Corona en bevallen: alles wat je moet weten

 Corona en bevallen: alles wat je moet weten

Ga jij binnenkort bevallen? Dan vraag je je vast af wat de huidige situatie rondom het coronavirus (COVID-19) voor je bevalling betekent. Mag je nog thuis bevallen? Mag je partner bij de bevalling zijn en wat als je vlak voor je bevalling besmet raakt met het virus? Allemaal vragen die door je hoofd schieten. Logisch! WIJ zet daarom de meest belangrijkste informatie over bevallen in coronatijd voor je op een rij.

Is het coronavirus gevaarlijk voor je zwangerschap en baby?

Eerlijk gezegd is er nog te weinig onderzoek gedaan naar het virus om harde conclusies te trekken. Wel lijkt het erop dat het coronavirus (COVID-19) voor zwangeren niet schadelijker is dan voor vrouwen die niet zwanger zijn. Als zwangere loop je dus geen verhoogd risico, zo beaamt ook verloskundige en WIJ deskundige Sanne Bokkers. Wees alert bij klachten en raadpleeg je huisarts telefonisch als je klachten verergeren die corona-gerelateerd zijn. Voorkom besmetting en verspreiding, volg de adviezen van het RIVM op.

Ook is er geen hard bewijs dat het coronavirus tijdens een zwangerschap schade toebrengt aan je baby. De kans op afwijkingen bij je kind zijn niet hoger dan anders. Echter, er is nog te weinig onderzoek naar het virus gedaan om definitieve conclusies te trekken. Wees dus alert. Lees hier alles wat je moet weten over corona en je zwangerschap.

Mag mijn partner bij de bevalling aanwezig zijn?

Je partner mag bij de bevalling zijn, óók bij een keizersnede in het ziekenhuis, mits hij geen corona-gerelateerde klachten heeft. Er mag ook nog één andere persoon bij zijn, zoals je moeder of je vriendin. 

Bevallen als je niet besmet bent met het coronavirus

Als je niet besmet bent, blijft je bevalling in principe zoveel mogelijk hetzelfde verlopen als voor de coronacrisis. Zo mag je thuis bevallen als de situatie dat toe laat. Ook in het ziekenhuis bevallen is mogelijk als de situatie het daar ook toe laat. Wat is er dan veranderd? Het gaat om het volgende:

 • Een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (poliklinische bevalling) kan misschien niet doorgaan. Dit hangt af van de omgeving waar jij woont. Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar jij wilt bevallen en zijn er genoeg bedden beschikbaar voor een bevalling zonder medische noodzaak? Informeer bij jouw ziekenhuis naar het huidige beleid.
   
 • Een badbevalling wordt afgeraden als je klachten hebt als hoesten, verkoudheid en/of keelpijn. De kans op verspreiding van het virus is bij een bevalling in bad groter.
   
 • Na je bevalling komt de kraamhulp bij je thuis. Dit gaat gewoon door met inachtneming van de hygienemaatregelen.
   
 • Kraambezoek (inclusief je kinderen) mag niet op de kraamafdeling komen of wordt in ieder geval afgeraden door het zorgpersoneel. Zorg er dus voor dat je eventueel kraambezoek thuis ontvangt. Je mag voor kraambezoek thuis één vaste persoon aanwijzen van buiten het gezin, die ook aanwezig kan zijn als de kraamverzorgende er is. Ook mogen er drie externe personen zijn: het kn gebeuren dat zowel de kraamverzorgende als de stagiair en de verloskundige tegelijk hun bezoek afleggen. Overigens ook weer niet als de kraamhulp er is, plan de afspraak daaromheen. Het wordt overigens afgeraden om kraambezoek te ontvangen, omdat dit de kans op besmetting vergroot. Denk hier dus goed over na. Tip: lees hier hoe je op een veilige manier met kraambezoek in coronatijd kunt omgaan.

Bevallen als je wel besmet bent met het coronavirus

Ben je tijdens je bevalling besmet met het virus? Dan gelden de volgende maatregelen en adviezen:

 • Artsen en verloskundigen raden het af om thuis te bevallen en verzoeken je om in het ziekenhuis te bevallen. Er is thuis geen medische hulp beschikbaar en in het ziekenhuis kunnen ze jou en de baby beter in de gaten houden met de aanwezige apparatuur.
   
 • Ben je besmet geweest en 24 uur klachtenvrij? Dan mag je wel thuis bevallen.
   
 • In het ziekenhuis beval je in een isolatiekamer om verdere besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
   
 • De bevalling in het ziekenhuis zal met zo min mogelijk medisch personeel (artsen, verpleegkundigen, verloskundigen) plaatsvinden. Het personeel draagt beschermende kleding en mondmaskers om besmetting te voorkomen.
   
 • Via medische apparatuur (o.a. monitor en CTG) wordt je gezondheid goed in de gaten gehouden. Dit geldt uiteraard ook voor je baby.
   
 • Vaginaal bevallen is mogelijk als je je goed genoeg voelt. Bevallen in bad wordt afgeraden in verband met de verspreiding van het virus.
   
 • Pijnbestrijding is mogelijk, zo ook een ruggenprik. Hiervoor is wel een anesthesist nodig. Het kan voorkomen dat de anesthesisten door overvolle IC’s op dat moment bezet zijn. Het toedienen van medicatie aan ernstige patiënten krijgt voorrang. Je kunt dan wellicht kiezen voor een andere vorm van pijnbestrijding die op dat moment wel beschikbaar is.
   
 • Voor een geplande keizersnede of inleiding van je bevalling kan gekozen worden voor uitstel als dit veiliger is. Als je besmet bent of vermoed dat je besmet bent, overleg met je gynaecoloog en kijk samen wat de opties zijn. Indien je bevalling niet uitgesteld kan worden, beval je in een isolatiekamer.
   
 • Als je gezondheid het toe laat en er verder geen complicaties zijn na de bevalling, dan is het de bedoeling dat je het ziekenhuis zo snel mogelijk verlaat en naar huis gaat. Daar kan je in thuisisolatie totdat je geen klachten meer hebt. De verloskundige komt alleen langs voor controles als dit echt nodig is. Je kunt elkaar telefonisch spreken.
   
 • Eenmaal thuis krijg je kraamhulp, ook als je besmet bent. De kraamhulp zal beschermende kleding dragen en een mondmasker. De bezoeken worden zo kort mogelijk gehouden. 

Wat gebeurt er met je baby na de bevalling als je besmet bent?

Als je tijdens je bevalling besmet bent met het coronavirus, mag je pasgeboren baby bij jou op de isolatiekamer blijven. Je mag je baby verzorgen en borstvoeding geven. Je wordt verzocht om een mondmasker te dragen en de hygiënische maatregelen op te volgen. Het is belangrijk dat je tussen het verzorgen en voeden verder zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houdt.

Als er aanleiding is om je baby na de bevalling op te nemen op de NICU (afdeling neonatolagie), dan mag je helaas niet bij je kind komen, totdat je niet meer besmet bent met het coronavirus. Dit is een heel ingrijpende en extreme maatregel die je natuurlijk liever niet wilt meemaken. Echter, dit is de meest veilige keuze en daarom kiezen de artsen daarvoor. In sommige ziekenhuizen is het wel mogelijk om je kind medische hulp te geven op de isolatiekamer waar de moeder ook ligt.

Wat gebeurt er als mijn baby besmet raakt?

Er is een kans dat je baby besmet raakt na de bevalling als jij besmet bent, omdat je hem aanraakt. Als dit het geval is, wordt je baby daarom in het ziekenhuis getest op het coronavirus (COVD-19) en daarna extra in de gaten gehouden. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar het risico van het virus op een pasgeboren baby. Er zijn gevallen bekend dat baby’s klachten kregen door besmetting (o.a. luchtwegklachten, benauwdheid). Bij de meeste kinderen zorgt een infectie voor milde klachten. Wees alert en raadpleeg een arts als er klachten ontstaan bij je kind.

Lees ook: Corona en je baby: alles wat je moet weten