Vooroordelen over een keizersnee

Vooroordelen over een keizersnee

Helaas begrijpt nog niet iedereen dat een keizersnee echt niet de makkelijkste weg is om te bevallen. Soms krijgen vrouwen die met een keizersnee zijn bevallen kwetsende opmerkingen. Ze zouden er maar makkelijk vanaf zijn gekomen, bijvoorbeeld. Een keizersnee is tegenwoordig een stuk normaler en gebruikelijker dan vroeger, maar daarom niet minder zwaar. Een keizersnee is, net als bij een vaginale geboorte, een volledige bevalling. Drie vooroordelen waar je als pas bevallen vrouw tegenaan kunt lopen:

'Niet pijnlijk'

Eén van de veelgehoorde vooroordelen over keizersneden, is dat je geen pijn hebt zoals bij een vaginale bevalling. Je wordt verdoofd, je baby wordt geboren en je komt bij in de uitslaapkamer. Helaas werkt het zo niet. Een keizersnee is een middelgrote buikoperatie, waar 6 weken hersteltijd voor staat. Als de verdoving is uitgewerkt ervaar je pijn aan de wond. Dit trekt in de dagen daarna weg, maar kan nog jaren een zwakke en soms pijnlijke plek zijn. Ook bij het geven van borstvoeding trekt je baarmoeder samen, wat na een keizersnee extra pijnlijk is. Soms hebben vrouwen voor de keizersnee al uren weeën gehad, dus een keizersnee als pijnloze manier van bevallen gaat helaas niet op.

'De makkelijkste weg'

Een keizersnee wordt soms nog gezien als een ‘makkelijke’ manier om te bevallen, omdat je geen weeën hoeft op te vangen en niet hoeft te persen. De gedachte heerst nog wel eens dat je het zware werk niet zelf hoeft te doen en er daardoor makkelijk van af komt. Helaas realiseert niet iedereen zich dat je na een keizersnee allerlei hindernissen ondervindt die de hechting met je baby in de weg staan. Zo mis je vaak de eerste kostbare momenten met je baby en moet je meestal hard werken om borstvoeding te doen slagen. Dit zijn elementen die bij een vaginale bevalling veel vaker automatisch goed gaan. Je hebt na een keizersnee meestal een inhaalslag te maken, waarbij ‘makkelijk’ niet helemaal het juiste woord is.

Meestal heb je niets te kiezen

In veruit de meeste gevallen is een keizersnee geen vrije keuze. Vaak is een vaginale bevalling te gevaarlijk of zelfs onmogelijk en is er een reden om via een keizersnee te bevallen. Er zijn dan ook een hoop vrouwen die teleurgesteld zijn over het feit dat ze niet vaginaal konden bevallen. Vaak is er het gevoel dat ze geen zeggenschap hebben gehad over de manier waarop ze zijn bevallen. Anderzijds is dit wel de manier waarop hun baby gezond en wel ter wereld is gekomen, en dat besef is er vaak net zo goed.

Maar hoe moet het dan wel? De conclusie uit deze vooroordelen is dat we pas bevallen vrouwen de ruimte moeten geven voor hun emoties. Als buitenstaander heb je vaak geen idee waarom er bepaalde beslissingen zijn gemaakt. Veel vrouwen vinden het fijn om over hun bevalling te praten en het op deze manier te verwerken, vraag er dus gewoon naar als je nieuwsgierig bent. Als ze er niet op zit te wachten dan merk je het snel genoeg.