Veel last van heftige emoties na de bevalling. Herkenbaar?

Kris: “Ik heb veel last van mijn emoties nadat ik bevallen ben. Ik had eerst veel huilbuien, maar nu ben ik heel vaak vreselijk boos, met name op mijn vriend, die doet alles fout. Sommige dingen waar ik boos op reageer zijn overdreven, dat weet ik. Maar soms heb ik gewoon wel gelijk. Hij zegt steeds dat ik een heel moeilijk persoon ben. Ik heb dat nog nooit van iemand gehoord?! Weet iemand wat ik kan doen, of is er iemand die zich ook zo voelt sinds de bevalling?”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Femke - "Heel herkenbaar! Ik denk dat deze tijd waar we nu in leven ook niet bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand. Misschien helpen voedingssupplementen om je hormonen in balans te brengen? Kijk eens naar rhodiola rosea extract. Bedenk wel, je hebt ook net een mens op de wereld gezet en dat is niet zomaar iets. Daarbij duurt het minimaal negen maanden om te ontzwangeren. Geef het de tijd en vraag je partner hier ook begrip voor te hebben."

Mariska - "Hormonen spelen zeker een rol. Hopelijk blijft het beperkt tot een korte tijd na je zwangerschap. Als het blijft en je merkt het met name rond de twee weken voor je menstruatie is, dan zou het PMDD kunnen zijn. Dat er te weinig erkenning is voor de rol van hormonen (zelfs als ze volgens tests in balans zijn) en de negatieve invloed die deze kunnen hebben op je welzijn, staat als een paal boven water. Daarmee ook het onbegrip uit omgeving en zelfs artsen. Mocht je denken dat het een bijwerking is van bijvoorbeeld medicatie, meldt het dan bij het Lareb. Helaas wordt er nog weleens gedacht dat vruchtbaarheid de enige graadmeter is van hormonale gezondheid."

Daisy - "Laat je schildklier eens testen. Ik had ook last van een slechte emotionele toestand en woede aanvallen. Bleek dat ik een ontstoken schildklier had. Dus wie weet."

Shangita - "Je vriend moet niet zeuren en begrip hebben. Als hij begrip kan tonen, dan zou je vanzelf minder boos doen tegen hem. Als je weet dat je boos wordt, zeg dan even niks tel tot tien. Leg hem uit hoe het komt."

Annet - "Hormonen zijn ontzettend nare dingen, samen met slapeloze nachten kan je humeur naar het koudste puntje dalen. Probeer altijd in gesprek te blijven en als je boosheid op voelt komen, loop dan even weg."

Marisca - "Ik zou via de huisarts even je bloed goed na laten kijken. Geef jezelf en je partner de ruimte en gelegenheid om aan de situatie te wennen. Het is voor jullie allebei nieuw en anders. Toon meer begrip voor elkaar."

Loes - "Laat je prikken op tekorten. Bij mij was magnesiumtekort de boosdoener. Had een kort lontje en was heel snel emotioneel."

Anne - "Herkenbaar, had ik bij m’n eerste ook. Ik voelde me een dictator die heerstte met een ijzeren stok. Gelukkig nam het af, maar ontzwangeren vond ik echt vreselijk! Het hielp mijn man dat ik echt inzicht gaf in mijn denkpatroon op die momenten, wetende dat ze niet kloppen en toch uiten maakt dat je je ook heel kwetsbaar opstelt."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.