan thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Wat zijn de voor- en nadelen van de mogelijkheden?
Een geboorteplan is een uitgeschreven plan waarin jouw wensen en verwachtingen over je bevalling zijn vastgelegd. Dit kan je helpen om vertrouwen te krijgen in je bevalling en daarmee vergroot je de kans op een positieve bevallingservaring. Wat zet je er in?
Een kraampakket heb je nodig, bij zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling. Je dient 'm minimaal zes weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Dít zit er in je kraampakket.
Je wilt graag dat alles in orde is voordat de baby komt, maar is je huis ook (al) bevallingsproof? Wij hebben de laatste regelzaken voor je op een rijtje gezet. Ook handig als je in het ziekenhuis bevalt!
Het is verstandig om je vluchtkoffer alvast klaar te zetten met de nodige spullen om mee te nemen naar het ziekenhuis. Ook (!) als je van plan bent om thuis te bevallen, want het kan natuurlijk gebeuren dat je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet én even moet blijven.
De meeste vrouwen bevallen het liefst alleen met partner erbij en de verloskundige of gynaecoloog. Maar het kan ook zijn dat je graag je moeder, zus of een goede vriendin erbij wilt. Bespreek vooraf je wensen met je verloskundige. Samen kunnen jullie de mogelijkheden bekijken en verschillende situaties doorspreken.
Bij mindfulness ben je jezelf bewust van alles wat er in en om je heen gebeurt. Je zwangerschap is een bijzondere periode en het is zonde om dat ongemerkt voorbij te laten glijden. Bij mindfulness zet je je gedachten en gepieker aan de kant en ben je vooral bezig met bewust voelen, ruiken, proeven en zien.
Om zeker te zijn van kraamzorg na je bevalling schrijf je je al in de 3e zwangerschapsmaand in bij een kraamzorgbureau, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. In de praktijk betekent dit dus al kort na het eerste bezoek aan je arts of verloskundige. Hoe kies je een kraambureau?
Handig, een handleiding voor je partner voor tijdens en na de bevalling! Wat moet hij regelen, wat kun je van hem verwachten? Laat je partner dit artikel dus ook vooral lezen!
Anders dan bij je eerste bevalling, heb je nu de zorg voor de oudste(n). Wat ga je regelen voor je kind(eren) als je bevalling begint? Het is goed om alvast na te denken bij wie ze terecht kunnen als de weeën beginnen en wanneer je ze wilt laten kennismaken met hun nieuwe broertje of zusje.
Nu je #fitgirl wel even op je buik kunt schrijven, hoef je niet meteen alle beweging over boord te gooien. Wist je dat je bevalling korter duurt en je herstel sneller gaat als je fit bent?! Ja, echt. Hoe begin je sterk en uitgerust aan je bevalling?