Voorbereiden op de bevalling

Voorbereiden op de bevalling

Ontspanning en acceptatie zijn de beste manieren om zo min mogelijk pijn te ervaren. Een vrouwenlichaam heeft alles in huis om op een veilige en logische manier een kind te baren. Het is een uitgekiend samenspel van hormonen, spieren, organen én je baby, die de bevalling in gang zetten. Door de druk van je baby’s hoofdje op de baarmoedermond wordt deze geprikkeld en start het hormoon oxytocine z’n taak.

Oxytocine zet de baarmoeder aan tot verstrijken van de baarmoedermond en samentrekking van de spieren; dit zijn de weeën. Die leveren uiteindelijk de begeerde 10 centimeter ontsluiting (opening van de baarmoedermond) op. Hoe steviger en krachtiger de samentrekkingen, hoe groter de druk van het hoofdje en hoe vlotter de bevalling vordert.

Deze samentrekkingen, de weeën, nemen gaandeweg de ontsluiting in kracht en snelheid toe en dat voel je. Maar je lichaam helpt mee, want naarmate de weeën in kracht toenemen, komt het hormoon endorfine vrij, een natuurlijke pijnstiller. Tijdens een bevalling scheidt je lichaam maximale hoeveelheden endorfine af. Na de ontsluitingsweeën komen de persweeën op gang. Je baby zakt door het geboortekanaal en wordt geboren. Daarna volgt de placenta en zit de bevalling er op.

De taal van pijn

Tijdens zwangerschap en bevalling ben je kwetsbaar en wat je hoort, heeft invloed op je beleving. De controle loslaten en maar afwachten wat er gaat gebeuren, levert bij veel vrouwen spanning op. Ook doet het vooruitzicht van pijn de angst toenemen, met stress als gevolg. Dat heeft weer een nadelige uitwerking op de bevalling, omdat dit (pijnlijke) verkramping en stagnatie veroorzaakt. Het vooruitzicht van het juist áánkunnen van de bevalling, maakt dat je vertrouwen tijdens het verloop ervan toeneemt.

De functie van pijn

Pijn heeft een functie. Als je in je vinger snijdt, zet de pijnsensatie je ertoe aan om in actie te komen. Je gaat je lichaam bewegen en geluid maken. Zo werkt het ook bij bevallen. Het is onzin om te zeggen dat pijn lijden een vóórwaarde is om een kind te baren. Maar het hebben van gevoelige weeën tijdens de bevalling is normaal en gebruikelijk. Vertrouwen hebben in je eigen lichaam en de werking ervan, helpt om (zeker als de weeën krachtiger worden) de pijn te doorstaan.

Functie van weeën 

  • Je weet wát er gaande is: samentrekkingen van de lange spieren die de baarmoedermond doen verwijden. Als je weet waarom het (daar) gevoelig is, kun je het beter verdragen. Het is niet om je te laten lijden: jouw lichaam werkt juist hard om je baby geboren te laten worden.
  • Je weet wáár iets gaande is, namelijk onder in je buik. Zo kun je er gericht aandacht aan geven en het beheersbaar krijgen door adem- en ontspanningstechnieken, bewegen en geluid maken. Als je als bevallende vrouw aangeeft dat het erg gevoelig wordt, is dat vaak een teken dat de bevalling ten einde loopt.
  • Pijn zet aan tot bewegen, zoals wiebelen met de heupen. Dat ontspant en helpt de baby in de juiste positie te komen.

Als je je verzet tegen de pijn, dan komt er meer adrenaline vrij in je lichaam. Dat houdt de ontsluiting en de aanmaak van het pijnstillend hormoon endorfine tegen. Probeer je te bedenken dat de pijn een kop en een staart heeft: zodra je baby is geboren, is de pijn ook voorbij. Ontspannen kun je leren door - eventueel tijdens een cursus je ademhaling te controleren. Door je daarop te kunnen concentreren, zorg je dat je je lichaam optimaal ontspant.

Met dank aan doula Gonny Cappers.