Percentages geboortes via keizersnee

Percentages geboortes via keizersnee

Hoe vaak komt het voor dat een baby met een keizersnee geboren wordt? Hoe groot is de kans dat jij zelf via een keizersnee bevalt? Is dat overal ongeveer gelijk of zijn er internationale verschillen? Even wat cijfers, gebaseerd op het onderzoek afkomstig van Euro-Persistat, een Europees samenwerkingsverband.

Nederland

In Nederland wordt ongeveer 17% van de baby’s via een keizersnee geboren. Dit percentage neemt nog steeds toe. Een aantal jaar geleden was dit nog 14% en in 1993 was dit slechts 8%. Dit is een lager percentage dan de meeste Europese landen. De kans op een keizersnee is groter bij een aantal categorieën. Zo heb je een grotere kans op een keizersnee als je van je eerste kind bevalt, als je al eerder een keizersnee hebt gehad, als je zwanger bent van een meerling of als je baby in stuitligging ligt.

Redenen keizersneden in Europa

Het blijkt dat er in Europa grote verschillen zijn in de redenen voor een keizersnee. Zo volgt er bij meerlingen in Noorwegen, IJsland, Finland én Nederland bij minder dan 50% een keizersnee, terwijl in Malta en Cyprus meer dan 90% van de meerlingen wordt geboren via een keizersnee.

Ook na een stuitligging haalt in Noorwegen en Finland het aantal de keizersneden de 75% niet, terwijl er in Tsjechië, Duitsland, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta, Schotland en Zwitserland meer dan 90% van de baby’s na een stuitligging met een keizersnee ter wereld komt. Nederland zit ergens in het midden met 76,1%.

Waarom het aantal keizersneden in Nederland relatief laag is, heeft waarschijnlijk vooral te maken met culturele verschillen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat het door de goede verloskundige zorg komt, want de babysterfte is in Nederland redelijk hoog. We hebben wel goede eerstelijnszorg, wat het bijvoorbeeld mogelijk maakt om thuis te bevallen (waar een keizersnee uiteraard geen optie is).

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om de verschillen tussen de landen in kaart te brengen en de zorg voor moeder en kind binnen Europa te optimaliseren.

Reacties (6)

afbeelding van luis-895148
1 november 2015
Ik heb gelezen dat Mexico nummer 1 is in keizersnede, namelijk 70 a 90% ik was enorm van geschrokken, hun voornamelijke reden is dat ze geen moeite willen doen en de artsen daar willen maar al te graag opereren ivm. Kosten
afbeelding van SanneKasere
22 juli 2015
@marlies. Ik woon ook in Afrika, in Zimbabwe. Maar hier ligt het aantal veel lager omdat mensen er geen geld voor hebben. Mensen bevallen op het land, gaan verder met hun werk en gaan niet eens naar t ziekenhuis. Ik heb het idee dat ze hier allemaal veel "sterker" zijn dan de gemiddelde blanke vrouw. Bedoel t hiet verkeerd dames, maar rusten en alles is er niet echt bij!
afbeelding van femkeismaria_anonymized
1 juli 2015
@nurt: Het ligt helemaal aan de conditie van je baarmoeder, of er verklevingen zijn en de hoeveelheid bindweefsel en littekenweefsel hoeveel keer je lichaam een keizersnee aankan. Bij de meeste vrouwen is dit volgens mij 3 keer. Maar er zijn ook gevallen dat een arts na eerste of de tweede keizersnee al zegt dat het beter is om geen kinderen meer te krijgen. Ook vier keer is soms wel mogelijk. Ik heb wel van iemand gehoord die tijdens de derde keizersnee te horen kreeg dat haar baarmoeder nog wel een vierde kindje aankon. Diegene wilde niet meer kinderen. Als je graag vier kinderen wilt zul je dus gewoon aan de gynaecoloog moeten vragen hoe de conditie van jou baarmoeder is en of het nog verantwoord is om een vierde kindje (en dus keizersnee) te krijgen.
afbeelding van MAB Rooze-Schoon
MAB Rooze-Schoon
30 juni 2015
@Nurt, wat was de oorzaak van je 1ste keizersnee? Bij 2de laten ze je iig niet meer inleiden ivm kans op scheuren van de wond en bij 3x snee is de huid zo er gbeschadigd dat het medisch niet verantwoord is nog eens open te maken, ivm littekenweefsels, het is niet een laagje maar 3 lagen buikwand en baarmoeder. Ik heb mazzel nooit een gehad te hebben maar een vriendin van mij wel 3x. De 1ste wilde niet vanzelf op gang komen en inleiden hielp niet (amper weeën), de 2de hebben ze na 2wk overtijd ook maar gehaald en de 3de is toen ruim van te voren ingepland. Het advies is bij haar ook om geen 4de te krijgen.
afbeelding van Marlies.goodwin
26 juni 2015
Ik woon in zuid afrika en hier is het tussen de 70 - 80 % dat een keizersnee heeft :(
afbeelding van nurt-296279
24 oktober 2013
Ik heb 2 keer keizersnee gehad en ben nu zwanger van mijn derde kindje moet weer met een keizersnee. Ze zeggen dat je na 3 x keizersnee geen keizersnee meer aankan. Is dat waar