Mogelijke complicaties bij een keizersnee

Mogelijke complicaties bij een keizersnee

Als je een keizersnee moet ondergaan, heb je een iets grotere kans op complicaties dan bij een vaginale bevalling. Een keizersnee is een middelgrote buikoperatie waardoor het een ingreep is waar een aantal risico’s aan verbonden zijn. De meeste mogelijke complicaties zijn zeldzaam of goed te behandelen.

Mogelijke complicaties

  • Bloedverlies/bloedarmoede
  • Blaasontsteking/beschadiging van de blaas
  • Nabloeding in de buik
  • Bloeduitstorting in de operatiewond
  • Infectie
  • Trombose
  • Darmen die niet goed op gang komen (ileus)

Ben je pas bevallen via een keizersnee en maak je je zorgen of je last hebt van één van bovenstaande complicaties? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Opnieuw zwanger

Wil je na een eerdere keizersnee weer zwanger worden? Meestal wordt geadviseerd om een jaar te wachten. Daardoor kan het litteken in je baarmoeder goed genezen en geef je je lijf de rust om goed te herstellen. Soms is bij een volgende bevalling weer een keizersnee nodig, afhankelijk van de reden van je eerste keizersnee. Zo’n 6 weken na de keizersnee krijg je nog een nacontrole. Op dit moment kun je met je arts bespreken hoe een eventuele volgende bevalling eruit kan zien. Na een keizersnee moet je bij vervolgzwangerschappen wel altijd in het ziekenhuis bevallen.

Verwerken van je keizersnee

Na je keizersnee kan het best zijn dat je teleurgesteld bent over het verloop van je bevalling. Misschien had je gehoopt op een vaginale bevalling of heb je de geboorte van je kind niet bewust meegemaakt. Het kan zijn dat je lang moest wachten voordat je baby bij je mocht liggen. Soms hebben vrouwen juist moeite om aan hun kind te wennen. Praat over deze gevoelens met je partner of met vrienden of familie. Kom je er niet uit? Zoek dan de juiste hulp via je huisarts.