'Hoe bereidde jij je voor op de bevalling van je eerste kind?'

WIJ fan Eline: "Ik ben op dit moment in verwachting van mijn eerste kind. Ik ben nu 30 weken zwanger en begin steeds meer over de bevalling na te denken. Hebben jullie nog tips? Hoe bereid je je hier goed op voor samen met je partner? En zijn er nog dingen die ik absoluut niet mag vergeten in mijn vluchtkoffer?"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Marleen - "Vertrouw op je lichaam! Je kan dit, echt. Je lichaam neemt het van je over. Ga er in mee en dan hoop ik, dat het voor jouw net zo’n fantastische ervaring gaat worden als dat het voor mij was!"

Hanneke - "Lekkere schone kleren voor jezelf en ook voor je partner schoon shirt! Als je het gebruikt make-up meenemen. Klinkt stom, maar ik had het niet in mijn tas en moest uiteindelijk een week blijven. Toen voelde ik mij zo ongelukkig. Oh ja, wat te eten en te drinken voor je partner. Het verschilt per ziekenhuis, maar als hij pech heeft krijgt hij niets. Verder moet je vertouwen hebben in jezelf, je kan dit."

Natasja - Bij iedere wee je kind aanmoedigen en welkom heten. Tussendoor genieten van de rust. Ik heb daardoor een zeer zen bevalling gehad, waarin ik met de weeën werkte in plaats van te focussen op de pijn. Ik kan het iedereen aanraden. En vertrouw op jezelf. Oh en praktische tip: mocht je in het ziekenhuis zijn en ze willen twee banden om je buik doen (die krengen irriteren), geef degene die jouw weeën moet bijhouden maar aan je (bevallings)partner. Dan kan die lekker drukken op de knop als je een wee hebt, heeft de arts alle info en jij een band minder. Vertrouw op jezelf. Als jij denk dat iets niet moet of hoeft, niet doen. Oh en voor na de bevalling: navelstreng laten uitklappen en dan pas knippen."

Alexandra - "Laat het gewoon op je af komen. Je weet alles van bevallen af, je weet wat er ongeveer gaat gebeuren. Goed luisteren naar wat er tegen je gezegd wordt, en je gevoel volgen."

Monique - "Maak die vluchtkoffer in orde, zelfs al denk je dat je van je leven niet in een ziekenhuis gaat bevallen. En mocht je iets eetbaars willen meenemen in je vluchtkoffer, zoals peperkoek, check dan even de datum. Het kan beter iets langer houdbaar zijn dan tot precies je uitgerekende datum, want een baby kan ook later komen."

Bianca - "Probeer niet te gaan gillen, want dat is zo zonde van je energie. Laat de weeën komen en gaan en probeer ze goed weg te puffen op het ritme van altijd is kortjakje ziek. Probeer in je bubbel te komen. Luisteren tijdens het persen goed wat er gezegd word, dan heb je minste kans op uitscheuren. En paniek is pas nodig als de profacionals in paniek raken."

Maartje - "Ik ben nogal een controle-freak en had bij de eerste alles uitgedacht. In de praktijk liep alles anders waardoor ik moeilijk kon schaken en genieten van het moment. Bij de tweede niets 'gepland' en daardoor meer 'in het moment” kunnen leven (en genieten)."

Liz - "Ik vond het fijn een korte cursus te volgen. Heb je toch wat meer info waar je op kan letten en vooral de ademhalingstechnieken tijdens de bevalling. Die hebben mij echt goed door de bevalling geholpen. Wat niet mag missen in je vluchtkoffer; een comfy set kleren voor jezelf (ik had een truitje met knoopjes en v hals, makkelijk voor borstvoeding), warme sokken en ik was blij met oordopjes voor mijn mp3. Oh en nog een gouden tip: koop een stressballetje. Kun je lekker fijn knijpen bij de weeën."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'WIJ Fan Vraag'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.