Naweeën

Naweeën

Nadat je baby is geboren kun je last krijgen van naweeën. Je baarmoeder krimpt ineen totdat het weer de normale grootte heeft gekregen. Dit kan gepaard gaan met krachtige, pijnlijke samentrekkingen. De ene vrouw heeft meer last van naweeën dan de andere vrouw. Ook speelt het aantal eerdere bevallingen een rol; je hebt meer last van naweeën als je al eens eerder bevallen bent.

De functie van naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier en beginnen zodra de placenta geboren is. Wanneer je baarmoeder samentrekt, worden de bloedvaten die naar je placenta liepen afgeknepen zodat je steeds minder bloed verliest. De kraamverzorgende controleert of je baarmoeder naar behoren samentrekt; ze drukt met haar vingers onder je navel en voelt of je baarmoeder reageert. Naweeën duren over het algemeen twee tot drie dagen en nemen daarna af. Soms kun je nog twee tot drie weken last houden van een pijnlijk gevoel.

Bij een tweede of volgende bevalling kun je meer last hebben van naweeën omdat de baarmoeder wat van zijn elasticiteit verloren is. Hierdoor kost het steeds meer moeite om tot de oorspronkelijke vorm terug te keren. De baarmoederspier moet dus meer moeite doen, wat zich uit in heftigere naweeën. Je kunt proberen om de naweeën op te vangen met de ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling hebt gebruikt.

Het geven van borstvoeding bevordert het herstel van je baarmoeder. Door het zuigen van je baby, trekt je baarmoeder samen en krimpt hij sneller. Naweeën gaan vaak gepaard met bloedverlies. Als je naweeën na een aantal dagen niet minder worden of je blijft aanzienlijk veel bloedverlies houden, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Reacties (1)

afbeelding van yvonne en siem
16 februari 2014
Ik heb alleen rugweeen gehad... nou en de naweeen waren ook verschrikkelijk..! Schrok 's nachts wakker van weer dezelfde pijn.. gelukkig was dit maar kort en na een paar dagen had ik er geen last meer van...