Verliezen van de slijmprop

Verliezen van de slijmprop

Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Bij de één begint het met het verliezen van de slijmprop, terwijl de ander eerst vruchtwater verliest. Er zijn verschillende signalen dat de bevalling zich aandient. Let wel: dit is bij elke vrouw anders en er is geen vaste volgorde. Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je door een paar harde buiken het idee hebt dat de bevalling is begonnen. Zeker wanneer je de uitgerekende datum hebt bereikt of bent gepasseerd en aan het wachten bent tot je bevalling begint.

Je lichaam geeft echter duidelijke signalen af om de bevalling aan te kondigen. In dit artikel: de start van je bevalling door het verliezen van de slijmprop.

Het verliezen van de slijmprop

De slijmprop is een stukje dik en taai slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je zwangerschap. Dit slijm verzamelt zich en dient als extra bescherming tegen infecties. Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby wordt de baarmoedermond wat losser en weker. Hierdoor verlies je de slijmprop en kan je deze tegenkomen in je ondergoed of in het toilet. De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed.

Je kunt de slijmprop verliezen voordat de weeën beginnen, maar ook als je al weeën hebt. Overigens kan het na het verliezen van de slijmprop ook nog meer dan een week duren voordat de bevalling begint. Het kan ook zijn dat je het verliezen van de slijmprop niet opmerkt, omdat het met kleine beetjes tegelijk kan gaan. Als je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Zij beslist of het nodig is om actie te ondernemen. Ook als je veel bloed verliest samen met de slijmprop is het goed om aan de bel te trekken.