Wasbare luiers: goed voor het milieu én je portemonnee

Wasbare luiers: goed voor het milieu én je portemonnee

Waarom zouden we niet luiers wassen, net zoals we dat doen met onze vieze kleding? Het is niet alleen slecht voor het milieu om elke dag gebruikte luiers weg te gooien, het kost je ook nog eens veel geld. Met wasbare luiers ben je dus niet alleen goed bezig voor het milieu, maar bespaar je ook nog eens geld.

Wasbare luiers, is dat niet vies?

Net als dat alle andere viezigheid uit kleding in de afvoer van de wasmachine verdwijnt, is dat met een wasbare luier ook het geval. Kom je op het punt dat de uitwerpselen van je kind niet meer vloeibaar zijn? Dan kun je heel gemakkelijk een papieren inlegvel in de luier doen die je daarna gewoon door het toilet kunt spoelen of in de prullenbak gooit.

Wasbare luiers duur?

Met wegwerpluiers ben je voor drie jaar al gauw tussen de € 800 en € 1.800 kwijt. Bij het gebruik van wasbare luiers liggen de kosten tussen € 240 en € 1.350 voor drie jaar. En wist je dat kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk zijn? Dat betekent dat je nóg meer geld kunt besparen. Je kunt het natuurlijk zelf zo gek maken als je wilt. Zo heb je heel simpele en wat goedkopere wasbare luiers, maar ook heel leuke met een print van bijvoorbeeld Nappy’s of Hema.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu

Maar wassen, dat is toch ook slecht voor het milieu? Je kunt de wasbare luiers het beste voorspoelen in de wasmachine en deze daarna vullen met andere vuile was. Door dit samen te wassen, scheelt dat toch weer een wasbeurt. Ook kun je ervoor kiezen om een ecologisch wasmiddel te gebruiken. Hoe dan ook: wasbare luiers zijn een stuk minder belastend voor het milieu dan wegwerpluiers. Van wegwerpluiers moeten er meer worden geproduceerd, er zitten veel chemische stoffen in en daarnaast komen deze luiers bij het chemisch afval terecht. Bij wasbare luiers kun je kiezen voor natuurlijke en biologische materialen, dat ook nog eens beter is voor de huid van je baby.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby