Inschrijven kraamzorg

Inschrijven kraamzorg

Om zeker te zijn van kraamzorg na je bevalling schrijf je je al in de derde zwangerschapsmaand in bij een kraamzorgbureau, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. In grote steden geldt het advies dit te doen voordat je acht weken zwanger bent! In de praktijk betekent dit dikwijls al kort na het eerste bezoek aan je arts of verloskundige.

De informatie in dit artikel is mogelijk niet of minder van toepassing door de coronacrisis. Lees hier alles over het coronavirus en je bevalling.

Hoe kies je een kraambureau? Bekijk welke kraambureaus er zijn in jouw omgeving en vraag eens rond of er mensen zijn die goede ervaringen hebben met een kraambureau. Ook je verloskundige kan je advies geven. Via Zorgkaartnederland.nl zijn er online reviews te vinden.

Bij inschrijving bij het kraamcentrum geef je op waar je wilt bevallen. Belangrijk om te weten hierbij is dat de kraamverzorgende meestal ook bij de bevalling aanwezig is. Dat is zo als je thuis bevalt, maar soms ook bij een bevalling in het ziekenhuis. Een kraamverzorgende is er namelijk ook voor opgeleid om de verloskundige of de huisarts bij de bevalling te assisteren.

Bij inschrijving is een zwangerschapsverklaring niet nodig. Sta je eenmaal ingeschreven, dan moet je eventuele veranderingen die betrekking hebben op je zwangerschap, zoals een miskraam of een wijziging in de plaats van de bevalling, zo snel mogelijk aan het kraamcentrum doorgeven.

Hoeveel uur kraamzorg?

Standaard heeft elke vrouw recht op een basispakket van 49 uur kraamzorg. Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uren kraamzorg. Dit is een minimum dat door de overheid, zorgverzekeraars en de kraamzorginstellingen is vastgesteld. Deze uren worden verdeeld over meerdere dagen. Om goede en passende kraamzorg te krijgen zijn vaak meer dan 24 uren zorg nodig. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan worden de dagen die je in het ziekenhuis moet blijven afgetrokken van het aantal uren kraamzorg. Voor één dag ziekenhuis lever je 6 uur kraamzorg in, waarbij de dag dat je thuiskomt niet meetelt.

Verzekering

Kraamzorg is opgenomen in de basiszorgverzekering. Afhankelijk van je (aanvullende) verzekering heb je recht op meer uren kraamzorg. Het is daarbij niet van belang of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, en waar je je kraamtijd doorbrengt. De periode dat je kraamzorg krijgt, is maximaal zeven of acht dagen. In je verzekeringspolis staat omschreven op hoeveel uren kraamzorg jij recht hebt. Voor ieder uur kraamzorg dat je krijgt betaal je een eigen bijdrage van € 4,60 per uur (2021). Afhankelijk van je zorgverzekering wordt dit (gedeeltelijk) vergoed.

Kraamzorg gezocht?

Ben je op zoek naar kraamzorg bij jou in de buurt? Op Kraamzorg.nl vind je een handige zoekfunctie.