13 tips bij het kiezen van een babynaam
Het verzinnen van een babynaam kan je maandenlang bezighouden. Je kind draagt het tenslotte de rest van zijn leven. De naam is een onderdeel van zijn identiteit, is persoonlijk en maakt hem herkenbaar. Best bepalend dus. Kom je er nog niet uit? We hebben een paar handige tips voor je verzameld.
Tip 1: Neem de tijd
Het klinkt misschien als een cliché, maar het is enorm belangrijk. Overhaaste beslissingen zijn in de meeste gevallen niet verstandig. Ze kunnen leiden tot twijfel of zelfs spijt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Het kiezen van de juiste babynaam kost nu eenmaal tijd. Begin met rustig oriënteren. Scroll door lijstjes met babynamen en sla je favorieten op. Als je een partner hebt, is dit superhandig. Jullie kunnen beide lijsten met elkaar vergelijken. Misschien vinden jullie wel overeenkomsten of namen die op elkaar lijken.
TIP! Uit ons babynamenonderzoek blijkt dat geboortekaartjes ook een perfecte bron voor nameninspiratie is. Bij WIJ Geboortekaartjes hebben een uitgebreide collectie kaartjes, dus inspiratie genoeg!
Tip 2: Is de naam ook geschikt als je baby later volwassen is?
De verkleinnamen Dirkje, Lotje of Saartje zijn nú schattig, maar hoe klinkt die naam als je baby later volwassen is? Ooit wordt jouw baby ook groot. Stel je voor dat je zoon of dochter directeur wordt van een groot bedrijf. Bij officiële documenten en belangrijke gelegenheden komt die schattige babynaam toch weer naar voren. Vind je de naam Lotje of Saartje echt geweldig? Jij bepaalt natuurlijk. Je kunt ook Lot of Saar als officiële naam kiezen en de verkleiningen als bijnaam gebruiken.
Tip 3: Spreek de babynaam hardop uit
Belangrijk! Een onschuldige naam kan ineens een grappige of zelfs gênante combinatie met de achternaam opleveren. En voor je het weet, heb je een zogenaamde ‘schaamnaam’. Daarom: spreek de naam áltijd hardop uit. Vaak past een korte naam mooi bij een lange achternaam, en andersom. Probeer de naam ook eens in een zin te gebruiken, bijvoorbeeld: “… kom je eten?”
Tip: test de naam op een geboortekaartje
Heb je een favoriete naam gevonden? Probeer ‘m dan eens uit op een geboortekaartje. Als je de naam afgedrukt ziet staan, wordt het ineens heel echt. Voelt het goed? Of toch niet? Je kunt bij WIJ Geboortekaartjes kiezen uit een unieke collectie en eenvoudig een gratis proefkaartje bestellen.
Tip 4: Houd rekening met de achternaam
De identiteit van je kind is belangrijk. Daarom is deze tip extra belangrijk als je een veelvoorkomende achternaam hebt. Door het kiezen van een iets uniekere naam, dan weet je zeker dat er geen persoonsverwarring ontstaat. Er zijn vast duizenden Klaas Jansens, maar weinig of geen Dex Jansens.
Tip 5: Denk aan de initialen van je babynaam
Een brief met de initialen W.C. of B.H. ontvangen, daar zou je kind later niet zo blij mee zijn. Of wat dacht je van dezelfde initialen binnen één gezin? Is de envelop voor K. de Jong bedoeld voor papa Kevin of zoon Kas? Ook als je baby meerdere voornamen krijgt, is het slim om die op een rijtje te zetten. Kas Adam Kevin is misschien niet de beste volgorde.
Tip 6: Hoe spel je de babynaam?
Hoe ‘vreemder’ de spelling, hoe vaker je kind zijn naam zal moeten herhalen of spellen. Een aparte schrijfwijze is misschien mooi, maar kan op den duur vervelend worden.
Lees ook: De naam van je kind verkeerd uitspreken? Deze 15 ouders weten hier alles van
Tip 7: Let op pestgevoelige namen
Je wilt natuurlijk niet dat je kind gepest wordt. Vraag jezelf daarom altijd af of de naam pestgevoelig is. Door hier van tevoren over na te denken, voorkom je dat je kind later een naam heeft die reacties oproept waar hij of zij zich niet fijn bij voelt. Denk ook goed na over afkortingen, wanneer je kiest voor een langere naam.
Tip 8: Wat is de betekenis van de babynaam?
Bijna alle namen hebben een betekenis. Het is daarom goed om de betekenis van je favoriete babynaam te checken. Veel namen hebben een historische of religieuze oorsprong. Denk goed na of de betekenis bij je gezin past. Voelt het prettig of heb je er juist niets mee?
Tip 9: Is de babynaam internationaal geschikt?
Het controleren of de babynaam niet gek klinkt in het buitenland, is ook iets om rekening mee te houden. Heeft de naam een vreemde betekenis in een andere taal? Hoe wordt de naam daar uitgesproken? De klassieker ‘Dick Kok’ zal waarschijnlijk voor gegniffel zorgen als je kind zichzelf voorstelt in Engelstalige landen.
Tip 10: Wel of geen populaire naam?
Namen als Emma, Noah of Lucas vliegen waarschijnlijk om je oren. Het is dan ook niet voor niets dat deze namen in de top 10 staan. Of je dit erg of heel leuk vindt, is natuurlijk aan jou. Ben je benieuwd hoe vaak de naam voorkomt? Gebruik onze handige namenteller. Hier krijg je een overzicht van hoe vaak de naam is gekozen volgens onze database.
Ook nieuwsgierig welke namen je in 2025 veel zult horen en welke trends er aankomen? Bekijk dan onze babynamen trends van 2025.
Tip 11: Wat als de naam niet past bij je pasgeboren baby?
Wanneer je kleintje er is, kom je erachter dat de naam helemaal niet bij hem past. Dat kan. Soms moet je eerst je baby ontmoeten, voordat je zeker weet of de naam past. Dan is dat lijstje dat je eerder hebt gemaakt altijd handig. Misschien dat daar wél de naam tussenstaat.
Tip 12: Geef je ongeboren baby een undercover naam
De meeste ouders houden de naam geheim tot de geboorte. Het is slim om een undercovernaam te gebruiken. Zo kun je toch over je baby praten zonder de echte naam te verklappen.
Lees ook: 9x koosnaampjes: zo noemden jullie je baby in je buik
Tip 13: Probeer niet te stressen
Tot slot, de zoektocht naar een babynaam kan veel emoties oproepen. Probeer ervan te genieten. Het is een bijzondere tijd die vaak snel voorbijgaat. Zelfs als je de naam pas bij de geboorte weet, is dat helemaal oké! Dus neem de tijd, ga niet stressen en laat je vooral niet gekmaken.
Welke regels zijn er voor babynamen?
Op zich is Nederland best makkelijk wat betreft voornamen kiezen. Je mag in principe je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na. Namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Er zijn natuurlijk ook namen die gebruikelijk zijn als voornaam én achternaam. In dat geval mag het wel. Denk bijvoorbeeld aan Bloem, Karel of Achmed.
Of je gekozen naam ongepast is, wordt bepaald door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als de ambtenaar een naam afkeurt en de ouders weigeren een andere naam te kiezen, dan kan de ambtenaar het kind zelf een naam geven. De wet maakt overigens geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Je bent dus vrij om iedere naam voor zowel een jongen als een meisje te gebruiken.
Lees ook: je welke namen verboden en wat de regels zijn
Welke achternaam krijgt je baby?
Sinds 1998 kun je kiezen of je kind jouw achternaam of die van je partner krijgt. De keuze die je maakt voor de achternaam bij je eerste kind geldt automatisch ook voor eventuele broertjes of zusjes. Wil je dat je kind zowel jouw achternaam als die van je partner krijgt? Dat kan sinds 2024. Je kind krijgt dan een dubbele achternaam. Hieronder zetten we kort de regels op een rij:
Als je getrouwd bent, maken jullie samen de keuze en laat je de achternaam van je (eerste) kind vastleggen door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Als je niet getrouwd bent, kun je ook zelf de achternaam kiezen. Als je geen actie onderneemt, krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan kun je dit laten vastleggen op het moment dat de vader het kind erkent. Dit kun je het beste voor de bevalling doen, omdat hiervoor toestemming nodig is van de moeder.
Als je niet getrouwd bent en de biologische vader erkent zijn kind niet, dan heeft je kind voor de wet maar één ouder en krijgt hij automatisch jouw achternaam.
Bij het overlijden van je partner, mag je zelf de achternaam van je kind kiezen.
Wil je meer informatie over het kiezen van de achternaam voor je baby? Lees dan ons uitgebreide artikel over de keuze van de achternaam.