Waar komt pijn bij het bevallen vandaan?

Waar komt pijn bij het bevallen vandaan?

Waardoor wordt de pijn tijdens de bevalling nu precies veroorzaakt? Een heel groot deel van de pijn komt voort uit de belasting van de zenuwknopen rond je baarmoedermond tijdens de ontsluitingsweeën.

Pijnprikkels

Als zenuwen onder druk komen te staan, geven ze pijnprikkels door aan je hersenen. Dat gebeurt dus ook met de zenuwen rond je baarmoedermond, tijdens de weeën. Het weefsel van je baarmoedermond wordt tijdens de bevalling flink opgerekt en ook dat zorgt voor een deel van de pijn. Deze pijn is het sterkst wanneer de weeën sneller en heftiger worden, op het moment dat je al een flink aantal centimeters ontsluiting hebt.

De pijn tijdens de bevalling vindt verder zijn oorsprong in de druk van je buikwand op je baarmoeder tijdens de weeën. Daarnaast komt een deel van de pijn voort uit een gebrek aan zuurstof in je bloedvaten wanneer deze te zwaar worden belast.

Tot slot zijn er verschillende oorzaken, die nog voor extra pijnprikkels kunnen zorgen. Bij een stuitligging bijvoorbeeld drukt de baby misschien tegen je ruggengraat, waardoor je rugpijn krijgt. Maar ook als je vermoeid raakt tijdens een langdurige bevalling, kunnen de pijnsensaties heviger worden.