Wat als jullie in het ziekenhuis moeten blijven?

Wat als jullie in het ziekenhuis moeten blijven?

Tegen het einde van je zwangerschap weet je vaak wel of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Als je een medische indicatie hebt beval je altijd in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. Je kunt ook in het ziekenhuis bevallen met je eigen verloskundige als je geen medische indicatie hebt. Soms wil je het liefste thuis bevallen, maar moet je onverhoopt toch naar het ziekenhuis. Hoe dan ook, als je baby eenmaal geboren is wil je het liefst natuurlijk zo snel mogelijk naar huis. Maar wat als je nog in het ziekenhuis moet blijven?

Mogelijke redenen om in het ziekenhuis te blijven

Als je na je bevalling nog in het ziekenhuis moet blijven, heeft dat in de meeste gevallen een medische reden. Je verloskundige of gynaecoloog vindt het nog niet verantwoord om je te laten gaan. Zo geldt er in veel ziekenhuizen het protocol dat je eerst moet kunnen lopen en plassen voordat je naar huis mag. Andere redenen om langer in het ziekenhuis te moeten blijven na je bevalling:

  • Je hebt een keizersnee gehad en moet nog herstellen van de operatie. Meestal duurt het 2 tot 5 dagen voordat je naar huis mag.
  • Je hebt een totaalruptuur gehad.
  • Je hebt veel bloedverlies of een bloedtransfusie gehad.
  • Je hebt pre-eclampsie of het HELLP-syndroom (gehad).
  • Je hebt zwangerschapsdiabetes.
  • Je hebt koorts.

Het is misschien even slikken als blijkt dat je langer moet blijven. Gelukkig mag je meestal je baby gewoon bij je op de kamer houden. Het kan ook zijn dat je het juist wel prettig vindt om nog even te blijven, daarnaast heeft het natuurlijk een reden. Mag jij wel naar huis, maar moet je baby in het ziekenhuis blijven?