Inknippen

Inknippen

Soms is er tijdens je bevalling een knip nodig om de vagina-opening groter te maken zodat de geboorte sneller verloopt. Inknippen, ook wel episiotomie genoemd, betekent dat er een knip van de rand van je vagina naar buiten wordt gemaakt. De knip is meestal 2,5 tot 7,5 centimeter groot en kan in verschillende richtingen worden gezet. In Nederland wordt de knip vaak naar links gezet omdat het de kans op een totaalruptuur verminderd.

Redenen voor inknippen

Je verloskundige of de gynaecoloog kan besluiten om een knip te zetten om een aantal redenen:

 • Meer ruimte voor je baby
  Tijdens de bevalling zorgen de weeën ervoor dat je baby naar beneden wordt geperst. Je vagina rekt uit om ruimte te maken, maar soms rekt het niet genoeg uit om je baby geboren te laten worden. Met een knip krijgt je baby meer ruimte.
   
 • Benauwdheid bij je baby
  Je baby heeft tijdens de bevalling te weinig zuurstof en is daardoor benauwd, of er zijn andere problemen die ervoor zorgen dat je kind snel geboren moet worden.
   
 • Je hebt kans op ernstig uitscheuren of een totaalruptuur
  Tijdens de bevalling kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het weefsel rondom je vagina. Als je verloskundige of gynaecoloog constateert dat het risico op een totaalruptuur groot is, kan er een knip gezet worden om dit te voorkomen.
   
 • Bij een stuitligging
  Als je baby in stuitligging ligt, wordt er vaak gebruik gemaakt van een vacuümpomp of verlostang. Er wordt dan een knip gezet om het geboortekanaal te vergroten.

Knippen of scheuren

De belangrijkste reden om een knip te zetten, is omdat je baby snel geboren moet worden. Daardoor is er niet de tijd om het weefsel te laten oprekken. Wordt er niet geknipt, dan kun je inscheuren. Een scheur geneest vaak sneller dan een knip, omdat de randjes niet recht zijn en daardoor sneller aan elkaar groeien. In zeldzame gevallen komt een totaalruptuur voor; het uitscheuren tot en met de spier van je anus. Dit brengt een veel langer herstel met zich mee.

Ellen: “Ik ben een keer ingeknipt en een keer ingescheurd. Beide keren voelde ik er niets van. Je baby is er bijna en op dat moment maakt het je niks meer uit.”

Knip zetten

De knip wordt in principe gemaakt vanuit de onderste rand van je vagina. Er wordt bijna altijd tijdens een perswee geknipt, omdat je dan volledig geconcentreerd bent op de wee. Daardoor merk je waarschijnlijk niets van de knip. Natuurlijk wordt je wel verteld dat je een knip krijgt. Over het algemeen wordt er verdoving van de bekkenbodem gegeven.

Hechten van de knip

Wanneer je baby is geboren en ook de placenta losgekomen is, wordt de knip gehecht. Er worden verschillende lagen weefsel gehecht. Voor de binnenste hechtingen in je lichaam wordt oplosbaar hechtdraad gebruikt. Als de buitenste hechtingen niet oplosbaar zijn, worden ze na 1 week verwijderd. Je krijgt een plaatselijke verdoving voordat je wordt gehecht. Als je een verdoving hebt gekregen voordat de knip is gezet, is dit niet meer nodig. Als de verdoving is uitgewerkt, kan de wond branderig aanvoelen.

Genezing

Het is belangrijk om de wond goed schoon te houden. Spoel de plek regelmatig af met warm water. Ook tijdens het plassen is het prettig om met water te spoelen. Dit voorkomt dat de urine in de wond brandt. Gebruik de douchekop of een maatbeker met water. Meestal wordt de pijn bij het plassen na 3 dagen minder. Als je huid opzwelt, dan kunnen de hechtingen strakker gaan zitten. Zit zoveel mogelijk op een gewone stoel. Vaak wordt een opblaasband aangeraden. Dit kan prettiger zijn, maar helpt niet in het genezingsproces. Heb je veel last, koel de plek dan met een coldpack of ijsblokjes in een nat washandje. Na het douchen of wassen kun je de plek droogdeppen met een handdoek. Is dit te pijnlijk, dan kan de föhn uitkomst bieden.

Controle

De wond wordt gecontroleerd door de kraamzorg en verloskundige. Als je wond gaat ontsteken of je krijgt klachten, bel dan ook je verloskundige. Om de wond zo snel mogelijk te laten genezen, is het belangrijk dat je deze goed schoonhoudt en verzorgt. Spoel na elk toiletbezoek met lauw water en spoel de wond twee keer per dag schoon. Verwissel regelmatig je kraamverband en vermijd broeierige omgeving door bijvoorbeeld katoenen ondergoed te dragen.

Het duurt meestal nog even voordat je niets meer merkt van de knip. Wacht met seks tot de wond helemaal herstelt is en je geen bloedverlies meer hebt. Houdt er rekening mee dat de eerste keer seks na je bevalling gevoelig of zelfs pijnlijk kan zijn. Zodra het littekenweefsel wat soepeler wordt, heb je hier minder last van. Tot die tijd kan glijmiddel helpen. Blijft het gevoelig of pijnlijk? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je nog vragen over het zetten van een knip tijdens je bevalling? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.

Reacties (7)

afbeelding van miek-1317141
21 januari 2019
Wat een afschuwelijk artikel zeg! Knippen is bijna altijd een regeltje om een protocol te volgen, omdat je baby binnen een bepaalde tijd geboren moet worden in het zkh! Bevallen is een natuurlijk proces en geeft zelf aan hoeveel tijd je nodig hebt. Je lijf is gemaakt om dat te doen, laat t natuurlijke proces dan ook zn gang gaan. In mijn geboorteplan staat in elk geval met grote dikke letters dat er niet geknipt mag worden. En vrouwen, onthoud goed dat je overal ja of nee op mag zeggen. Laat je goed informeren voordat je antwoord geeft!!!!
afbeelding van cnla-1366430
10 maart 2018
Please update this article. According to the new WHO recommendations on birth, released around the 15th of February 2018, there are no really justifications for episiotomy, Women should not continue to be led to believe that a cut will make births faster or help to avoid tearing, especially when literature and experience specify that tearing heals faster than cutting. Episiotomies are just a practice which facilitate the procedure for medical staff, not the women, who can be damaged for ever because of this.
afbeelding van lydi-521682
7 december 2015
Ik weet dat je dit heel gespecificeerd kan aangeven in je geboorte plan.
Die moet je toch altijd hebben dus kun je dit hier in verwerken.
afbeelding van DELETED_bersen
DELETED_bersen
24 februari 2015
Zani,

Kan jij mij vertellen waar je dat kunt vinden over het zetten van een knip en het wel of niet toestemming geven. Ik vraag mij namelijk af of een arts zonder iets te zeggen zomaar een knip mag gaan zetten.
afbeelding van jern
6 mei 2014
Ik heb niet eens gemerkt dat ik was ingeknipt, ging ineens zo snel.....vacuümpomp bevalling en hartje baby stopte ermee dus toen ging het echt snel.pas toen ze gingen hechten vertelde ze dat ik was ingeknipt haha. maar belangrijkste is toch dat de kleine gezond is. heb daarna wel last gehad maar nu is alles goed,al voel ik het soms nog wel, denk ook idem littekenweefsel misschien
afbeelding van t.sc-745703
2 mei 2014
Ik ben nu 13 maanden geleden ingeknipt. Ik heb hier niet zoveel last van gehad, wat me enig sinds verbaasde aangezien ik normaal heel heftig op vreemd materiaal reageer.
Het enige waar ik nu nog wel last van heb, is dat het heel erg jeukt waar ik ben ingeknipt, ik denk dat het het littekenweefsel is.
Hopelijk trekt dit nog weg.
afbeelding van zani
17 maart 2014
Ben er van op de hoogte dat een epi ook schade toebrengt en dat er geen goede evidence voor een epi is, lees je goed in over het zetten toestemming geven hiervan! Een epi kan ook schade toebrengen,vergeet dat niet! Een vrouw is 'gemaakt' om gebaren niet om in te knippen...