'Je kind bij de bevalling aanwezig?!'

WIJ fan Marleen: "Wij zijn nu 28 weken zwanger van ons tweede kind. De eerste bevalling ging heel soepel en vlot met inleiding. Nu zitten we te denken om onze 3-jarige zoon bij de bevalling te laten zijn en zijn op zoek naar ouders die dit ook gedaan hebben. We zijn benieuwd naar hun ervaringen. Uiteraard is oma back-up voor als het even anders loopt. Ons zoontje is nu al heel betrokken bij de zwangerschap. Wie heeft hier ervaring mee? Hoe was dat bij jullie en wat zou je adviseren? We zijn benieuwd." 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Eva. "Mijn zoontje was thuis toen de weeën begonnen. Hij vond het heel gek/moeilijk om te zien dat ik veel pijn had! Het is voor kinderen denk ik best verwarrend. Ons zoontje was de eerste die erbij kwam toen baby 2 er eenmaal was. Een hele ontspannen eerste ontmoeting! Zonder pijn en 'verdriet'."

Josine. "Ik zou het persoonlijk niet doen. Mijn eerste bevalling ging in principe prima en vond thuis plaats. Bij de tweede en derde toch complicaties gehad, met o.a. een rit met de ambulance. Wij vonden dat zelf al heftig. Ik denk dat het voor een kind niet te bevatten is en de emoties van de ouders krijgt het er nog bovenop. Het kan natuurlijk nog eens prima en soepel verlopen, maar die garantie heb je nooit. Succes met beslissen!"

Suzanne. "Mijn boys waren net 3 en bijna 5 toen baby nummer 3 geboren werd. Ze vonden het een geweldige ervaring. Ik zou het zo weer doen!"

Evelien. "Ieder zijn keus, maar in mijn werk als kraamverzorgende heb ik er een negatieve ervaring mee. Het oudste kind was na de bevalling boos, opstandig en bang. De baby had mama pijn gedaan. Dit kan ik goed begrijpen. Ondanks dat de bevalling snel en vlot kan gaan, is het voor een kind een pijn die hij niet kent en begrijpt."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.