Thuisbevalling

Thuisbevalling

Als je een normale zwangerschap hebt gehad, je baby goed groeit en jullie allebei gezond zijn, dan mag je thuis bevallen. Een thuisbevalling is meestal onder begeleiding van een verloskundige. Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen, mits het ziekenhuis binnen een half uur bereikbaar is. Voor 37 weken zwangerschap beval je onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis. Ook als je 41 of 42 weken zwanger bent, kom je doorgaans onder controle van de gynaecoloog of word je ingeleid. De verloskundige houdt je tot die tijd goed in de gaten.

 

Een thuisbevalling is in de Westerse wereld uniek. Alleen in Nederland bestaat een goed systeem om veilig thuis te bevallen in een vertrouwde omgeving. Best bijzonder dus!

Voordelen thuisbevalling

Veel vrouwen voelen zich veilig in hun eigen omgeving. Je kunt zelf bepalen hoe en waar je bevalt: in je slaapkamer of de woonkamer, met muziek aan of met kaarsjes en je moeder of een vriendin erbij. Als je kind is geboren, dan kan je gewoon lekker thuisblijven en in alle rust kennismaken met je kleine. Ongeveer 23% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Zo'n 50% van alle thuisbevallingen van een eerste kind, eindigt alsnog in het ziekenhuis.

Wil je thuis bevallen, dan krijg je van je verloskundige informatie over de inrichting van je (slaap- of woon)kamer. De grootte van het vertrek is niet van belang, maar je kraamkamer behoort wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je moet  – indien nodig – snel vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis. Zorg dat je niet meer dan twee trappen of een zeer steile trap af moet, beval in dat geval op de begane grond. Is je huis slecht toegankelijk? Overweeg dan een bevalling in een geboortecentrum.
 • Je kunt niet bevallen in een waterbed. Regel in dat geval een extra (eenpersoons)bed. Deze kun je eventueel huren via een thuiszorgorganisatie.
 • Zet je bed op klossen, verkrijgbaar via de thuiszorgorganisatie in jouw gemeente. Een werkhoogte van minimaal 80 centimeter is van belang om rugklachten bij verloskundige en kraamverzorgende te voorkomen.
 • Spreek met de verloskundige af of je op een baarkruk wilt bevallen, dan neemt zij deze mee.

Voorbereiding thuisbevalling

 • Leg warmwaterkruiken klaar samen met een eerste setje babykleertjes.
 • Zorg dat het kraampakket klaar staat.
 • Leg voor jezelf een T-shirt of nachthemd klaar.
 • Zet twee emmers met vuilniszak en een ondersteek bij het kraambed.
 • Maak je bed op met lakens die weg mogen na je bevalling.
 • Leg handdoeken, schoon beddengoed en extra kussens klaar.
 • Denk aan een opgeladen camera met voldoende geheugen.
 • Zorg voor een aangename temperatuur in de (slaap- of woon)kamer en de babykamer en sluit alle ramen.
 • Heb je voldoende licht? De verloskundige en  de kraamverzorgende moeten kunnen zien wat ze doen.
 • Zorg dat de verloskundige je huis goed kan vinden en check de deurbel.
 • Zorg dat je een vluchtkoffer klaar hebt staan, voor het geval je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet.

Je belt je verloskundige als

 • Eén of meerdere signalen zich aandienen.
 • Bij je eerste: als de weeën gedurende een uur om de 3 à 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden.
 • Bij een volgend kind: als je om de 3 à 4 minuten regelmatige weeën hebt.
 • Als het opeens heel snel gaat.
 • Bij bloedverlies.
 • Bij twijfel.

Als je verloskundige is gearriveerd controleert ze hoever je bevalling is gevorderd. Ze bepaalt aan de hand daarvan of ze later terugkomt (of wanneer je weer belt) of dat ze blijft. Zij begeleidt je tot en met de geboorte van je kleine. De verloskundige belt ook de kraamverzorgende die komt assisteren. Zij komt meestal voordat je baby zich aandient en zet alle spullen klaar voor de verloskundige. Na de bevalling blijft zij nog minstens twee uur om je kleine aan te kleden, te assisteren bij het douchen of om je op bed te wassen. Ze verschoont je bed en ruimt de spullen op. Ook controleert ze je hartslag, de temperatuur en de stand van je baarmoeder. Wil je borstvoeding geven, dan begeleidt ze je hierin. Als je flesvoeding geeft, krijg je informatie en helpt ze het je klaar te maken. De kraamverzorgende schrijft alle informatie in het kraamdossier, zodat jij al je aandacht op je pasgeboren baby kunt vestigen.

Toch naar het ziekenhuis

Je verloskundige houdt jouw conditie en die van je (ongeboren) baby goed in de gaten. In sommige gevallen is het toch nodig om naar het ziekenhuis te gaan:

 • Als je baby in het vruchtwater heeft gepoept.
 • Als de hartslag van je baby onregelmatig is, doordat bijvoorbeeld de navelstreng om het nekje zit.
 • Als je vliezen meer dan 24 uur geleden zijn gebroken in verband met infectiegevaar.
 • Als je bevalling niet goed doorzet en besloten wordt om jou en je baby een handje te helpen.
 • Als jouw conditie is niet goed is na de bevalling, bijvoorbeeld door bloedverlies of omdat de placenta niet loslaat.

Heb je nog vragen over thuis bevallen? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.

Reacties (13)

afbeelding van Eby
1 januari 2015
Mamajoy,
Haha oke dus dat maakt idd niets uit hoe "hoog" je woont, wat jammer zeg! Dat ze te vroeg kwam?! Alles wel goed gegaan?
Dankjewel voor je reactie en ik ben er helemaal klaar voor om thuis te bevallen in m'n eigen omgeving.
Gelukkig nieuwjaar xx
afbeelding van Eby
1 januari 2015
D_en,
Bedankt voor je reactie!!
Ik voel me nu nog zekerder! En tel de dagen nu maar af hihi !

Gr

P.s. Gelukkig nieuwjaar
afbeelding van MamaJoy
1 januari 2015
Ook 3 hoog zou ik het thuis proberen. Bij ons eerste kindje woonde wij 4 trappen op, geen lift dus. Maar ik had graag thuis bevallen. Was ook het plan, maar die dame kwam 4 weken te vroeg.

Groetjes MamaJoy

Lilypie Pregnancy tickers

afbeelding van d_en-489112
31 december 2014
Ik ben twee keer thuis bevallen en wist dat ik dit ook het liefste zou willen. Alles vertrouwd in de buurt, muziekje op, eigen bed en zo de douche in. Onze tweede zoon is op Eerste kerstdag dit jaar geboren, binnen twee uur nadat de verloskundige ingeschakeld was. Ik had er niet aan moeten denken om op het moment dat de vk aankwam nog naar het ziekenhuis te moeten gaan.
Maar, je moet je er vooral zeker bij voelen.
afbeelding van Eby
31 december 2014
Mrsvb-Dj,
Dankjewel voor je reactie !!
Ja ik ben er ook zeker van om t thuis in igg te proberen. En ik had jou reactie idd gelezen dat he bij de 1e alsnog naar t Z-H moest, wat een luxe is t eigenlijk om thuis te mogen bevallen hihi.. Wat mij alleen aan t denken deed vanmiddag was dat ik drie hoog woon..
Alvast fijne jaarwisseling !! Xx
afbeelding van mrsvb-dj
31 december 2014
Ik zou het gewoon doen! Je moet je eigen gevoel volgen en is dat goed dan zou ik je zeker aanraden gewoon lekker thuis te bevallen. Zoals je misschien kon lezen moest ik bij mijn eerste alsnog naar het ziekenhuis, maar bij mijn tweede ben ik heerlijk thuis bevallen. Daarna gelijk douchen en weer terug in je mijn eigen bed. Ik kan het iedereen aanraden wat een relaxte sfeer :D:D
afbeelding van Eby
31 december 2014
Ook ik wil heel graag thuis bevallen, woon wel drie hoog ( met lift) en ziekenhuis is 5 min rijden met de auto.. Zeggen jullie nog steeds gewoon achter je beslissing staan of raden jullie het mij af?..
Gr!
afbeelding van MamaJoy
24 december 2013
Laatste 2 dames, heel veel succes bij jullie thuisbevalling!! Inmiddels hebben we een 5e kindje en een 4e thuisbevalling mogen ervaren. De laatste was echt geweldig! De weeen begonnen 21 uur na het spontaan breken van de vliezen. Nog gen 3 uur erna konden mijn partner en ik in bad ons kindje aanpakken. Ik had het nog niet zo mooi meegemaakt, alles hands off. Laatste kon door goede (m)eerdere vlotte thuisbevalling.re

Groetjes MamaJoy

Lilypie Pregnancy tickers

afbeelding van henriet007
24 december 2013
Zelf ben ik drie x thuis bevallen. Mijn voorkeur gaat hier echt naar uit omdat alles eigen is en heerlijk vertrouwd! Nu we zwanger zijn van de vierde wonen we op curacao. De vraag was of thuisbevallen hier wel kan. Gelukkig vond mijn verloskundige het geen probleem dus ik hoop dat het weer net zo n bevalling mag worden als de vorige!
afbeelding van mrsvb-dj
12 december 2013
Toch wordt er niet vaak voor een thuisbevalling gekozen. Ik wist het gelijk dat ik thuis zou willen bevallen bij mijn eerste zwangerschap, ook bij mijn tweede heb ik hier niet over getwijfeld overigens. Bij de eerste ben ik thuis begonnen en helaas uiteindelijk naar het ziekenhuis moeten gaan vanwege een niet regelmatig terugkomende hartslag van mijn dochter, maar dat houdt me niet tegen bij de tweede gewoon weer voor een thuisbevalling te gaan. Overigens woon ik tussen 2 ziekenhuizen in en zijn ze beide prima te bereiken, dat maakt de keuze misschien ook wel wat makkelijker. De vorige keer was ik in totaal 3 uur in het ziekenhuis waarvan het veel wachten was, want mijn dochter was er 20 minuten nadat ik in het ziekenhuis gearriveerd was.
Het is inderdaad belangrijk om voor jezelf te kijken waar jij je het prettigste voelt en ik weet zeker dat dat voor mij thuis is. Ik vond het maar niets al dat wachten in het ziekenhuis tot ik mocht gaan douchen en naar huis mocht.
afbeelding van Ljochtsje
6 augustus 2012
Echter voor de één voelt thuis als veilig en ontspannen, voor de ander voelt het ziekenhuis veiliger. Van jongs af aan wilde ik graag thuis bevallen, maar nadat mijn zus haar baby kort na de bevalling in de problemen raakte en met spoed geopereerd moest worden voelde thuis bevallen voor mij niet meer als heel veilig en stond ik een beetje in dubio. Het ziekenhuis is hier op het 'platteland' ook niet bepaald om de hoek. Uiteindelijk hoefde ik niet meer zelf te kiezen, omdat onze kleine helaas besloten had om alvast in het vruchtwater te poepen, een hartslag te vertonen die niet super was en ook nog eens niet snel naar buiten wou om papa en mama te zien. Dus nu een keizersnede gehad en de keus om alsnog ooit thuis te bevallen hoef ik niet meer te maken.
Maar volgens mij is inderdaad een thuisbevalling mooier en meestal ook veilig genoeg (tenzij je ver weg woont van het ziekenhuis).

Lilypie Third Birthday tickers

afbeelding van MamaJoy
5 augustus 2012
Belangrijk bij een bevalling is dat je je veilig voelt en zoveel mogelijk kunt ontspannen. Dit heeft een thuisbevalling als streepje voor. Want welke omgeving voelt er nu veiliger dan thuis. Wanneer je je veilig voelt en kunt ontspannen komt dit absoluut ten goede aan je bevalling.

Groetjes MamaJoy

Lilypie Pregnancy tickers