Wat als je baby in het ziekenhuis moet blijven?

Wat als je baby in het ziekenhuis moet blijven?

Tegen het einde van je zwangerschap weet je vaak wel of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Als je een medische indicatie hebt beval je altijd in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. Je kunt ook in het ziekenhuis bevallen met je eigen verloskundige als je geen medische indicatie hebt. Soms moet je (plotseling) in het ziekenhuis bevallen vanwege complicaties bij je baby. Maar wat als na je bevalling blijkt dat je baby niet meteen mee naar huis mag?

Mogelijke redenen om in het ziekenhuis te blijven

Er zijn verschillende redenen waarom je baby na de bevalling nog enige tijd in het ziekenhuis moet blijven:

  • Je baby is prematuur of dysmatuur geboren en moet nog aansterken in de couveuse.
  • Je hebt een zware bevalling gehad waardoor het ziekenhuis jij en je baby onder controle willen houden.
  • Je baby heeft een aangeboren afwijking.
  • Je baby scoort slecht op de Apgar-test waardoor er verder onderzoek nodig is.

 

 

 

Als blijkt dat je baby langer in het ziekenhuis moet blijven, kan dat best even slikken zijn. Je had je een andere start voorgesteld en moet misschien je baby wel alleen achterlaten in het ziekenhuis. Je maakt je zorgen over de gezondheid van je baby en een fijne kraamweek zit er ook niet in. De eerste dagen na de bevalling blijf je meestal bij je baby in het ziekenhuis.

Deze kostbare momenten zijn ontzettend belangrijk voor jullie hechting en het eventueel slagen van borstvoeding. Daarna verschilt het protocol per ziekenhuis, maar is er altijd op gericht dat je baby zoveel mogelijk steun en geborgenheid meekrijgt van jou.