
De meeste vrouwen beslissen gelukkig zelf waar ze willen bevallen. Ben je medisch geïndiceerd - ofwel zijn er tijdens je zwangerschap al bepaalde complicaties of risico’s - dan word je begeleid door een gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis. Een medische indicatie kan al aan het begin van je zwangerschap duidelijk zijn, maar ook later naar voren komen.
Er is sprake van een medische indicatie bij ...
Bepaalde ziekten
Epilepsie met of zonder medicatie, hartziekten, longziekten, nierziekten, suikerziekte, immuunsysteemziekte, schildklieraandoening.
Problemen tijdens eerdere zwangerschappen
Te hoge bloeddruk met opname in het ziekenhuis, meer dan twee keer een miskraam gehad, te vroeg loslaten van de placenta, je vorige baby dood geboren is, na een eerdere bevalling heb je meer dan één liter bloed verloren, de placenta moest bij een vorige bevalling operatief worden verwijderd.
Meerlingzwangerschap
Als je twee of meer kinderen verwacht, ben je automatisch medisch geindiceerd, vanwege risico op complicaties als vroeggeboorte, laag geboortegewicht en hoge bloeddruk.
Tijdens deze zwangerschap
Bloedverlies, te hoge bloeddruk, niet goed of teveel groeien van de baby, vruchtwaterverlies voor de uitgerekende datum, afwijkende ligging van de baby rond de uitgerekende datum, onregelmatige hartactie van de baby, HIV- infectie, zwangerschapssuiker, zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom.
Eerder bevallen met keizersnee
Als je bent bevallen van je eerste met een keizersnee, is het bij een volgende bevalling lang niet altijd nodig op die manier te bevallen. Maar je zult wel een medische indicatie krijgen om in het ziekenhuis te bevallen.
Stuitligging
Als je baby in een stuit ligt, krijg je ook een medische indicatie. Een keizersnee is niet per se noodzakelijk.
Gastric Bypass operatie
Als je een Gastric Bypass operatie hebt ondergaan, word je extra goed in de gaten gehouden tijdens je zwangerschap: je dient voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar niet teveel in gewicht aan te komen. Op basis van hoe je zwangerschap verloopt, wordt een plan gemaakt. Het is echter niet gezegd dat een medische indicatie of een keizersnee noodzakelijk is.
Andere redenen
Je bent zwanger terwijl er nog een spiraaltje in de baarmoeder aanwezig is of je moeder heeft DES gebruikt toen ze zwanger was van jou.
Reacties (28)
En voor zover ik weet houden ze meestal drie keer aan bij keizersnede, maar ligt het inderdaad aan jouw eigen baarmoeder. Dit is per persoon verschillend. Ze adviseren inderdaad wel om het bij maximaal drie te houden en minder indien je baarmoeder het niet aan kan. Probeer hier ook gehoor aan te geven, want het gaat om de gezondheid van jou en je (toekomstige) kind.
egt enorm balen aangezien ik zo enorm graag thuis wou bevallen. ik hou helemaal niet van al dat gedoe om me heen. geeft alleen maar onnodig stress en irritaties.
Bijna eenderde van de bevallingen vindt thuis plaats, de rest vooral in het ziekenhuis. In 1960 beviel meer dan 70% van de vrouwen thuis. In 1993 was dit nog maar 30%. Redenen van de afname van het aantal thuisbevallingen:
de opkomst van de poliklinische bevalling
het toegenomen aantal medische indicaties
Er is sprake van een medische indicatie als de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling verhoogd is. Vaak moet de bevalling dan in het ziekenhuis plaatsvinden. Als u geen medische indicatie heeft, kunt u zelf kiezen waar u wilt bevallen.
Een medische indicatie is geen advies... Een medische indicatie houd in dat je niet thuis mag bevallen ivm de gezondheid van jou of je kind... Poliklinisch is niet verplicht... (in het ziekenhuis bevallen, volgende dag of zelfde dag naar huis) Poliklinisch is niet automatisch het zelfde als medische indicatie... Was het maar waar dat ik mocht kiezen, ik ben fit genoeg, maar puur vanwege mijn leeftijd en miskramen in het verleden mág ik níet thuis bevallen...
Zo kun je dus met een medische indicatie toch thuisbevalling zowel uc als met een vk!
Je zult dan wel even moeten zoeken naar een vk die bereid is mee te denken met je
Ik mis nog een indicatie. Een baby in stuitligging ( waarbij je wel een vaginale bevalling mag doen) staat er ook niet bij. Die had ik bij m'n eerste zwangerschap. Vaak kiest men tegenwoordig voor een keizersnede, maar dat hoeft niet.
Groetjes