
Een spannend moment ... je bevalling begint! Wat je precies kunt verwachten en hoe lang het duurt is voor iedere vrouw anders. Een bevalling bestaat uit diverse fases die je moet doorlopen.
Ga jij binnenkort bevallen? Dan vraag je je vast af wat de huidige situatie rondom het coronavirus (COVID-19) voor je bevalling betekent. Mag je thuis bevallen? Mag je partner bij de bevalling zijn? En wat als je vlak voor je bevalling besmet raakt met het virus? WIJ zet de meest belangrijkste informatie over bevallen in coronatijd voor je op een rij.
Bij ongeveer 10% van de geboortes start een bevalling met het breken van de vliezen. Dit merk je doordat er vruchtwater vrijkomt. Dit kan in één keer een flinke golf zijn of met kleine hoeveelheden eruit komen. Vruchtwater is kleurloos en te herkennen aan de wat zoetige geur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het vruchtwater voor urine aanziet.
Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Bij de één begint het met het verliezen van de slijmprop, terwijl de ander eerst vruchtwater verliest. Er zijn verschillende signalen dat de bevalling zich aandient. Let wel: dit is bij elke vrouw anders en er is geen vaste volgorde. De slijmprop is een stukje dik en taai slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je zwangerschap.
Hoe herken je de eerste weeën? Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier, waardoor je baby als het ware naar buiten wordt gedrukt. Door de druk gaat je baarmoedermond steeds verder open waardoor je baby geboren kan worden.
Hoelang een bevalling duurt, is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Gemiddeld kun je stellen dat een eerste bevalling ongeveer 12 tot 16 uur duurt. Toch kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur. Een tweede en daaropvolgende bevalling duurt meestal korter.
De geboorte van je baby is op te delen in drie fases: de ontsluiting, de uitdrijvingsfase en de nageboorte. De eerste fase, ontsluitingsfase, duurt meestal het langste en is ook weer in te delen in drie fases. Als het je eerste kind betreft, is het gemiddelde zo'n 12 tot 14 uur. Bij een volgend kind gaat het meestal sneller.
Bij volledige ontsluiting mag je beginnen met persen: de uitdrijvingsfase. Deze vierde fase van je bevalling kan snel verlopen, maar duurt bij het eerste kind gemiddeld 1 tot 1,5 uur.
De eerste weeën van je bevalling zijn vaak oefenweeën. Als het echte werk begonnen is krijg je ontsluitingsweeën. Als je 10 centimeter ontsluiting hebt of daar tegenaan zit, krijg je persdrang. Persweeën beginnen meestal met een korte drang tijdens het hoogtepunt van een wee.
In het begin van je zwangerschap lijkt het nog ver weg, maar als je in het derde trimester zit gaat het toch echt bijna gebeuren: de bevalling! Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op deze bijzondere gebeurtenis. Ben je benieuwd hoe groot jouw kennis van bevallen is? Doe de test!
Je baby is geboren en het zwaarste werk is achter de rug! Toch ben je nog niet helemaal klaar. Je placenta moet nog geboren worden, wat gelukkig een relatief kleine klus is vergeleken met wat je al gedaan hebt.
Strippen is een manier om weeën op te wekken en daardoor de bevalling op gang te brengen. Strippen is alleen mogelijk als je al wat ontsluiting hebt en heeft alleen zin in de periode dat je bevalling toch al zou kunnen beginnen. Soms breken je vliezen tijdens het strippen.
Als je zwangerschap voldragen is of de weeën zijn begonnen vraag je het jezelf misschien wel af: wat is het goede moment om de verloskundige te bellen? Vaak krijg je hiervoor richtlijnen mee van je verloskundige.
Aan het einde van je zwangerschap kun je het wachten flink zat zijn. Helemaal als je bijna tegen de 42 weken loopt en niet meer weet hoe je moet lopen, zitten of liggen. Negen maanden lang heb je toegeleefd naar het moment dat je je baby vast kan houden en dan blijft hij gewoon nog even lekker zitten.
Als je op de juiste manier ademhaalt tijdens de weeën, heeft dit meerdere positieve effecten op het verloop van je bevalling. Tijdens je bevalling helpt je verloskundige of gynaecoloog je herinneren aan je ademhaling. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken.
Wat zijn mogelijke redenen om naar het ziekenhuis te gaan voor je bevalling en wanneer ga je erheen? Als je bevalling begonnen is en je op een zeker moment naar het ziekenhuis moet, zijn er een aantal situaties mogelijk. Je hebt van tevoren bedacht dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, je bevalt onder medische indicatie of je moet tijdens je thuisbevalling onverhoopt naar het ziekenhuis.
De weeën worden naarmate je bevalling vordert steeds regelmatiger en intenser. Ook duren ze steeds iets langer. Als de weeën echter zo snel achter elkaar komen dat er overlap is, dan spreken we van een weeënstorm.
Als je van meer dan één kind gaat bevallen, ga je in principe altijd naar het ziekenhuis. Een tweelingzwangerschap en -bevalling brengt namelijk meer risico’s met zich mee dan bij een eenling.
Het is normaal om daar een beetje tegenop te zien of zelfs bang voor te zijn. Bij je eerste zwangerschap komt dit voort uit angst voor het onbekende. Je weet niet precies wat je kunt verwachten. Bij een 2e of 3e zwangerschap kan de angst komen door een minder prettige ervaring in een eerdere bevalling. Door goede voorbereiding kun je een groot deel van je angst wegnemen.
Bij een eerste bevalling duurt het gemiddeld 10 uur voordat je volledige ontsluiting hebt. Als dit veel langer duurt, dan spreken we van een niet-vorderende ontsluiting. Zo’n 11% van de vrouwen die voor het eerst bevallen wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis omdat de ontsluiting niet goed op gang komt. Hoe herken je een niet-vorderende sluiting?
Rugweeën zijn weeën die uitstralen naar je rug en meestal voorkomen tijdens de laatste paar centimeters van de ontsluitingsfase. Ze ontstaan doordat er op dat moment flink aan de banden van je baarmoeder wordt getrokken. Daardoor voel je een scherpe pijn in je rug. Veel vrouwen vinden rugweeën een hele specifieke soort pijn. Wat kun je doen om rugweeën iets draaglijker te maken?