Uitdrijvingsfase

Uitdrijvingsfase

De bevalling bestaat uit vijf fases. Eerst zijn er de drie ontsluitingsfases en bij volledige ontsluiting mag je beginnen met persen: de uitdrijvingsfase. Deze vierde fase van je bevalling kan snel verlopen, maar duurt bij het eerste kind gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Persweeën

Persweeën zijn krachtige weeën waarbij je het gevoel hebt dat je moet persen. Je baby moet door het geboortekanaal naar buiten worden geduwd. Daarnaast moeten ze het hoofd van je kind draaien, de zogenaamde spildraai. Het achterhoofd van je baby moet eerst onder het schaambot door. Daarna draait hij een kwartslag met zijn hoofdje richting jouw buik om door het bekken te passen. Het kan even duren voordat die draaibeweging is gelukt.

Je merkt bij persdrang dat je het niet meer tegen kunt houden en dat ook niet wilt. In het begin glijdt het hoofdje steeds terug, waardoor het niet erg lijkt om te schieten. Toch daalt je baby steeds iets verder in totdat het hoofdje niet meer terugglijdt: het hoofdje ‘staat’. Dit geeft een stekend en branderig gevoel. Je krijgt steun van de verloskundige, maar het instinct om je baby nu naar buiten te duwen komt uit je eigen lichaam. Toch is het soms beter om niet volledig mee te persen, omdat je anders kan uitscheuren. Je verloskundige of gynaecoloog houdt dit in de gaten en geeft je aanwijzingen tijdens het persen.

Pershouding

Tijdens het persen kun je in verschillende houdingen liggen, maar het meest gebruikelijk is om op je rug te liggen. Het kan zijn dat je verloskundige voorstelt om van houding te veranderen: bijvoorbeeld rechtop zittend of liggend op je zij. Dit kan namelijk allemaal helpen om te zorgen dat het hoofdje op de juiste manier indaalt in het bekken. Bij één van de volgende weeën volgt de rest van het hoofdje en vanaf dat moment gaat het snel. De verloskundige vangt je baby op en even daarna wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt (door je partner). Hij begint kort daarna met huilen om de longen goed aan het werk te krijgen. De verloskundige of arts kijkt meteen of alles in orde is met je baby. Dat gebeurt onder andere met de Apgar-score. Zo’n 10 minuten tot een half uur daarna volgt de nageboorte.