Pijnbestrijding bij thuisbevalling

Pijnbestrijding bij thuisbevalling

Pijnbestrijding alleen mogelijk bij een bevalling in het ziekenhuis? Nee hoor. Ook vóór, tijdens en na de bevalling zijn er methoden om ongemak en pijn te verlichten, gewoon thuis. Bijvoorbeeld met de Mammatens.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Mammatens

TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. De Mammatens werkt door middel van op de rug aangebrachte zelfklevende elektroden. Hierdoor worden lichte stroomimpulsen toegediend aan bepaalde zenuwen, die op die manier gestimuleerd worden, waardoor pijnvermindering ontstaat. De elektroden worden op twee niveaus op je rug geplakt. Eén niveau voor tijdens de weeën, het tweede niveau voor tijdens de persweeën. De stroom doet geen pijn! De intensiteit van de prikkels regel je zelf, dus als je meer pijn krijgt kun je zelf de intensiteit verhogen. Veel vrouwen vinden het fijn zelf de controle hierover te hebben.

Dubbele werking

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Mammatens pijnverlichting geeft tijdens de bevalling. Het werkt namelijk dubbelop: de toegediende stroom zorgt ervoor dat de pijn min of meer wordt geblokkeerd, waardoor de pijn afneemt. Ook wordt de pijn bestreden door de aanmaak van lichaamseigen pijn dempende stoffen, zogenaamde endorfinen. Deze combinatie is het meest effectief.

Soepeler bevalling

Vrouwen die bevallen met Mammatens ervaren minder pijn. De bevalling verloopt doorgaans soepeler en de moeders zijn sneller weer hersteld. TENS is volkomen veilig voor jou en je baby. Via je aanvullende verzekering wordt Mammatens gedeeltelijk of volledig vergoed. Anders betaal je slechts € 129. Kijk hier voor het actuele vergoedingsoverzicht.

Vóór en ná je zwangerschap

Je kunt de Mammatens ook vóór je bevalling gebruiken, bijvoorbeeld tegen de misselijkheid. Ook is het gebruik prettig om lekker te ontspannen en als spiermassage. Ná de geboorte van je baby kun je de Mammatens te inzetten om je bekkenbodem-, buik- én bilspieren te trainen. Mocht je last hebben van (licht) urine verlies als gevolg van de zwangerschap en de bevalling, dan kun je ook dit probleem vaak goed behandelen met de Mammatens.
Je mag de TENS niet gebruiken als je last hebt van ernstige hartritme stoornissen of als je een elektronisch implantaat hebt. Gedurende de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je de TENS alleen gebruiken na een serieuze risicoanalyse. In het bijzonder is TENS met elektrodeplaatsing in de buurt van je baarmoeder sterk af te raden. Vanaf de vierde maand mag je TENS niet toepassen in de buik-, bekken- en lage rug-regio. TENS in combinatie met water is sterk af te raden. Kijk voor meer informatie op mammatens.nl

 

Andere methoden om pijn bij de bevalling thuis te verlichten zijn hypnose en acupunctuur.

Hypnose

Eenvoudig voorgesteld is hypnose een zeer diepe ontspanning. Je bent sterk op jezelf geconcentreerd. Je bent zo ‘ver’ weg, dat je bijvoorbeeld niet hoort dat iemand iets tegen je zegt. In een speciale cursus hypnose of hypnobirthing leer je goed en diep te ontspannen op een simpele en doeltreffende manier. Dit kun je zelf tijdens je bevalling toepassen. Hierdoor is de pijnbeleving minder. Ook heb je meer controle over hoe je met de weeën omgaat. De bevalling beleef je overigens wel heel bewust. Je krijgt tijdens een cursus ook ademhalingsoefeningen, je leert houdingen om weeën op te vangen, contact maken met je kind en bekkenbodemoefeningen. Als je angst hebt voor de bevalling of eerdere trauma’s hebt ervaren die de bevalling in de weg kunnen staan, is hypnobirthing een aanrader. Voor meer informatie kun je terecht bij het Nederlands Gilde Voor Hypnotherapeuten of de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten.

Acupunctuur

Heb je al eens acupunctuur gedaan? Ook bij de bevalling kun je dit inzetten om pijn te bestrijden. De naaldjes van een acupuncturist kunnen de pijn overigens niet volledig wegnemen. Wel kunnen ze ervoor zorgen dat de pijn minder wordt. Je kunt het dus beter verdragen. Overleg met je acupuncturist of hij/zij bij je bevalling aanwezig wil zijn. Voor namen en adressen kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.