7 tips voor het kiezen van matchende  namen voor je kinderen

7 tips voor het kiezen van matchende namen voor je kinderen

Veel ouders vinden het leuk om een naam te kiezen die goed matcht met die van hun eerste kind. Maar eerlijk is eerlijk, een naam kiezen is niet altijd makkelijk. Laat staan een matchende naam. Daarom hebben we 7 tips voor je die je een handje helpen.

Tip 1. Bekijk de eerste naam

De naam van je eerste kind zet de toon voor de rest. Het is daarom handig om eerst goed naar deze naam te kijken. Is het een korte of lange naam? Wat voor klank heeft de naam? Is het stoer, lief of hip? Is het een populaire of unieke naam? Door dit op een rijtje te zetten, heb eigenlijk al de basis gelegd voor een matchende naam.

Tip 2. Een themanaam

Thema’s kunnen ook in namen verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan bloemen. Als je eerste dochter Roos heet, is de jongensnaam Floris een perfecte match. Maar ook de naamstijl kan een thema vormen. Ben je fan van stoere namen? Dan passen korte namen daar perfect bij. Wat dacht je van de combinatie Lot en Saar óf Finn en Sev? Een match made in heaven. En zo kun je nog wel even doorgaan: uniek past mooi bij uniek, lang bij lang en lief bij lief.

Heb je wat nameninspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje in onze namenlijst voor tweeling. Hier staan prachtige namen die perfect bij elkaar passen.

Tip 3. Behoud balans

Een thema gebruiken voor alle namen is leuk, máár het is ook belangrijk om balans te bewaren. Overdrijf niet te veel. Rijmende namen zijn hier een goed voorbeeld van. Stel je voor: je eerste kind heet Joris, je tweede Boris, je derde Floris … Of denk aan Tara, Lara en Clara. Ze matchen zeker, maar het kan flauw of lachwekkend overkomen omdat het te geforceerd is. Balans is dus absoluut belangrijk bij matchende namen.

Tip 4. Let op de initialen

Het gebruiken van dezelfde beginletter is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het kan ook onhandig zijn. Stel je voor: je kinderen worden ouder en één van hen krijgt post. Voor wie is die envelop dan waarop M. de Wit staat? Voor Max of voor Morris? Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door elk kind een tweede naam te geven. Let er wel op dat de initialen verschillen. Anders zit je straks alsnog in hetzelfde schuitje.

Tip 5. Kijk naar de betekenis

Matchende namen hoeven niet altijd op elkaar te lijken. De verbinding kan ook subtiel zitten in de betekenis. Wat dacht je van namen met de betekenis geluk? Zo betekenen de meisjesnaam Joy en de jongensnaam Zayd allebei geluk, zonder dat ze hetzelfde klinken. En er is nog zoveel meer mogelijk. Namen die verwijzen naar de natuur, zoals Ivy en River, of naar liefde, zoals Amara en Milan. Het is een speelse manier om namen te laten matchen, terwijl ze toch uniek blijven.

Tip 6. Is dit voor later handig?

Bij het kiezen van een stijl voor al je namen, is het slim om jezelf af te vragen: past dit ook later? Stel, je geeft al je dochters een zoete naam. Wat als één van hen later een echte stoere meid blijkt te zijn? Dan voelt een naam als Floortje niet helemaal passend meer. Namen zeggen iets over wie we zijn, dus denk na over hoe ze kunnen meegroeien met je kind. Zo voorkom je dat ze zich later misschien niet thuis voelen in hun eigen naam.

Tip 7. Spreek de namen uit

En de laatste tip: spreek de namen hardop uit. Zo hoor je meteen of ze goed bij elkaar passen. Klinkt het vloeiend als je de namen samen noemt, of voelt het wat ongemakkelijk? Een combinatie zoals Finn en Lynn kan bijvoorbeeld wat te veel rijmen, terwijl Finn en Mila misschien net wat beter matchen. Door de namen uit te spreken, krijg je een goed gevoel bij hoe ze samen klinken in het dagelijks leven.

Lees ook: 13 tips bij het kiezen van een babynaam

Beeld: iStock.com/Vuk Saric