
Als een bevalling via de natuurlijke weg (vaginaal) niet (langer) mogelijk is of teveel risico's met zich meebrengt, wordt je baby met een keizersnee gehaald. Soms is dit al bekend tijdens je zwangerschap, het kan echter ook tijdens de bevalling - onverwachts - bepaald worden. Je spreekt dan over een spoedkeizersnede.
In sommige gevallen is al voor de bevalling duidelijk dat je een keizersnee krijgt (geplande keizersnee). Het kan ook zijn dat pas vlak voor of tijdens de bevalling besloten wordt om een keizersnee uit te voeren, omdat er een noodsituatie is ontstaan (spoedkeizersnee). In beide gevallen is de toestand van moeder en kind bepalend voor de beslissing.
Een keizersnee is operatie waarbij je baby via de buikwand geboren wordt. Het is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een gynaecoloog. De operatie duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Je baby wordt al tijdens de eerste 5 tot 10 minuten van de operatie geboren. De resterende tijd is nodig voor het hechten van je baarmoeder en buik.
Soms krijgen vrouwen die met een keizersnee zijn bevallen kwetsende opmerkingen. Een keizersnee is tegenwoordig een stuk normaler en gebruikelijker dan vroeger, maar daarom niet minder zwaar. Een keizersnee is, net als bij een vaginale geboorte, een volledige bevalling. Drie vooroordelen waar je als pas bevallen vrouw tegenaan kunt lopen:
Er zijn twee mogelijkheden voor verdoving tijdens een keizersnede: met een ruggenprik (spinale anesthesie) of onder algehele narcose. Welk soort verdoving voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren.
Een keizersnede is een chirurgische ingreep waarna je de eerste dagen in het ziekenhuis herstelt. Hoelang dit precies duurt en hoe je dat ervaart verschilt per vrouw. Hoe goed je je voelt tijdens de operatie en hoe zwaar de eventueel voorafgaande bevalling was, zijn factoren die meespelen in je herstel. Onderschat het herstel van een keizersnede operatie niet.
Het belangrijkste verschil tussen een geplande keizersnee en een spoedkeizersnee is of je van tevoren weet of je een keizersnee moet ondergaan of niet. Toch kan ook een geplande keizersnee spoed worden, bijvoorbeeld wanneer je vroegtijdig weeën krijgt of de conditie van je baby verslechterd.
De kraamtijd na een keizersnee ziet er iets anders uit dan na een vaginale bevalling en misschien ook wel anders dan je in eerste instantie had voorgesteld. Vooral wanneer de keizersnee onverwacht was en je je er niet op hebt kunnen voorbereiden. Soms ligt je baby in een couveuse en kun je hem minder vaak vasthouden dan je zou willen. Dat alles kan ertoe bijdragen dat je psychisch en emotioneel niet zo lekker in je vel zit.
Het grootste nadeel van een keizersnee is dat je je baby niet geboren ziet worden en niet meteen vast kan houden. De natuurlijke keizersnee, ook wel gentle sectio genoemd, brengt daar verandering in. Deze bootst de natuurlijke bevalling zoveel mogelijk na. Jij krijgt hierdoor meer van de geboorte mee en je kind mag direct bij jou liggen.
Als je via een keizersnee bevalt en graag borstvoeding wilt geven, heeft dit meestal wat extra aandacht nodig. Mogelijk komt je borstvoeding wat later op gang of ben je niet direct in staat om borstvoeding te geven. Misschien loop je het belangrijke eerste aanlegmoment mis en wil je graag weten wat je kunt doen om toch succesvol borstvoeding te gaan geven.
Tegen het einde van je zwangerschap wordt vaak duidelijk of je vaginaal kunt bevallen of via een keizersnee. Helaas heersen er nog best wat vooroordelen over bevallen via een keizersnee. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten tussen een vaginale bevalling en een keizersnee.
Hoe vaak komt het voor dat een baby met een keizersnee geboren wordt? Hoe groot is de kans dat jij zelf via een keizersnee bevalt? Is dat overal ongeveer gelijk of zijn er internationale verschillen? Even wat cijfers ...
Als je een keizersnee moet ondergaan, heb je een iets grotere kans op complicaties dan bij een vaginale bevalling. Een keizersnee is een middelgrote buikoperatie waardoor het een ingreep is waar een aantal risico’s aan verbonden zijn. De meeste mogelijke complicaties zijn zeldzaam of goed te behandelen.