Problemen met de placenta of navelstreng

Problemen met de placenta of navelstreng

Je hoopt natuurlijk dat je baby zonder problemen geboren wordt, maar soms ontstaan er toch complicaties tijdens je bevalling. In dit artikel gaan we in op problemen met de placenta of navelstreng, hoe je ze kunt herkennen en wat er aan gedaan kan worden.

Problemen met de placenta tijdens je bevalling

De placenta is een belangrijk orgaan dat zich in je baarmoeder ontwikkelt tijdens je zwangerschap. Het voorziet je baby van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je zwangerschap niet afgebroken wordt. Soms veroorzaakt de placenta complicaties tijden de bevalling:

Voorliggende placenta (placenta previa)

Bij een voorliggende placenta ligt de placenta voor de baarmoedermond. Vaak groeit de placenta gedurende je zwangerschap mee omhoog waardoor je gewoon vaginaal kunt bevallen. Bij ongeveer 0,2% van de zwangerschappen blijft de placenta de uitgang blokkeren waardoor je baby niet vaginaal geboren kan worden. Een voorliggende placenta wordt meestal herkent doordat het hoofdje niet indaalt en kan daarnaast veel bloedverlies veroorzaken tijdens je zwangerschap. Door middel van een echo kan een diagnose worden gesteld.

Loslaten van de placenta

Normaal gesproken laat de placenta pas los na de geboorte van je baby. Een enkele keer gebeurt dit helaas tijdens de zwangerschap en is daarmee een levensbedreigende situatie voor jou en je baby. De oorzaak is meestal onbekend en het komt bij ongeveer 0,2% van de zwangerschappen voor. Symptomen zijn plotselinge, heftige en constante buikpijn, pijn op de plaats van de placenta, onrustige, pijnlijke baarmoeder en bloedverlies. Heb je deze klachten? Bel dan onmiddellijk je verloskundige. Bij zeer snelle hulp bestaat de kans dat je baby het overleeft. Ook wanneer de placenta gedeeltelijk is losgelaten, kan een keizersnee de baby nog redden.

Niet loslatende placenta na de bevalling

Na de geboorte van je baby heeft de placenta geen functie meer. Meestal wordt de placenta binnen 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je baby uitgestoten. Dit wordt de nageboorte genoemd. Soms laat de nageboorte langer op zich wachten, waardoor je een injectie met het hormoon oxytocine krijgt toegediend. Als de placenta een uur na de geboorte van je baby nog niet geboren is, wordt deze operatief verwijderd.

Achtergebleven resten van de placenta

Het is ook mogelijk dat er na de geboorte van je baby resten van de placenta achterblijven in je baarmoeder. Als gevolg daarvan kan je baarmoeder niet goed samentrekken. Dit kun je merken aan veel bloedverlies na de bevalling, wat gevaarlijk kan zijn voor jou. De placentaresten moeten dan ook zo snel mogelijk operatief verwijderd worden.

Problemen met de navelstreng tijdens je bevalling

De navelstreng bestaat uit 3 vaten, 2 aders en 1 slagader en voorziet je baby van voedingsstoffen en voert afvalstoffen af. Soms veroorzaakt de navelstreng complicaties tijdens de bevalling:

Navelstrengomstrengeling

Als je baby draait en beweegt in je buik, kan de navelstreng gemakkelijk om de nek komen te zitten. Dit komt regelmatig voor, naar verwachting wordt zo’n 20-30% van de baby’s geboren met een navelstreng om de nek. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt. Bij een losse omstrengeling zit de navelstreng niet strak om het nekje heen, waardoor het geen problemen geeft. De navelstreng wordt niet dichtgedrukt waardoor de zuurstofvoorziening gelijk blijft. Bij een vaste omstrengeling zit de navelstreng strak om de nek. Bij elke wee kan de navelstreng dichtgedrukt worden, waardoor er korte tijd minder zuurstof naar je baby gaat. Dit hoeft geen probleem te zijn als je baby tussen de weeën door voldoende tijd heeft om bij te komen. Dit zal in de gaten gehouden worden tijdens je bevalling.

Knoop in de navelstreng

Bij bepaalde bewegingen van je baby kan er een lus in de navelstreng ontstaan. Als hij daar vervolgens met zijn lijfje doorheen gaat ontstaat er een knoop. Dit gebeurt meestal redelijk vroeg in de zwangerschap, als je baby nog alle ruimte heeft om te bewegen. Vaak zijn dit losse knopen waar geen druk op staat en verder ongevaarlijk zijn. In enkele gevallen is de knoop te strak waardoor de vaten worden afgekneld en krijg je een keizersnee. Een knoop in de navelstreng komt ongeveer voor bij 1 op de 300 zwangerschappen.

Uitzakking navelstreng

Bij een uitzakking van de navelstreng ligt een deel van de navelstreng onder je baby, waardoor dat stuk als eerste in het geboortekanaal terecht komt. Vervolgens drukt het gewicht van je baby de navelstreng dicht waardoor er een tekort aan zuurstof ontstaat. Dit is een levensbedreigende situatie dat snel ingrijpen vereist. Gelukkig komt dit met 0,2% niet veel voor.

Reacties (6)

afbeelding van esme-1237147
24 februari 2020
Succes! Ook succes verder met de zwangerschap!

Groetjes Esmé
afbeelding van kim.-1197326
24 februari 2020
Hi!

Oh wat fijn! Wij hebben as woensdag de echo in het WKZ. Verder zag ook alles er goed uit. Maar kon er niets over vinden, dus dacht vreemd..

Bedankt voor je reactie! Goede zwangerschap gewenst verder!
afbeelding van esme-1237147
24 februari 2020
Hoi,
We hebben een echo in het WKZ gehad en bleek idd andersom te zitten. Ze doen er verder niks mee , is een variant op normaal, komt schijnbaar wel vaker voor.

Groetjes Esmé
afbeelding van kim.-1197326
24 februari 2020
Hi Esme,

Ik was benieuwd hoe het bij jullie is afgelopen?
Wij hebben vorige week hetzelfde nieuws gekregen en hier ook geen idee wat ons te wachten staat...

Groetjes
Kim
afbeelding van kim.-1197326
24 februari 2020
Hi Esme,

Ik was benieuwd wat de uitkomst was bij jullie?
Wij hebben vorige week hetzelfde nieuws gekregen en kan er ook niets over vinden...

Groetjes
Kim
afbeelding van esme-1237147
20 januari 2020
Hallo,
Iemand die hier misschien ervaring mee heeft.
Vanmorgen een extra groei echt gehad en toen werd mij verteld dat ze zag dat de navelstreng bij de baby niet links maar rechts omgaat. (In de papieren staat dat hij rechts van de galblaas lijkt te liggen) Toen ik haar vroeg wat dat inhield wilde ze me niks vertellen want dat was niet aan haar. Nou ga ik gebeld worden door het WKZ kinderziekenhuis zodat er een gynaecoloog naar gaat kijken. Ik ben nu best wel angstig omdat er eigenlijk niks verteld word dat dit kan beteken. Misschien weet iemand hier iets over?

Groetjes Esmé