Vloeien

Vloeien

Na de bevalling blijf je ongeveer vier tot zes weken vloeien. Zo lang duurt het totdat de wond in je baarmoeder - waar de placenta heeft gezeten - is genezen. Tot die tijd blijf je bloed en wondvocht verliezen. Ook met een keizersnee zul je vloeien.

Het vloeien wordt ook wel kraamzuivering, kraamvloed of lochia genoemd. Kraamzuivering bestaat uit kleine stukjes baarmoederslijmvlies, rode bloedstolsels en witte bloedlichaampjes. Om het vocht op te vangen kun je in het begin het beste speciaal kraamverband of inlegluiers gebruiken. Later volstaat gewoon maandverband of een inlegkruisje.

De eerste dagen na je bevalling vloei je het meest. Je verliest dan vooral bloed, soms met grote stolsels. Naarmate de bevalling langer geleden is en je baarmoeder verder herstelt, wordt het vloeien minder. Het kan zijn dat je kraamverzorgster elke dag je kraamzuivering controleert om te kijken of er geen infecties ontstaan. De kraamzuivering verkleurt van helder rood naar bruinachtig en bruingeel, tot het uiteindelijk een geelwitte of rozeachtige kleur heeft gekregen. Na drie weken mag er geen bloed meer in de kraamzuivering aanwezig zijn. Het vocht hoort een beetje zoetig en menstruatieachtig te ruiken.

Als je kraamzuivering zeer onaangenaam ruikt, kan het zijn dat een stukje placenta in je baarmoeder is achtergebleven of dat je baarmoederslijmvlies is ontstoken. Neem dan meteen contact op met je huisarts of verloskundige. Er is ook iets aan de hand als je plotseling heel hard begint te vloeien of wanneer het vloeien plotseling ophoudt. In beide gevallen is het verstandig om je verloskundige of huisarts hiervan op de hoogte te brengen.

Als alles goed gaat, is je baarmoeder na zes weken voorzien van een nieuwe laag baarmoederslijm. Dat betekent dat je lichaam klaar is om weer te gaan menstrueren. Als je borstvoeding geeft, kan het echter nog wel een paar maanden tot een jaar duren voordat je ook daadwerkelijk weer ongesteld wordt. Maar let op, in die tijd ben je wél vruchtbaar!

Reacties (1)

afbeelding van Angelica Kamphuis-Jannenga
4 september 2012
Dit is weer een van de voordelen van borstvoeding geven !!