Redenen voor een keizersnee

Redenen voor een keizersnee

In het algemeen kun je stellen dat je baby met een keizersnee geboren zal worden wanneer een vaginale bevalling teveel complicaties oplevert of onmogelijk is. In sommige gevallen is al voor de bevalling duidelijk dat deze situatie zich voor zal doen en kun je je op een keizersnee voorbereiden. Je krijgt dan een geplande keizersnee. Het kan ook zijn dat pas vlak voor of tijdens de bevalling besloten wordt om een keizersnee uit te voeren, omdat er een noodsituatie is ontstaan. In dat geval krijg je een spoedkeizersnee. In beide gevallen is de toestand van moeder en kind bepalend voor de beslissing.

Redenen keizersnee

Er is een aantal redenen dat kan leiden tot het besluit om je baby met een keizersnee te halen:

  • Je bekken is te nauw voor het hoofdje van je baby, bijvoorbeeld als hij een groot hoofd heeft.
  • Wanneer je baby in een lastige positie ligt, bijvoorbeeld in een moeilijke stuit of dwarsligging. Ook bij een ‘sterrenkijker’ kan tot een keizersnee worden besloten.
  • Als je moet bevallen van drie of meer kinderen wordt er vrijwel altijd een keizersnee uitgevoerd.
  • Als je placenta voor de baarmoedermond ligt en de uitgang voor je baby blokkeert ('placenta praevia').
  • Wanneer de placenta al voor de bevalling loslaat en je baby geen zuurstof of voedingstoffen meer krijgt.
  • Als de navelstreng eerder dan je baby het geboortekanaal inzakt. Als het hoofdje van je baby vervolgens op de baarmoederhals drukt, kan het zijn dat de navelstreng afgekneld wordt. Daardoor krijgt hij onvoldoende bloed en zuurstof. Ook wanneer de navelstreng vanwege een andere reden bekneld raakt, moet er een keizersnee uitgevoerd worden.
  • Zodra het leven van je baby ook maar enigszins in gevaar is op het moment dat je nog niet voldoende ontsluiting hebt, bijvoorbeeld omdat hij het benauwd heeft.
  • Als je na lange tijd nog steeds niet genoeg ontsluiting hebt en de weeën opwekkende middelen ook niet helpen, kan een keizersnee een oplossing bieden.
  • Er is een aantal medische aandoeningen dat ervoor zorgt dat een natuurlijke bevalling te veel risico’s oplevert voor moeder en kind. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschapsdiabetes, bekkenafwijkingen of acute pre-eclampsie of HELLP-syndroom.
  • Twee of meer eerdere keizersneden.

Gevolgen keizersnee

Het herstellen van een keizersnee duurt wat langer dan herstellen na een vaginale bevalling. Houd er rekening mee dat je zo’n 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis verblijft na de keizersnee. Je mag 6 weken niet tillen en geen zwaar inspannend werk verrichten. Ook kan een keizersnee best wat emotionele en psychische gevolgen hebben. Misschien is je bevalling niet gelopen zoals je gehoopt had of heb je de belangrijke eerste momenten met je baby gemist. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze gefaald hebben, omdat ze niet in staat waren om op de normale manier te bevallen. Als deze gevoelens gaan overheersen, zoek dan hulp. Vaak is er in het ziekenhuis een maatschappelijk werker aanwezig, maar ook thuis kan je via je huisarts of verloskundige de juiste hulp inschakelen.

Na een keizersnee word je aangeraden om minimaal een jaar te wachten met een eventuele volgende zwangerschap. Een gynaecoloog kan je hierover het beste adviseren. Of een volgende keer weer een keizersnee nodig is, hangt af van de reden van deze keizersnee. Je bespreekt dit allemaal tijdens de nacontrole. Bij een volgende bevalling hoef je mogelijk helemaal niet met een keizersnee te bevallen. Je krijgt wel een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen

Reacties (3)

afbeelding van germ-432158
12 juli 2016
Diabetes, ofwel suikerziekte, is niet standaard een indicatie voor een keizersnede. Indien een kind te groot is, mede door de diabetes, is dat mogelijk een indicatie, maar door de strenge controle op de groei van het kind gedurende de zwangerschap zal dit maar incidenteel het geval zijn denk ik. Een andere reden kan bijv. zijn dat er bijv. afwijkingen gevonden zijn bij de baby tijdens de zwangerschap, waarop bij een vrouw met suikerziekte een verhoogde kans bestaat en daarom een sectio geindiceerd is.
afbeelding van Sousia87
23 maart 2015
Allebei dwarsliggers, allebei met een keizersnede
afbeelding van SanneKasere
22 maart 2015
Mijn zoon was een sterrenkijker, maar is gewoon via de natuurlijke weg geboren....