Geboorteplan

Geboorteplan

Een geboorteplan is een uitgeschreven plan waarin jouw wensen en verwachtingen over je bevalling zijn vastgelegd. Dit kan je helpen om vertrouwen te krijgen in je bevalling en daarmee vergroot je de kans op een positieve bevallingservaring. Een geboorteplan is niet alleen een handig communicatiemiddel voor de zorgverleners rondom jouw bevalling, maar ook voor jezelf prettig om eens na te denken over je wensen.

Door het schrijven van een geboorteplan behoud je voor je gevoel controle over de bevalling. Veel vrouwen vinden het fijn om te weten wat ze te wachten staat.

Daarnaast is je geboorteplan een belangrijke houvast voor de zorgverleners. Zo kan je door bijvoorbeeld pijnstilling minder goed in staat zijn om zelf keuzes te maken. Je geboorteplan biedt houvast, ook als je vaste verloskundige door onvoorziene omstandigheden niet bij je bevalling kan zijn. Mochten er onverwachte problemen ontstaan tijdens je bevalling, biedt je geboorteplan houvast. Tenslotte schept je geboorteplan helderheid voor iedereen die bij je bevalling aanwezig is, zoals je partner en eventuele familie of vrienden.

Het schrijven van een geboorteplan

Hoe schrijf je een geboorteplan? Start met het maken van aantekeningen. Ga er rustig voor zitten en schrijf al je wensen en angsten op papier. Lees verschillende verhalen en artikelen waardoor je je een beeld kunt vormen van je eigen behoeften. Brainstorm met je partner over hoe jullie de bevalling het liefste zouden zien. Bespreek je wensen met je verloskundige of gynaecoloog. Check of je plannen haalbaar zijn en of je bevalling zo ingericht kan worden dat het haalbaar wordt. Daarna kun je je daadwerkelijke geboorteplan gaan schrijven. Beperk je plan tot één, maximaal twee A4’tjes, zodat zorgverleners snel kunnen zien wat je wensen zijn.

Aandachtspunten geboorteplan

Onderstaande aandachtspunten zijn dingen waar je aan kunt denken bij het schrijven van je geboorteplan. Neem vooral de punten mee die voor jou belangrijk zijn.

 • Communicatie
  Wil je geïnformeerd worden over handelingen rondom je bevalling? Wil je betrokken worden bij beslissingen? Als je niet in staat bent om beslissingen te nemen, wie mag ze dan voor je nemen?
   
 • Omgeving
  Waar wil je het liefst bevallen, thuis of in het ziekenhuis? Wat zijn je wensen over de ruimte waar je bevalt?
   
 • Begeleiding
  Wie wil je erbij hebben? Wil je ze dichtbij hebben of liever op afstand? Mogen er foto’s en video’s gemaakt worden en wie doet dit?
   
 • Bevalling
  Hoe wil je de weeën opvangen? In welke houding wil je het liefst bevallen? Wil je hier advies over krijgen tijdens je bevalling?
   
 • Pijnbestrijding
  Wil je wel of geen pijnbestrijding? Wat voor pijnbestrijding wil je? Wat zijn je wensen bij ingrepen zoals inknippen of een eventuele keizersnede? Wie is daar bij aanwezig?
   
 • Eerste contact met je baby
  Wil je je baby zelf opvangen? Wil je je baby gelijk op je borst? Hoe wil je het uur na je bevalling doorbrengen? Wie knipt de navelstreng door? Wie kleedt hem aan?
   
 • Borstvoeding / kunstvoeding
  Wil je borstvoeding geven en wil je daar hulp bij? Mag je baby wel of geen bijvoeding? Wil je bij een eventuele keizersnede je baby gelijk aanleggen op de OK? En kan dat in jouw ziekenhuis?
   
 • Placenta
  Wat wil je dat er met de placenta gebeurt? Weggooien of bewaren?

Wat stond er in jouw geboorteplan? Of ontbrak er - achteraf gezien - juist iets? Deel hieronder jouw tips en adviezen met andere moeders!

Reacties (7)

afbeelding van sher-1086120
22 januari 2016
Ik ben voor de 1e keer zwanger , maandag 36 weken en een geboorteplan meegekregen van de verloskundige.
Tot nu toe verloopt alles super en bijna nergens echt last van. Uiteraard het geboorteplan een beetje ingevuld maar aangezien het ons 1e kindje en bevalling gaat zijn laat ik alles gewoon op me afkomen want je hebt geen idee en het gaat nooit exact hoe jij en je partner zouden willen.
Tot nu toe erg tevreden over de verloskundigen en gynacologen waar ik nu onder controle ben dus heb er alle vertrouwen in dat alles goedkomt en lekker straks naar huis kan met ons gezonde zoon !!
afbeelding van dyna_divine_1
21 maart 2015
Bij mijn derde bevalling heb ik een geboorteplan geschreven. Mijn plan heb ik vooraf besproken met de gynaecoloog en de verpleging.
En inderdaad het is vaak druk om een heel plan te lezen en je bent niet de enige.
Maar ik zorgde dat er een kopie in mijn dossier zat en ik had altijd een eigen exemplaar bij me die ik onder een ieder's neus schoof, zodra ze wat met mij van doen hadden.
Ik heb in mijn plan rekening gehouden dat mijn wensen medisch verantwoord moesten zijn en het ziekenhuis personeel niet zou belemmeren in hun werk.
Daar rekening mee houdende.... Mijn bevalling is verlopen zoals ik wenste.
Voor mijn huidige zwangerschap en bevalling gebruik ik hetzelfde plan, aangezien dat voor alle betrokkenen prettig gewerkt heeft.
afbeelding van Malibou
6 september 2013
Bij mijn eerste bevalling had ik ook een mooie geboorteplan geschreven. Helaas liep alles anders dan gehoopt/genoteerd.
Er ging dus een rood vet kruis door mijn plan, helaas.
Ik ben nog steeds van mening, dat door het schrijven van een geboorteplan verkeerde verwachtingen worden geschept. Ik had een super zwangerschap achter de rug en er was niemand, die eraan kon denken, dat de bevalling moeilijk zou kunnen verlopen en uiteindelijk mijn verwachtingen absoluut niet waar konden worden gemaakt.
Hierover ben ik nog steeds teleurgesteld.
Nu ben ik voor de tweede keer zwanger en ik twijfel, of ik weer een plan zou schrijven, aangezien ik dus vermoedt, dat er weer een rood kruis doorheen gaat.
afbeelding van litt-517892
8 maart 2012
Bedankt voor jullie reacties. Misschien moet ik mijn uitgangspositie wel even verduidelijken. Mijn eerste bevalling was een ramp. Langdurig, traumatisch, met 0 uitleg. Dat leerde ons 2 dingen: 1. Het loopt toch vaak anders dan gedacht. 2. DIT NOOIT MEER!
Hier is naderhand met het ziekenhuis uitvoerig over gesproken en de afspraken die daaruit voortkwamen zijn vastgelegd in een geboorteplan. En maar goed ook, want bevalling nummer 2 dreigde net zo'n drama te worden als de eerste. En dan is het fijn dat men weet wat er gebeurd is en wat je wel en absoluut niet meer wilt. De dienstdoende gynaecoloog heeft dit 100% gerespecteerd!
afbeelding van heidyenthijmen
8 maart 2012
Ik had ook een geboorteplan gemaakt, uiteindelijk liep alles totaal anders.
Maar toch was ik blij dat ik hem had gemaakt het gaf me wel een soort zekerheid richting de bevalling toe.
afbeelding van lautje2702
23 februari 2012
leuk zo'n geboorteplan, die had ik ook! maar alles wat ik wilde ging mooi niet door. Ik wilde alleen met mijn man en verloskundige zijn,thuis bevallen, geen pijnbestrijding, op de natuurlijke weg, en als de kleine werd geboren gelijk op mijn buik. Ik belande in het ziekenhuis met een OK vol verplegers, chirurgen, kreeg de ruggeprik en een keizersnede en toen mijn kindje er was werd het gelijk bij me weggehaald om te checken! na een halfuurtje had ik hem eindelijk vast. Dus zo'n geboorte plan is hartstikke leuk, maar je hebt het toch niet voor het zeggen.

Laura

afbeelding van litt-517892
11 februari 2012
Een tip voor iedereen die met een geboorteplan aan de slag gaat:
Veel (standaard-formats) geboorteplannen zijn heel erg uitgebreid. Je denkt misschien: fijn, dan weet iedereen precies hoe ik het tot in detail wil hebben. Van vriendinnen hoorde ik dat er in de praktijk soms geen tijd is om zo'n uitgebreid geboorteplan door te lezen tijdens de bevalling. Zeker in een ziekenhuis of grote vk-praktijk ben je meestal niet de enige die moet bevallen en komt zo'n zorgvuldig samengesteld geboorteplan, onbedoeld, niet altijd tot zijn recht.

Wij hadden daarom ook een blaadje met daarin heel kort de belangrijkste punten die de verloskundige/specialist snel kan inzien. Dus wat wil ik perse wel, en wat absoluut niet. In mijn geval werkte dit perfect en werd het ook goed gebruikt door de vk en gynaecoloog. Als er toevallig wel tijd/gelegenheid is voor je uitgebreide geboorteplan, dan is dat alleen maar mooi meegenomen!