Lichamelijk herstellen na een keizersnee

Lichamelijk herstellen na een keizersnee

Lichamelijk herstellen van een keizersnee duurt doorgaans langer dan herstellen van een vaginale bevalling. Een keizersnee is een chirurgische ingreep waarna je de eerste dagen in het ziekenhuis herstelt. Hoelang dit precies duurt en hoe je dat ervaart verschilt per vrouw. Hoe goed je je voelt tijdens de operatie en hoe zwaar de eventueel voorafgaande bevalling was, zijn factoren die meespelen in je herstel. Onderschat een keizersnee operatie niet, je hebt wel een middelgrote buikoperatie ondergaan.

In het ziekenhuis

Meestal moet je na een keizersnee nog zo'n twee tot vijf dagen in het ziekenhuis blijven. Vooral de eerste dagen heb je vaak veel last van de hechtingen en van pijn in je buik. Als je een algehele narcose hebt gehad, voel je je vlak na de keizersnee bovendien misselijk en bibberig. Net als bij een natuurlijke bevalling kun je ook bloedverlies hebben. Het verband op de wond mag er meestal al na een paar dagen af. Daarna is het zaak om te herstellen.

Hoewel rust erg belangrijk is, betekent dat niet dat je zo min mogelijk moet bewegen. Elke dag een paar keer wat proberen te lopen, desnoods voetje voor voetje, is goed voor je. Vaak wordt een dag na de keizersnee je blaaskatheter eruit gehaald. Dat betekent ook dat je zelf naar de wc moet kunnen gaan. Je wordt hierbij geholpen in het ziekenhuis. Als je eenmaal merkt dat kleine stapjes goed gaan, gaat het herstel meestal ook voorspoedig. Zonder complicaties mag je vaak na twee dagen al naar huis. Als je zo snel ontslagen wordt uit het ziekenhuis, is het belangrijk dat je thuis gewoon weer in bed gaat liggen om verder te herstellen.

Weer thuis

Thuis duurt het herstel nog ongeveer zes weken (onderschat dit niet!). De snede zelf is na ongeveer drie weken genezen en het litteken begint na zo'n zes maanden weg te trekken. Het is heel normaal om je na een keizersnee zeker drie tot vier weken erg moe en zwak te voelen. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen.

Je mag na een keizersnee geen buikspieroefeningen doen totdat de wond volledig genezen is. Ook mag je niets tillen dat zwaarder is dan je baby en zo min mogelijk trappen lopen.

Probeer verder steeds zo voorzichtig mogelijk te gaan staan en zitten, zodat je je buikspieren zo min mogelijk belast. Als je moeite hebt met staan, kun je proberen om je buik met je handen te ondersteunen. Daarbij is het belangrijk om goed rechtop te staan en te lopen. Ook als je pijn hebt met hoesten of lachen kan ondersteuning van je buik verlichting bieden. Heb je thuis ook de zorg voor oudere kinderen? Vraag hulp uit je familie of vriendenkring zodat jij de tijd hebt om rustig te herstellen. Luister goed naar je lichaam. Krijg je gedurende de dag steeds meer pijn aan de wond? Dat is een teken dat je te druk bent geweest. Pak je rust en doe het de volgende dag rustiger aan!

Lees op het WIJ forum ervaringen en tips van andere moeders die ook een keizersnee hebben gehad.

Reacties (15)

afbeelding van Alle-894425
23 september 2016
In 2014 is onze zoon in week 35 na een spoedkeizersnee overleden. Op dag 4 'moest' ik weer naar huis. Wat was ik graag gebleven. Ik kon niets. Natuurlijk was het herstel extra zwaar door de schok en de rouw, en ik moest soms zo hard huilen, waardoor ik moest hoesten en dat was echt de hel! Ik krijste en trappelde met mijn benen omdat ik gewoon niet meer wist hoe ik moest doen als het met hoesten weer leek of mijn buik opnieuw openscheurde. Ik heb balletacademie gedaan dus kan echt wel veel pijn hebben! Ik vind het een slechte zaak dat ik werd gestimuleerd zo snel naar huis te gaan. Ik had wel wat meer steun kunnen gebruiken. En als je kindje wél leeft, is er misschien blijdschap, maar het blijft een superzware buikoperatie (er worden drie lagen opengesneden en 1 laag opengescheurd) en het herstel kán VER-SCHRIK-KE-LIJK zijn! Ik denk dat mensen die geluk hadden (met een prettig herstel), mensen die het niet kennen (je weet niks als je het niet hebt meegemaakt) èn professionals hier veeeeeel te makkelijk over denken. Dat laatste wordt wat mij betreft bewezen door de drie-daagse opname. Belachelijk. Ik heb veel boosheid, niet alleen ten aanzien van de dood van mijn zoon (er zijn geen fouten gemaakt hoor), wat uiteraard logisch is, maar ook los daarvan over hoe makkelijk er over sectio's wordt gedacht!!
afbeelding van dani-1137344
14 september 2016
Hallo ik ben 31-8 via geplande keizersnee mama geworden.
Ik denk dat ik me goed heb kunnen voorbereiden waardoor het herstel makkelijker is.
Onze dochter is op woensdag geboren om 14.47 en om 06.00 donderdag morgen kon mijn katheter en infuus eruit.
Ik ben om 10.00 met kleine stapjes zelf naar de douche gelopen en heb zelfstandig gedouchd.
Om 15.00 liep ik over de gang met een bakkie met mijn kind er in.
Donderdag rond 19.00 was ik thuus.
Ja het herstel voel je maar na 4 dagen liep ik op en neer achter de kinderwagen door de straat.
We rusten samen op bed 2 uurtjes tussen de middag maar ik probeer toch elke dag te lopen! Ik denk dat snel herstel dus ook best mogelijk is. Verdeel je taken goed met je partner en laat je af en toe verwennen!
afbeelding van fabi-885225
20 augustus 2016
Ik heb na 1 natuurlijke bevalling (met enorme complicaties) nu een keizersnede gehad. Zoonlief is nu net 3 weken oud en gelukkig is de keizersnede mij mee gevallen. De operatie zelf is vrij heftig en het herstel gaat tot nu toe voorspoedig! Moet wel echt mijn best doen om rust te houden want ik ben niet iemand die stil kan zitten..
afbeelding van mire-853999
29 maart 2016
Ik heb 2.5 jaar geleden na 17 uur weeën en ruim een uur meepersen een keizersnede gehad. Was even heel heftig, maar was binnen 48 uur weer thuis.
Nu omdat achteraf bleef dan mijn zoontje een te groot hoofd had voor mijn bekken bij mijn 2e zwangerschap gekozen voor een gentle sectio. Bij de groeiecho van 30 weken bleek dat deze uk weer een groter hoofd had dan gemiddeld.
Afgelopen vrijdag (25-3-2016) was het zover. We moesten ons om 13 uur melden. Helaas moesten we erg lang wachten voordat we aan de beurt waren, erg naar omdat ik al vanaf 7 uur nuchter moest zijn. Om 20:25 is Fleur uiteindelijk geboren. Ik vond deze keizersnede wel veel prettiger. Lekker de baby op je buik tijdens het hechten. Alleen even alleen op de verkoeverkamer, maar had nu mijn dochertje in ieder geval echt gezien en gevoeld.
Herstel ging wat langzamer dan vorige keer ik kon zaterdag gewoon niet overeind komen. Hoorde later dat dat wel vaker gebeurt omdat je banden de 2e keer nog verder zijn uitgerekt. Ik mocht maandagochtend naar huis. Nu lekker thuis aan het herstellen.
afbeelding van Ypie
26 maart 2016
Ik heb afgelopen donderdag een keizersnede gehad (spoed). De hartslag van de baby daalde doordat ik een weeenstorm had bij 4 cm ontsluiting dus met spoed voorbereid en met een rotgang naar de OK gebracht. Eerst wilden ze al gehele narcose doen maar het werd gelukkig een ruggeprik. Na een dag was ik zover weer hersteld om uit bed te komen en mocht de katheter en het infuus uit. ik mocht kiezen of zaterdagavond naar huis of zondag ochtend. Keuze was aan mij. Gekozen voor de zondagochtend omdat je dan rustiger thuis kon wennen en niet gelijk de nacht in ging. Was erg prettig dat ik die keuze mocht maken!
afbeelding van Petra 226
2 september 2015
Ik heb in mei een keizersnede gehad na 17 uren weeën (dat valt vies tegen) eerst een gewone bevalling en dan als nog een keizersnede. Ik ben op.woensdag bevallen en tot de maandag gebleven. Had nog niks in huis (bed beneden en nog wat andere dingen) ben namelijk een alleenstaande moeder. Kreeg gelijk de maandag nacht een borstontsteking en dat heft mijn herstel geen goed gedaan. Kon pas na een week of 5 zeggen dat ik weer zo goed als fit was. Heb me ook erg gehouden aan de rust die voorgeschreven wordt met een keizersnede
afbeelding van marl-1042250
1 september 2015
Hallo! Wat fijn dat het bij de reacties hierboven allemaal zo goed is gegaan! In mijn geval lig ik zo'n drie weken na de keizersnede nog steeds in het ziekenhuis. Onze fantastische dochter Loet is met 35 weken gehaald met een keizersnede omdat ze in stuit lag en het vanwege mijn zwangerschapsvergiftiging niet meer veilig was om de zwangerschap nog langer te rekken (ik was toen al een paar weken opgenomen).. een super mooi meisje werd geboren: Loet! Ze woog slechts 1620 gram dus we wisten dat ze in de couveuse zou moeten. Dat een keizersnede niet zonder risico's is (ik denk dat hier vaak te makkelijk over gedacht wordt) heb ik zelf ervaren: na ongeveer 12 uur begon de wond hevig te bloeden en ondanks meerdere pogingen dit te stoppen ben ik zo'n 36 uur na de keizersnede met spoed terug gebracht naar de OK voor een 2e operatie. Het was een spannende tijd m.n. voor mijn vriend en ouders en gelukkig bleek toen ik bijkwam uit de narcose dat ze mijn buik wel dicht hadden kunnen nieten (in eerste instantie had de chirurg ons uitgelegd dat ze mijn buik niet opnieuw dicht konden maken en ik een open wond zou krijgen die weken lang gespoelt zou moeten worden). Dat was dus een meevaller en hoe fijn is het als ze je kindje even bij je leggen als je bijkomt uit de narcose!! Mijn herstel zal nog maanden duren, er zit nog steeds heel veel bloed in mijn buik en mijn lichaam zal lang nodig hebben om dit te resorberen. De eerste 2 weken bleef er continu onzekerheid of het alsnog weer open zou moeten en kon ik niet uit bed. Inmiddels kan ik even staan waardoor ik eindelijk mee kan helpen met de verzorging van Loet, die het gelukkig super doet!! Net als haar papa die zoveel mogelijk bij ons in het ziekenhuis is en zo goed helpt met onze verzorging! Ondanks de heftige laatste periode van mijn zwangerschap en de complicaties na de geboorte van Loet geniet in volop van de momenten dat ze even bij me mag liggen! Ze is alles 1000x waard!! Gelukkig komen dit soort complicaties vrijwel nooit voor heb ik begrepen maar toch is het goed om te weten dat een keizersnede zeker geen ingreep zonder risico's is! Voor iedereen hierboven: succes met jullie herstel en ik hoop dat jullie net zo van jullie kindjes aan het genieten zijn als ik!
afbeelding van ramo-895587
26 augustus 2015
Ik heb vorig jaar augustus een keizersnede gehad
Woensdag avond om 9 uur keizersnese gehad
Vrijdag ochtend 10uur waren we thuis
Ik wou ook graag naar huis.
Nergens herstel je zo snel al thuis!
afbeelding van Yvonne1979
23 augustus 2015
Ik heb afgelopen donderdag een keizersnede gehad (spoed). Was gelukkig erg rustig op de afdeling waardoor kindje erbij mocht blijven. Zelf mocht ik zaterdagavond naar huis of zondag ochtend. Keuze was aan mij. Gekozen voor de zondagochtend omdat je dan rustiger thuis kon wennen en niet gelijk de nacht in ging. Was erg prettig dat ik die keuze mocht maken!
afbeelding van Mar2929
25 april 2015
Hai,
Heb toevallig gisteten gehoord van een vriendin die in het ziekenhuis is bevallen dat ze ook na 2 nachten naar huis is gestuurd.ben er eerlijk gezegd wel van geschrokken.
Ik had rekening gehouden met 4 a 5 dagen aangezien dit mijn 2de keizersnede word.
Mag je zelf nog voor kiezen om langer te blijven of zit dat er ook niet meer in?
Alvast bedankt voor jullie reacties.
Groetjes,
Mar
afbeelding van Lintiepintie
22 april 2015
Ik mocht op dag 3 naar huis als ik dat zou willen. Ik bleef echter omdat onze dochter aan de sonde lag, maar als dit niet was geweest was ik naar huis gegaan. Ik kon de eerste week geen kant op, pijn bij hoesten, lachen en niezen en rechtop staan en lopen. Maar na de eerste week liep ik met mijn kersverse gezinnetje al in de stad! Nog 6 weekjes rustig aan gedaan maar kon daarna alles weer!
afbeelding van Channie-g
6 april 2015
In veel ziekenhuizen mag je tegenwoordig na 2-3 nachten naar huis. Ik mocht na 2 nachten naar huis, eventueel aanvullend met een aantal nachten verblijf in het kraamhotel naast het ziekenhuis. Aangezien mijn man niet kon blijven slapen in het ziekenhuis, hebben wij dat 1 nacht gedaan zodat hij ook een nachtverzorging mee kon maken. Fijne is dat er 24 uur per dag kraamzorg achter de hand is.

En toen was ik er ook echt aan toe om naar huis te gaan.

Nu heb ik ook de perfecte keizersnede gehad. Mijn buikspieren waren niet erg pijnlijk dus ik kon de dag erna ook direct recht op lopen en voor mijn baby zorgen. Na 1 week liep ik alweer buiten, zij het nog wat gammel en wat pijnlijk in de bekken.

Tip: vraag bij een geplande keizersnede om een gentle sectio. Dan blijft je kindje lekker bij jou op de operatiekamer en op de recouvery en kun je gelijk gaan genieten en borstvoeding geven.
afbeelding van flynn87
3 april 2015
Bovenstaande gold misschien voor jou, maar is niet gelijk in ieder ziekenhuis zo. Ik heb begin vorige maand een keizersnee gehad en mocht na die dag nog 5 dagen blijven. Ik had geen complicaties verder. Kleine week klopt in mijn geval dus wel!
afbeelding van Bvsra61
8 november 2014
Hallo,

Ik heb ook 2 weken terug een keizersnee gehad maar in Duitsland.
Hier zijn ze wel anders dan in Nederland, want je kan hier gewoon net zo lang blijven int ziekenhuis tot je je goed voelt!.
afbeelding van iris-215079
22 november 2013
hallo,
Ik wilde hier even op reageren want ik heb zelf net een keizersnee gehad maar binnen 2 dagen moet je weer naar huis tegenwoordig, het was wel zo dat je wat langer mocht blijven maar je moet dus niet meer een kleine week te blijven

groetjes Iris